13. Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata

Hrvatskim braniteljima iz Domovinskoga rata država, zbog njihova povijesnoga doprinosa obrani i stvaranju suverene i neovisne hrvatske države, treba osigurati sustavnu i dobro organiziranu skrb i pomoć u rješavanju problema s kojima se susreću u poslijeratnim vremenima. Branitelji su raznolika društvena skupina, u kojoj se pojedinci međusobno razlikuju po svom imovinskom i socijalnom položaju, obrazovanju, dobi, spolu, interesima, zaposlenju i društvenoj uključenosti, zdravstvenom i psihičkom stanju. Zato Vlada polazi od toga da je nužno primijeniti individualizirani pristup svakom branitelju i poštovati ga kao zasebnoga i važnoga pojedinca. Branitelje ne smatramo socijalnom kategorijom, niti posebnim krugom povlaštenih građana, već društvenom skupinom heterogenih pojedinaca koji dijele zajedničko iskustvo sudjelovanja u Domovinskome ratu i zajedničke probleme koji su posljedica ratnih zbivanja.·

Vlada se određuje se prema Domovinskom ratu kao obrambenom i pravednom ratu, vođenom radi obrane slobode građana Republike Hrvatske i njenoga teritorijalnoga integriteta. Imat ćemo pošten, pravedan i transparentan odnos prema braniteljima. Zalagat ćemo se za trajno poštivanje i zaštitu povijesne istine, dostojanstva i značaja Domovinskoga rata i samih branitelja. Nećemo ukidati, niti smanjivati niti jedno pravo istinskim sudionicima i stradalnicima Domovinskoga rata.

Polazeći od činjenice o potrebi zaštite dostojanstva svih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata, zauzimat ćemo se za poštivanje osobnog dostojanstva branitelja i socijalnu osjetljivost prema braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Bit ćemo odlučni u razrješavanju i konačnom dobivanju svih podataka o hrvatskim braniteljima i civilnim stradalnicima koji se još smatraju nestalima.

Snažan osjećaj pravednosti, kao i odbacivanje teze o kolektivnoj odgovornosti za eventualno počinjena nedjela tijekom domovinskog rata nameću obavezu sankcioniranja pojedinačnih slučajeva zločina.

Ojačati će se nadležno tijelo za nestale kako bi se smanjili zaostaci u procesu ekshumacije i identifikacije žrtava rata. Također će se sastaviti jedinstvena lista nestalih i jedinstvena lista poginulih, s potpunim podacima. U skladu s tim, ujednačiti će se procedura sahranjivanja i obilježavanje mjesta stradavanja svih žrtava rata.

Vlada će utvrditi preciznu strategiju ostvarivanja prava branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, kojom ćemo otkloniti probleme nastale tijekom dugogodišnjeg pogrešnog i štetnog odnosa u kojem je politika prisvajajući branitelje i njihove nesporne zasluge, kupovala i prisvajala zasluge za sebe. Promijenit ćemo pristup u rješavanju problema branitelja i stradalnika Domovinskoga rata i polazit ćemo od nestranačkoga i partnerskoga pristupa u radu sa svim braniteljskim i stradalničkim udrugama.

Sustavnim djelovanjem radit ćemo na vraćanju povjerenja javnosti u časni naziv hrvatski branitelj. Branitelje ne smatramo teretom koji živi iznad društvenoga standarda zajednice. Ustrajat ćemo na dosljednosti i pravednosti sustava prema onima koji su podnijeli žrtvu, patnju i bol, kako bi s ponosom društvo dalo, a oni primili ono što im pripada. Sve ono što je dodijeljeno pravedno i zasluženo, časno je primiti kao priznanje zajednice. Ni jedan sustav ne smije dopustiti ponižavanje onih koji su ga stvorili i bili moralni stup društva u određenom trenutku.

Vladine politike za branitelje poticat će i omogućavat će punu socijalnu reintegraciju branitelja u svijet rada, lokalnu zajednicu i društvo u cjelini, posebno putem sustava prekvalifikacija, školovanja, podrške pri zapošljavanju i poduzetništvu i ostalih načina njihova uključivanja u aktivni društveni život. To se prvenstveno odnosi na nezaposlene branitelje, branitelje čije su obitelji težega imovinskoga statusa i branitelje koji zahtijevaju dodatnu zdravstvenu i socijalnu skrb.

Vladine politike prema braniteljima temeljit će se na tri osnovna programa – novom modelu zapošljavanja branitelja, izmijenjenom sustavu stambenoga zbrinjavanja branitelja i novom modelu zdravstvene skrbi za branitelje.

Pojedinačne mjere obuhvatit će, među ostalim: izmjenu zakonske regulative kako bismo uključili više ključnih resora (poljoprivreda, gospodarstvo, turizam) u zapošljavanje nezaposlenih branitelja, subvencioniranje privatnog sektora za zapošljavanje branitelja, podupiranje uključivanja branitelja u sustav zadrugarstva, poticanje radne aktivacije radi smanjenja preranoga odlaska u mirovinu. Radit ćemo na povećanju proračunskih sredstava za stambeno zbrinjavanje branitelja i sufinanciranje programa stambenoga zbrinjavanja u jedinicama lokalne samouprave, na liberalizaciji postupka sudjelovanja pravnih osoba (stambenih zadruga, građevinskih tvrtki) u gradnji braniteljskih stambenih jedinica, uvođenju paralelnoga modela povoljne gradnje stambenih objekata ili kupnje stanova za branitelje.

Uvest ćemo podsustav zdravstvene skrbi za hrvatske branitelje koji će se stalno prilagođavati novonastalim potrebama korisnika, posebno radi prevencije bolesti rizičnih skupina unutar braniteljske populacije te osigurati transparentan rada Fonda hrvatskih branitelja radi zaštite vlasnika udjela od mogućih zlouporaba i malverzacija. Uspostavit ćemo novo simboličko priznanje ratnim herojima i stradalnicima.

Jedan od važnijih zadataka bit će daljnje sređivanje registra branitelja. Pravno ćemo razriješiti, utvrditi i utemeljiti pojam, broj i sustav branitelja i branitelja dragovoljaca domovinskog rata, te kategorizirati borbeni od neborbenog sektora i utvrditi pripadajuće administrativne razlike. Predložit ćemo način i opseg objave registra branitelja te djelovati prema informacijama o pojedinačnim zloporabama braniteljskog statusa.

Među najvažnijim promjenama u načinu provođenja vladine politike za branitelje bit će decentralizacija cijeloga sustava. Poticat ćemo bolju koordinaciju i aktivnije sudjelovanje jedinica lokalne i regionalne samouprave u provođenju politike za branitelje. Vlada će poduprijeti osnivanje administrativnih tijela za braniteljska pitanja (ureda za branitelje) pri jedinicama lokalne samouprave. Podržavat ćemo i na odgovarajući način financijski pomagati lokalnu samoupravu u provođenju specifičnih programa prekvalifikacija i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja. Uspostavit ćemo program dodatne zdravstvene skrbi za oboljele branitelje, osnovati regionalni socijalno-zdravstveni centri za branitelje i primijeniti kvalitetan model stambenog zbrinjavanja ratnih stradalnika.