Ministrica Juretić Rožman za Jutarnji: Obiteljski zakon nije provediv, radna skupina preporučila je izradu novog

Bez obzira što se Sabor više neće sastajati, niti će ovaj saziv moći usvojiti Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, Ministarstvo socijalne politike i mladih počet će s isplatom 1000 eura za svako novorođeno dijete najvjerojatnije od 1. rujna. Potvrdila je to za Jutarnji ministrica Bernardica Juretić Rožman, najavljujući da će Vlada to regulirati uredbom sa zakonskom snagom, a da sredstava u proračunu za tu namjenu ima.
- Imamo osiguranih 100 milijuna kuna, a budući da tim potezom nećemo uzrokovati dodatno financijsko opterećenje proračuna, uredba bi mogla proći nakon što se raspusti Sabor - kaže ministrica Juretić Rožman.
 
Kada očekujete da će prve isplate 1000 eura za novorođeno dijete biti realizirane?
 
- Hoće li to biti od 1. rujna ili već od 15.kolovoza, ne znam, ali s isplatom bismo mogli krenuti s datumom najbližim datumu donošenja uredbe. Iako sam svjesna da će se to protumačiti kao predizborno kupovanje birača i da će uredba dobiti političku dimenziju, željela bih da se ona provede u djelo. Započela sam mandat s tom mjerom, novac je osiguran i ne vidim razlog da to ne realiziramo.
 
Je li u ministarstvu na čijem ste sada čelu bilo drastičnijih promjena u odnosu na prošlu vlast?
 
- Iznenadit ćete se vjerojatno kad vam kažem da nisam nikoga zaposlila, niti sam ikoga smijenila. su na čelu sektora načelnici koje je imenovala gospođa Opačić. Jedina promjena koja se dogodila je pomicanje načelnika za financije jer je s tog mjesta otišao njegov prethodnik na mjesto pomoćnika ministrice, a da su svi ostali iz vremena Milanke Opačić.
 
Što će biti s Obiteljskim zakonom? Jeste li sve pripremili za donošenje novog zakona?
 
- Radna skupina vrsnih stručnjaka svih predznaka, kako vi novinari volite reći, napravila je analizu prijašnjeg zakona koji je, kao što znate, u cijelosti suspendiran. Jednoglasno su zaključili da zakon nije provediv i preporučili da se ide u izradu novog Obiteljskog zakona. Rok je zadnje tromjesečje 2016., s mogućnošću da to bude i u prvom tromjesečju 2017.
 
Predložili ste da roditelji s troje i više djece budu oslobođeni plaćanja poreza za kupnju kombija. To je izazvalo različite reakcije. Hoće li ta inicijativa biti provedena?
 
- To su mediji namjerno tendenciozno i zlonamjerno prenijeli. Naravno da nisam to doslovno niti rekla, a niti mislila. Rekla sam to vrlo slikovito, kako bih približila ideju s poreznim olakšicama. Pa sam uzela kombi za obitelj s više djece kao jedan od primjera subvencioniranja, poput davanja povoljnih kredita, stanova na besplatno korištenje, jeftinijih vrtića.
 
Jedna vaša reakcija - neka crknu - i danas se često komentira bez obzira što ste odmah reagirali i pojasnili je. Ipak, pitat ću vas još jedanput: što ste zapravo time mislili reći?
 
- Zapravo je benevolentan odgovor. Naišla sam na kolegu Romića, u jeku medijskih nadigravanja oko političkih prepucavanja HDZ-a i Mosta. Pozdravili smo se uz to nespretno izrečeno „Ma sad ću te poljubiti, pa nek' crknu ovi naši muški od ljubomore!“ I eto vam zabave koja se proteže već više od mjesec dana. Rekla bih da je to bio nespretan kolokvijalni razgovor dvoje poznanika.
 
Potpisali ste dodjelu sredstava Domu za ovisnike Zajednice Susret, koji ste osnovali i vodili do imenovanja za ministricu. Jeste li u tom trenutku očekivali da će vas prozivati za sukob interesa?
 
- Nisam očekivala ovakvu hajku jer sukoba interesa nema. Dom ima ugovor od 2000. Zadnje korekcije isti je ugovor doživio 2013. godine, u vrijeme Milanke Opačić, ali su ostale iste propozicije, cijena i broj korisnika. Prije nego što sam došla na ministarsku poziciju, bila sam ravnateljica spomenutog Doma, gdje sam dala ostavku, i imenovana je nova, v. d. ravnateljica. Iz službi Ministarstva koje se bave ugovaranjem predložili su mi da promijenimo potpisnike na ugovoru. Naime, ja sama nisam ni znala da bi to trebalo mijenjati, ali mi je to zvučalo logično budući da sam sada ministrica, a s druge se strane promijenila ravnateljica. Vjerovala sam svojim službama da to trebam potpisati, s objašnjenjem da se trebaju izmijeniti potpisnici na ugovoru Zajednice Susret. A budući da sam dva mjeseca bila jedini potpisnik u Ministarstvu, nisam se mogla izuzeti i prepustiti potpis nekom drugom.
 
Koliko je novca Dom dobivao za vrijeme Milanovićeve Vlade, a o kojoj je svoti sada riječ?
 
- I u vrijeme Milanovićeve Vlade i danas Susretu se isplaćivalo po fakturi za protekli mjesec, i to za onoliki broj korisnika koliko ih je na temelju rješenja Centra za socijalnu skrb smješteno u ustanovu. Trenutno ih je manje od 50, a cijena je 3877 kuna po korisniku. Dakle, ne radi se ni o kakvim milijunima.
 
Ostajete li i u politici, u HDZ-u, hoćete li u izbornu utrku?
 
- Nitko sa mnom nije niti razgovarao o tome. Ali, ako netko procjenjuje da trebam, spremna sam svoje znanje i sposobnosti staviti opet na raspolaganje.
 
Razgovarao: Jurica Körbler
 
Jutarnji list, 12. srpnja 2016.
 

Vijesti iz medija | Socijalna politika