Predsjednik Vlade: Novi Zakon o hrvatskim braniteljima pokazuje privrženost Vlade ispunjavanju ciljeva našeg programa

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je današnju sjednicu Vlade u Kninu, održanu uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, zahvalivši na gostoprimstvu gradonačelniku Knina Marku Jeliću i županu Šibensko-kninske županije Goranu Pauku.

S osobitim je zadovoljstvom istaknuo da će Vlada, nakon velikog rada i angažmana svih resora, posebno ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda te doprinosa svih drugih ministarstava, danas usvojiti Prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskoga rada i  članovima njihovih obitelji. 

„To je više od simbolike. To je poruka privrženosti ove Vlade ispunjavanju ciljeva iz našega programa i obećanja uoči izbora, ali prije svega, želja za pravičnim i cjelovitim zakonom koji će na održiv način u fiskalnome smislu, regulirati prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, na način da se popune određene praznine i korigiraju pojedini nedostaci i nepravde dosadašnjega zakonskog okvira'', poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade zahvalio je vatrogascima, pripadnicima Oružanih snaga, Crvenoga križa, medicinskom osoblju, jedinicama lokalne samouprave i svima koji su u Šibensko-kninskoj županiji i ostalim županijama u priobalju, požrtvovno gasili požare i spriječili veće štete i ljudske žrtve, kao i osigurali da nijedan relevantni infrastrukturni objekt nije stradao.

Plenković je napomenuo kako su ga danas u Kistanju glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković i županijski vatrogasni zapovjednik Dukić izvijestili o svemu što je učinjeno da se od požara obrani manastir Krka kojeg su danas vidjeli. 

„Nakon ove vruće ljetne i turistički vrlo uspješne sezone, ali nažalost, vrlo kritične u pogledu požara, tijekom jeseni napravit ćemo određene analize i izvući pouke kako država i sve institucije mogu biti koordiranije, učinkovitije i brže u rješavanju problema“, najavio je predsjednik Vlade.

Podsjetio je da je Vlada jučer poslijepodne održala telefonsku sjednicu, na kojoj je, na zamolbu Bosne i Hercegovine, uz privolu predsjednice Republike i na inicijativu potporedsjednika Vlade i ministra obrane, poslala kanadere u pomoć susjedima u gašenju požara na području Ljubuškog i Livna. 

Plenković je ponovio čestitke sjajnim hrvatskim vaterpolistima na zlatnoj medalji osvojenoj na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. 

„To je veliko ostvarenje, sjajan rezultat i potvrda da je vaterpolo jedan od naših, u momčadskom smislu, najtrofejnijih sportova", rekao je Plenković.

Poručio je da Vlada osluškuje apele Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog vaterpolo saveza te će vidjeti  kako na primjeren način nagraditi sportaše koji promiču Hrvatsku na najvišoj razini.

„Lijepo je i da su naši mladi robotičari osvojili svjetska prvenstva i nagrade u Japanu'', kazao je predsjednik Vlade Plenković i obratio se ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, predlažući da se uoči početka školske godine u Vladi prime mladi prvaci, koji predstavljaju budućnost Hrvatske u znanosti i inovacijama, kako bi i njima dali potporu u svemu što rade.

Predsjednik Vlade također je izvijestio da je ovoga tjedna u Podgorici održan sastanak Američko-jadranske povelje. Smatra ga posebno važnim jer se radilo o sastanku na vrhu na kojem su bile države članice i promatrači, a Sjedinjene su Američke Države bile predstavljene na najvišoj razini. 

„Potpredsjednik SAD-a Mike Pence održao je referentan govor i dao snažnu poruku prisutnosti i podrške SAD-a sigurnosti na jugoistoku Europe, kao i naporima naših susjednih zemalja koje još nisu ostvarile ambiciju da postanu članice Sjevernoatlantskog saveza'', istaknuo je Plenković.

Dodao je kako činjenica da je potpredsjednik Pence ovoga puta u Europi boravio u Tallinnu u Estoniji, zemlji Baltičkog mora, Tbilisiju u Gruziji, zemlji Crnoga mora i u Podgorici u Crnoj Gori, u zemlji Jadranskoga mora - vrlo jasno ističe poruku koju SAD šalju u sigurnosnom smislu, u današnjim vrlo kompleksnim globalnim okolnostima.

Naveo je da je Hrvatska njegov boravak iskoristila za razgovor o bilateralnim temama i gospodarskoj, energetskoj i obrambenoj suradnji, zaključivši kako je i taj susret pridonio mozaiku intenziviranja odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. 

Na kraju svog uvodnog izlaganja, predsjednik Vlade zahvalio je potpredsjedniku Vlade Krstičeviću na novoj verziji Strategije nacionalne sigurnosti, koja je bitna u sigurnosnom kontekstu i koja je na tragu projekcija i odluka donesenih prošloga tjedna kada se govorilo o ekonomskim i fiskalnim smjernicama Vlade u sljedeće tri godine. 

Župan Goran Pauk zahvalio je predsjedniku Vlade na tome što se sjednica održava u Kninu, naglasivši da Šibensko-kninska županija ravnomjerno raste u svim područjima te da njezina raznovrsnost nudi važne predispozicije za daljnji razvoj. Predstavio je gospodarski rast Šibensko-kninske županije, koji je, smatra, takav da se više ne može zaustaviti. 

,,BDP je s 29.000 kuna po glavi stanovnika 2000. godine narastao na 61.500 kuna, a index razvijenosti narastao je sa 63 na 81 posto", rekao je Pauk.

Napomeno je da nije uvijek bilo lako, budući da je Šibensko-kninska županija bila jedna od onih koje su bile najviše pogođene ratom. 

,,Stvoreni su preduvjeti za ruralni razvoj, projektima poticanja trajnih nasada, maslina i tradicionalnih voćaka, ulaganjem u razvoj OPG-a, projektima navodnjavanja i slično", naglasio je.

Dodao je da je u infrastrukturu uloženo preko 10 milijuna kuna, s time da je prioritet izgradnja brze ceste Šibenik - Drniš - Knin, koja je žila kucavica za županiju te je u tom smislu zamolio potporu Vlade.

Kao predsjednik Zajednice županija istaknuo je važnost decentralizacije zemlje i zahvalio Vladi na naporima koje poduzima da bi lokalna uprava i samouprava, nakon provedene kvalitetne decentralizacije, bila još učinkovitija.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić zahvalio je predsjedniku Vlade, ministrima i ostalima što su sjednicu organizirali u kraljevskom gradu Kninu.

„Jedan od najvažnijih problema koji muči Knin je odlazak velikog broja ljudi, pretežito mladih, uglavnom zbog nepovoljne gospodarske situacije i nemogućnosti zapošljavanja. Ako ne pristupimo tom problemu ozbiljno, uskoro nećemo imati za koga raditi. Posebnu pažnju treba posvetiti plaćama, jer su plaće na područjima posebne državne skrbi bile znatno veće“, upozorio je Jelić.

Posebno važnim projektom za Grad Knin, kojeg je prepoznala i Vlada Republike Hrvatske, gradonačelnik smatra usklađivanje zemljišnih knjiga sa stvarnim stanjem na terenu, bez čega nije moguće financiranje niti jednog projekta iz europskih fondova. 

„Na to se naslanja stambeno zbrinjavanje“, rekao je gradonačelnik Jelić., istaknuvši da se dosad pozornost posvećivala uglavnom socijalnom stambenom zbrinjavanju, što nije dovoljno.

Stoga je pozdravio odluku Vlade da se stambeno zbrinu vojne osobe, jer se bez rješavanja stambenog pitanja ne mogu privući kvalitetni  kadrovi, naglasivši da je potrebno voditi brigu i o stanovima za liječnike, posebno specijaliste koji Kninu nedostaju.



Pisane vijesti