Predstavljen projekt „Nove boje znanja“; Neven Budak: To je ozbiljna strukturna reforma, u provedbi je 97 mjera

Predsjednik Povjerenstva Budak: Za ovu godinu je iz proračuna osigurano 30 milijuna kuna izravno za provedbu mjera navedenih u Strategiji, no to nisu sva sredstva koja se ulažu, razna ministarstva i agencije imaju redovite programe koji služe i za ispunjavanje mjera u strategiji.

Danas je u Banskim dvorima predstavljen projekt „Nove boje znanja“ o provedbi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Projekt je, zajedno sa suradnicima, predstavio predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti pri Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske prof. dr. sc. Neven Budak.

"Projekt „Nove boje znanja“ je zapravo ime za projekt provedbe Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije“, kazao je predsjednik Povjerenstva Budak. Podsjetio je da je Strategija usvojena u Hrvatskom saboru 17.rujna prošle godine, a 20. studenog imenovano posebno stručno povjerenstvo koje je preuzelo brigu o provedbi Strategije i koordiniranju strategija i djelovanja na području i obrazovanja i znanosti. „Za ovu godinu je iz proračuna osigurano 30 milijuna kuna izravno za provedbu mjera navedenih u Strategiji, no to nisu sva sredstva koja se ulažu“, kazao je predsjednik Povjerenstva Budak, napomenuvši da razna ministarstva i agencije imaju  redovite programe koji služe i za ispunjavanje mjera u strategiji. Također, kazao je da je angažirano 360 osoba na projektu Cjelovite kurikularne reforme, ali na tome radi još pedesetak osoba iz drugih ministarstava i agencija, tako da ih je i preko 400. „Bitno je da „Nove boje“ nisu projekt koji se tiče samo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, mada ono snosi najveći teret, već svih koji su u doticaju s obrazovanjem i istraživanjem“, naglasio je prof. Budak i dodao da ne postoji nitko koga se obrazovanje ne tiče, na najizravniji način. Projekt ukupno sadrži 336 mjera, do sada ih je provedeno 9, a u provedbi je 97 mjera. „Doista mogu reći da je to strukturna reforma koja je počela vrlo ozbiljno i nadam se da će se tako nastaviti“, kazao je prof. Budak.

Od projekata koji započinju, izdvojio je vanjsko vrednovanje škola, izradu standarda i zanimanja za učitelje, kao i za ravnatelje te izradu etičkog standarda za škole. Što se tiče visokog obrazovanja, napomenuo je da je potrebno što hitnije napraviti reviziju studentskih programa. Također, potrebno je unaprijediti socijalnu dimenziju, kako bi svi imali iste šanse i obrazovanje bilo svima dostupno. Projektom ROCCO omogućuje se internacionalizacija visokog obrazovanja, a tu je i program unaprjeđenja sustava obrazovanja odraslih: „Skloni smo zapuštanju obrazovanja odraslih, ali pitanje nezaposlenih danas možemo spasiti tim programom i cjeloživotnim učenjem.“

„Pred nama je zadaća da u sve razine odgoja i obrazovanja unesemo optimizam, djeca moraju htjeti ići u školu i to treba biti mjesto gdje se uči u vedrom ozračju. Ako se svi potrudimo, takvu školu možemo imati. Naša djeca i svi mi zaslužujemo bolje i možemo imati bolje, moramo vjerovati u to“, zaključio je predsjednik Povjerenstva Budak.

Zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Roko Andričević kazao je da Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije predstavlja strateški dokument koji je Hrvatskoj bio neophodan. Važnim je ocijenio da je u izradi Strategije sudjelovalo preko 130 različitih stručnjaka iz svih sektora društva. Istaknuo je da Strategija predstavlja i temeljni dokument za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije. Pojasnio je da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u alokaciji 2007.-2013. povuklo 103 posto sredstava.

Zamjenik ministra Andričević kazao je da Vlada i Ministarstvo svojim projektima i programima planiraju ispuniti stopostotnu alokaciju sredstava u periodu 2014. – 2020. „Vjerojatno ćemo 2017. godine, u reviziji operativnih programa, tražiti realokaciju novih sredstava jer upravo projekti i programi koje naši korisnici, od osnovnih škola pa do fakulteta, sveučilišta i instituta, dostavljaju Ministarstvu, predstavljaju vrlo kvalitetne projekte i mogućnost njihove implementacije je vrlo visoka“, zaključio je.

Komunikacijsku strategiju i vizualni identitet projekta „Nove boje znanja“ izradili su suradnici sa studija dizajna Arhitektonskog fakulteta, a Karla Paliska predstavila je i web stranicu na kojoj se javnost može detaljno informirati o provedbi projekta. Web stranicu možete pogledati na poveznici http://www.novebojeznanja.hr/.
 
 

Pisane vijesti