Predsjednik Vlade Andrej Plenković u New Yorku

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otputovao je jutros u New York, gdje će predvoditi hrvatsko izaslanstvo na 72. Zasjedanju Opće skupštine UN-a, od 18. do 21. rujna 2017. godine. Uz predsjednika Vlade je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.  
 
Opća skupština Ujedinjenih naroda je jedno od šest glavnih tijela UN-a, sastavljeno od svih država članica (193) od kojih svaka ima jedan glas, a 12. rujna 2017. godine započinje 72. zasjedanje OSUN-a, kojim predsjedava slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčák.
 
Opća rasprava 72. zasjedanja OSUN-a počinje 19. rujna i traje do 25. rujna, a glavna tema rasprave je „Fokusiranje na ljude: stremljenje miru i dostojnom životu za sve na održivom planetu“, uz niz popratnih događanja na najvišoj razini.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković Općoj skupštini UN-a obratit će se u četvrtak, 21. rujna. Tijekom boravka u New Yorku sastat će se s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, a održat će i niz drugih bilateralnih sastanaka.
 
 
Program:
 
U ponedjeljak, 18. rujna, u 19.00 sati, po dolasku u New York predsjednik Vlade Andrej Plenković susrest će se s predstavnicima hrvatske zajednice (Hotel The Westin Grand Central New York, 212 E 42nd Street).
 
U utorak, 19. rujna, s početkom u 8.00 sati, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će na prijemu dobrodošlice koji za šefove izaslanstava priređuje glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.
 
Potom će predsjednik Vlade biti nazočan na otvaranju opće rasprave na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a.
 
U 15.30 sati predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će na sastanku Globalnog pakta za okoliš, pod predsjedanjem predsjednika Francuske Republike Emanuela Macrona, uz nazočnost glavnog tajnika UN-a.
 
U 18.00 sati predsjednik Vlade nazočit će EU susretu za šefove izaslanstava i ministre vanjskih poslova, na kojem će sudjelovati i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans i visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini.
 
U 19.00 sati predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočit će prijemu koji za šefove izaslanstava daju predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump i prva dama Melania Trump.
 
U srijedu, 20. rujna, u 11.00 sati, u povodu 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima, održat će se svečanost otkrivanja spomen-ploče o spomeniku „Mir“, kipara Antuna Augustinčića, poklona Republike Hrvatske Ujedinjenim narodima (Peace Monument, North Lawn, UNHQ). Spomen-ploču otkrit će predsjednik Vlade Andrej Plenković. (Spomenik „Mir“ jedan je od simbola sjedišta UN-a u New Yorku, izrađen je 1954. godine, visok 5,5 metara, težak 5 tona, na postolju od 10 metara izrađenom od bračkog kamena, a Vlada Republike Hrvatske ove ga je godine obnovila).
 
U 12.00 sati predsjednik Vlade sudjelovat će na „Leaders Lunch“ ručku u organizaciji Bloomberg Global Business Foruma.
 
U 16.00 sati predsjednik Vlade održat će predavanje na Sveučilištu Columbia u sklopu Columbia World Leaders Foruma. Tema predavanja predsjednika Vlade bit će: „Budućnost Europe – Hrvatska perspektiva"
 
U 18.15 sati predsjednik Vlade Andrej Plenković upriličit će prijem u povodu 25. Obljetnice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima, uz popratnu izložbu o spomeniku „Mir“, kipara Antuna Augustinčića, poklonu Republike Hrvatske Ujedinjenim narodima (Delegates Dining Room).
 
U četvrtak, 21. rujna, u 12.15 sati, predsjednik Vlade održat će govor na 72. Zasjedanju Opće skupštine UN-a. 

Napomena: Sva vremena u programu odnose se na lokalno vrijeme, a vremenska razlika Zagreb-New York je -6 sati. 
 

Najave