Potpisan sporazum o mjerama suzbijanja energetskog siromaštva: Od listopada najsiromašnijim obiteljima 200 kuna vaučera

Vaučere za električnu energiju dobit će 60 do 70 tisuća kućanstava i dijelit će se u centrima za socijalnu skrb. Uvođenje ovih mjera neće utjecati na povećanje cijena električne energije.

Danas je u Banskim dvorima popisan Sporazum o suradnji na mjerama suzbijanja energetskog siromaštva. U ime Vlade Republike Hrvatske, Sporazum je potpisao predsjednik Vlade Zoran Milanović, a u ime opskrbljivača električne energije član uprave HEP-a Zvonko Ercegovac, predsjednik Uprave GEN-I Zagreb d.o.o. Robert Golob i glavni financijski direktor RWE Hrvatska d.o.o. Ralf Blomberg. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.
 
Predsjednik Uprave GEN-I Zagreb d.o.o. Robert Golob izrazio je zadovoljstvo pozitivnim razgovorima s Vladom što je dovelo do potpisivanja ovog Sporazuma. Posebno je naglasio da Sporazum neće utjecati na cijene električne energije. „Svi mi preuzeli smo na sebe da naše cijene ostaju jednake i iste, te zbog uvođenja ovih mjera nema nikakvih povišica cijene električne energije“, istaknuo je. Rekao je da su opskrbljivači električne energije pristali na ovu mjeru jer su u dogovoru s Vladom uspjeli unaprijediti rješenja liberalizacije tržišta na način koji njima snižava troškove, te će se to sniženje troškova prebaciti direktno u cijene za kućanstva u Hrvatskoj. „Nije samo da se uvodi mjera koja će biti pozitivna, nego će i nama koji ćemo se brinuti o cijenama u budućnosti, omogućiti da u idućim godinama budemo još konkurentniji i nudimo još niže cijene za hrvatska kućanstva“, zaključio je.
 
Predsjednik Vlade istaknuo je da su pregovori za projekt trajali mjesecima i bili jako konstruktivni. „To nije moglo biti riješeno preko noći i preko koljena, mi tako ne radimo, pa niti s bankama niti švicarskim francima, već dugotrajno mjerimo i na kraju donosimo odluke“, kazao je premijer. „U ovom slučaju“, nastavio je, „odluku Vlada nije mogla donijeti sama, jer distributeri ipak moraju odgovarati dioničarima i osnivačima, te iako su socijalno osjetljivi, imaju poslovne ciljeve i interese. Zahvalni smo im na suradnji i dogovoru“. Premijer Milanović također je rekao da je Vlada ovu mjeru uvela po uzoru na neke druge europske zemlje, u cilju sprečavanja, odnosno onemogućavanja energetskog siromaštva. „Postoji jedan dio naših građana, koji imaju tako male prihode i žive od socijalne pomoći, pa im je mjesečni trošak od 200 kuna prevelik. Ovim projektom ih dovodimo u nešto povoljniju situaciju, da ne moraju brinuti da će tijekom najhladnijih zimskih mjeseci biti iskopčani“, zaključio je premijer.
 
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, na upit na koji će način opskrbljivači energije kompenzirati troškove vaučera, je objasnio da je to pitanje cijelog energetskog paketa, koji uključuje izmjene Zakona o obnovljivim izvorima energije, Zakona o tržištu električne energije, Zakona o energiji, donošenje odluke o burzi električne energije i referentnom centru, koji će profunkcionirati do kraja godine. „Cijeli taj paket omogućio je snižavanje troškova opskrbljivačima i dodatnu liberalizaciju tržišta, te se iskreno nadam da ćemo i iduće godine dodatnim mjerama smanjiti troškove, jer će to u konačnici smanjiti troškove električne energije svim građanima Hrvatske“, kazao je ministar Vrdoljak.
 
Odgovarajući na pitanja novinara, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić pojasnila je da će vaučere za električnu energiju dobiti 60 do 70 tisuća kućanstava, odnosno 125 tisuća građana koji se trenutno nalaze u bazi sustava socijalne skrbi kao korisnici zajamčene minimalne naknade. Potpredsjednica Vlade kazala je da će se vaučeri dijeliti u centrima za socijalnu skrb, od 1. listopada 2015. godine, zajedno s rješenjem o pravu na naknadu. „Mi smo već s našom informatičkom kućom napravili rješenje kako bismo ubrzali čitav postupak“, dodala je. „Oni građani koji nisu u mogućnosti doći po vaučere osobno, primjerice zbog stupnja invalidnosti, centar će ih izdati na ime korisnika“, pojasnila je potpredsjednica Opačić i dodala: „Ostavili smo čak i mogućnost da centar može umjesto korisnika realizirati uplatu u poslovnicama FINA-e“. Istaknula je da se radi se o trajnom pravu, a ne o mjeri koja će se koristiti 2 do 3 mjeseca.
 
 

 
 
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica | Zoran Milanović