Prijedlogom nove statističke klasifikacije prostornih jedinica ispravljamo nepravdu iz 2012. godine

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac danas je na konferenciji za medije govorila o prijedlogu nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Republici Hrvatskoj (NUTS 2).

Prijedlog NUTS 2 je prethodno predstavljen predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruga gradova i općina te predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskoga sabora na sastanku s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

Ministrica Gabrijela Žalac naglasila je da se ovim prijedlogom ispravlja nepravda iz 2012. godine kada je donesena trenutno važeća NUTS 2 podjela na dvije statističke regije.

Kontinentalna regija, pojasnila je, obuhvaća Grad Zagreb i preostale kontinentalne županije, dok je u Jadranskoj regiji sedam obalno-otočnih županija.

"To nije dobar primjer kako voditi regionalnu i razvojnu politiku", ocijenila je ministrica Žalac, podsjetivši da je tada donijeta odluka da najnerazvijeniji dio Hrvatske s 39 posto BDP-a po glavi stanovnika preko noći poraste na 64 posto.

Kazala je da s obzirom da je Europska komisija poslala svim državama članicama u kolovozu 2018. godine prijedlog za dostavljanje izmjena NUTS 2 regija, pristupilo se izradi studije od strane Instituta za razvoj i međunarodne odnose, koja govori u prilog novim ekonomskim i statističkim pokazateljima.

Zagreb se izdvaja u posebnu regiju

"Donijeli smo prijedlog devet varijanti koje na temelju studije govore u prilog tome kako trebamo podijeliti novu NUTS 2 klasifikaciju u Republici Hrvatskoj", rekla je ministrica, dodavši da su konačni prijedlog varijante 1 i 6.

Prema varijanti 1, pojasnila je ministrica Žalac, Grad Zagreb izdvaja se u zasebnu regiju s obzirom da Zagreb ima preko 800 tisuća stanovnika i trenutno je na 105 posto razvijenosti ako se gleda prosjek Europske unije. 

"Nekadašnja Panonska Hrvatska odnosno pet slavonskih županija, Bjelovarsko-bilogorska, Karlovačka županija i Sisačko-moslavačka županija koje su na oko 40 posto prosjeka Europske unije su najnerazvijenije županije u Hrvatskoj i zasigurno zaslužuju posebnu NUTS 2 regiju", kazala je ministrica.

Jednu cjelinu činilo bi pet županija na sjeveru - Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska, Zagrebačka i Koprivničko-križevačka županija, dok bi Jadranska Hrvatska ponovno bila jedna statistička regija.

Ministrica Žalac pojasnila je da bi po donošenju ove Vladine odluke Državni zavod za statistiku uputio je Eurostatu, naglasivši da će, uz ekonomske i statističke pokazatelje, i službeni popis stanovništva 2021. ući u ovaj obračun.

Karta regionalnih potpora usmjerena prije svega poduzetnicima

Istaknula je da nakon toga slijedi donošenje karte regionalnih potpora koja je prije svega usmjerena poduzetnicima. "Bilo bi dobro, pošto će ona stupiti na snagu 2023., izračunati koliko su najnerazvijenije županije u Hrvatskoj izgubile kroz trenutnu kartu regionalnih potpora", dodala je ministrica.

Drugi prijedlog je varijanta 6 po kojoj Bjelovarsko-bilogorska županija pripada sjeveru Hrvatske. Ministrica je pojasnila da će župan Damir Bajs do kraja ovoga tjedna razgovarati s predstavnicima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a provest će i konzultacije na razini svoje županije.

Istaknula je da je 60 posto vrijednosti bodova dodijeljeno upravo ovim varijantama iz razloga što utjecaj na regionalni razvoj najvažniji, posebno onaj dio koji se odnosi na poduzetnike.

Ovo je najpravedniji i najkonkretniji put, naglasila je ministrica, osobito kad je riječ o ekonomskim i statističkim pokazateljima i sukladno mapi siromaštva koju je izradila Svjetska banka.

"Stoga trebamo donijeti odluku i poslati ju u Eurostat, a vjerujem da će se na temelju toga programirati i nova financijska perspektiva Europske unije", zaključila je ministrica Žalac.

Partnerski odnos s regionalnom i lokalnom samoupravom

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo radom Vlade jer, kazao je, pokušava ovu priču o ravnomjernom regionalnom razvoju usmjeriti u pravom smjeru i na pravi način.

"Pravi način je partnerski odnos s regionalnom i lokalnom samoupravom i to je razlog iz kojeg proizlaze u konačnici svi ovi kvalitetni prijedlozi", naglasio je.

Pauk je također naveo da je prijedlog iz 2012. godine nekvalitetan, rekavši da su predstavnici regionalne i lokalne samouprave za njega saznali iz Narodnih novina.

"S obzirom da nije bilo javne rasprave te određeni akteri nisu imali uvid u ovaj dokument, to je prije svega rezultiralo gubitkom potpora za poduzetnike", rekao je Pauk.

Najpovoljniji i najpravedniji put ka ravnomjernom regionalnom razvoju

Govoreći o varijantama 1 i 6, naglasio je da je Vlada na kvalitetan način izašla s jednom novom studijom koja je iznjedrila najmanje rizična te najpovoljnija i najpravednija rješenja.

Izrazio je zadovoljstvo otvorenim i jasnim pristupom, utemeljenim na ekonomskim i statističkim pokazateljima.

"To je pravi put kojim možemo ići naprijed ka ravnomjernom regionalnom razvoju", poručio je Pauk.



Pisane vijesti | Gabrijela Žalac