Potpredsjednica Vlade na potpisivanju Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnih nestanaka OUN-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisat će, u ime Vlade Republike Hrvatske, Međunarodnu konvenciju o zaštiti svih osoba od prisilnih nestanaka Organizacije Ujedinjenih naroda, u utorak, 6. veljače 2007. godine, u Parizu.
Međunarodnu konvenciju o zaštiti svih osoba od prisilnih nestanaka OUN-a potpisat će Aranja Hinojal, izaslanica Glavnog tajnika UN-a, Philippe Douste Blazy, francuski ministar vanjskih poslova, Fernandez de Kirchner, senatorica i predstavnica Predsjednika Republike Argentine te drugi predstavnici zemalja pristupnica Konvencije. Potpisivanju Konvencije nazočit će i Maria Vasquez Ocampo, predstavnica udruge «Majke sa svibanjskog trga» iz Argentine, Jakob Kellenberger, predsjednik Međunarodnog Crvenog križa i Louise Arbour, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava.
Međunarodnu konvenciju o zaštiti svih osoba od prisilnih nestanaka OUN-a usvojilo je Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda na svom zasjedanju u Ženevi u lipnju 2006. godine, a Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o pokretanju postupka za potpisivanje Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnih nestanaka OUN-a na sjednici održanoj 1. veljače 2007. godine. Pristupanje Republike Hrvatske Međunarodnoj konvenciji o zaštiti osoba od prisilnih nestanaka OUN-a, kao države koja se je i sama susrela s problemom nestalih i prisilno odvedenih osoba, svjedoči o posebnom značaju koji ovo pitanje ima za Republiku Hrvatsku te skrbi za njegovo preveniranje i rješavanje na globalnoj razini.




Najave