Štromar: Subvencioniranjem stambenih kredita 5200 mladih obitelji riješile su svoje stambeno pitanje u Hrvatskoj

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar predstavio je danas prve rezultate ovogodišnjeg poziva za subvencioniranje stambenih kredita.

Izvijestio je da je mjera subvencioniranih stambenih kredita ove godine imala izuzetan uspjeh s pristiglih 26 posto više zahtjeva nego lani - 3033 mladih obitelji dalo je zahtjev za subvenciju kredita, odobreno je 2873 zahtjeva, a 141 zahtjev dan je na dopunu.
 
"Ako zbrojimo sve one koji su prošle godine dobili subvenciju i kojima je kredit odobren ove godine, to je više od 5200 mladih obitelji. Više od 5200 mladih obitelji koje će ostati raditi u Hrvatskoj, koje će u Hrvatskoj riješiti svoje stambeno pitanje, 5200 mladih obitelji koje će u Hrvatskoj imati svoj dom. Oni će u Hrvatskoj doprinositi gospodarskom razvoju", istaknuo je Štromar.
 
Rekao je kako podnositelji zahtjeva u prosjeku imaju 33 godine, a mjesečna rata ili anuitet je prosječno 2900 kuna. Najviše ga veseli porast zahtjeva za subvencioniranim kreditima u manjim i nerazvijenim županijama, poput onih slavonskih i u Ličko-senjskoj županiji. 
 
Potpredsjednik Vlade kazao je kako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji prošle godine bilo samo 44 zahtjeva, ove godine ih imaju 104, a nakon te županije najveći rast imaju Brodsko-posavska županija sa 102 posto povećanja, Virovitičko-podravska s 96 posto više zahtjeva, Požeško-slavonska za 93 posto, Ličko-senjska za 84 posto te Osječko-baranjska županija s 78 posto više zahtjeva u odnosu na lani. I dalje najviše subvencija odlazi u Zagreb, gdje je ove godine odobreno 859 subvencija, a lani ih je odobreno deset više.  
 
Štromar je izrazio zadovoljstvo i što su zahtjevi za kupnju ili izgradnju kuće povećani za čak 60 posto. 
 
U iduće dvije godine još pet do šest tisuća mladih riješit će svoje stambeno pitanje 
 
"Osim ovih 5200 mladih obitelji koje su riješile svoje stambeno pitanje u Hrvatskoj, očekujemo da će i iduće godine  još pet do šest tisuća mladih obitelji riješiti svoje stambeno pitanje putem ove mjere, ovog modela, što znači subvencioniranim kreditima koje sufinancira Vlada. Zadnja informacija također izuzetno veseli - a to je da je već više od 300 djece rođeno u obiteljima koje su prošle godine dobile subvenciju, više od 300 obitelji bogatije je za novorođeno dijete", poručio je. 
 
Potpredsjednik Vlade naglasio je da je ovo konkretna mjera kako da naši mladi ostanu u Hrvatskoj. "Ovo je konkretna demografska mjera. Dosad je 8000 mladih obitelji svoje stambeno pitanje riješilo preko POS-a", kazao je i najavio da će se do kraja mandata graditi još barem 1000 stanova.
 
Štromar je uvjeren da će do kraja mandata ove Vlade 20.000 obitelji imati svoj dom zahvaljujući ove dvije mjere - subvencioniranim kreditima i POS-u.
 
Izvor: Hina/VladaRH


Pisane vijesti