Zajedničkom suradnjom i jačanjem multilateralnog poretka moramo pronaći odvažna rješenja za današnje globalne izazove

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković drugog dana boravka u Sharm el-Sheikhu u Egiptu održao je govor na plenarnom sastanku šefova država i vlada država Europske unije i Arapske lige.

Obraćanje predsjednika Vlade Plenkovića u cijelosti:
 

"Predsjedniče Al-Sisi,
 

dopustite mi najprije da Vam zahvalim na domaćinstvu sastanka na vrhu i čestitam na organizaciji ovog iznimnog susreta u našim odnosima.

Ovo nije jedino na čemu Hrvatska može zahvaliti Egiptu. Kao predsjednik hrvatske Vlade, podsjetit ću na egipatsku pomoć tijekom Drugog svjetskog rata i izbjeglički logor u El Shattu, smješten na Sinaju, blizu luke Suez. To je 1944. godine bio dom za preko 30 tisuća Hrvata.

Predsjedniče Europskoga vijeća gospodine Tusk, glavni tajniče Gheit, poštovani predsjednici, predsjednici Vlada  i dragi gosti, činjenica da smo danas ovdje, ujedinjeni radi jačanja i produbljivanja naših odnosa, dokaz je postojanja političke volje za učvršćivanje partnerstva s obje strane Mediterana i Bliskog istoka.

Ovaj sastanak na vrhu važan je iskorak u unaprjeđenju strateške suradnje i budućnosti zajedničke vizije temeljene na Strateškom dijalogu iz 2015.

Naglašavanje projekta poput El-Hiwara važno je za povećanje vidljivosti i promociju sveukupnog razvoja Euro-arapskog partnerstva.

Među brojnim izazovima u današnjem svijetu, terorizam je prijetnja s kojom se svi suočavamo. Borba protiv terorizma zahtijeva našu najveću pažnju i to je nešto čime se ne može nositi sama svaka od naših zemalja.

Suradnja Globalne koalicije protiv Daeša je dokazana, naša snaga leži u širenju i snaženju međunarodnog i međuregionalnog partnerstva.  

Moramo podsjetiti na to da terorizam nema ni religije ni nacionalnosti, ali je jednaka prijetnja svim državama i svim narodima.

Hvatanje u koštac s korijenima radikalizacije, poput slabog gospodarskog i društvenog razvoja, jednako je važno. Trebamo mjere koje će pomoći u suzbijanju siromaštva. Drugim riječima, trebamo iskorijeniti ono na što se oslanjaju proroci smrti i huškači terorizma. Ipak, ovi procesi zahtijevaju vrijeme i upornost.

To je razlog zašto su neke od glavnih tema našeg dijaloga obrazovanje, zapošljavanje mladih i investicije.

Hrvatska, sa svojim nacionalnim kapacitetima i kao članica Europske unije, želi pridonijeti ovom procesu kroz razvoj suradnje, jačanje investicija i trgovine te digitalnoga društva u skladu s četvrtom digitalnom revolucijom, istodobno čuvajući okoliš i pomažući u borbi protiv klimatskih promjena.

Drugi izazov kojim se i jedni i drugi bavimo su migracije. Ovo pitanje posebno zahtijeva zajedničko djelovanje i prepoznavanja uzajamnih zabrinutosti – svejedno, bilo da smo zemlje na izvorištu migracija, bilo da smo zemlje tranzita ili destinacije migranata. To uključuje poštovanje međunarodnoga prava, ali i nacionalnih zakona, zajedno s poštivanjem naših vrijednosti humanosti, kojima se vodimo u našem djelovanju, te proširuju solidarnost, kao jedno od načela Europske unije.

Hrvatska je uvijek nastojala djelovati poštujući prava, kao i moralna načela koja dijelimo. Takav smo pristup imali 2015. godini. Isti pristup zadržali smo u našim postojanim naporima tijekom proteklih godina, kada su migracijski valovi uglavnom zaustavljeni.

Iznimno je važno da sve strane u rješavanju pitanja migracija djeluju zajedno i u istinskom partnerstvu, uključujući i u borbi protiv trgovaca ljudima.

Predstoji mnogo posla u pojedinim dijelovima Bliskog istoka i Sjeverne Afrike gdje još nisu uspostavljeni mir, stabilnost i razvoj.  Narodi u Libiji, Iraku, Siriji i Jemenu zaslužuju živjeti u miru i stabilnosti. Naša je dužnost pomoći im da to postignu.

Iz hrvatskog iskustva znamo da postizanje mira podrazumijeva pomirbu i napore u njegovoj izgradnji.

Istinski se nadamo da će biti postignut napredak u procesu mirovnih pregovora na Bliskom istoku, gdje obje strane trebaju pokazati dobru volju kada je riječ o uspostavi održive palestinske države, koja će koegzistirati u miru s Izraelom.

Ovaj dio svijeta kojeg zajednički dijelimo kolijevka je čovječanstva, stoga je na našim ramenima velika odgovornost.

Jedino zajedničkom suradnjom i uzajamnim poštovanjem moći ćemo biti predvodnici u pronalaženju novih i odvažnjih rješenja za izazove s kojima se suočava današnji svijet, pritom uvijek jačajući multilateralni poredak koji počiva na pravilima i međunarodnom pravu."



Pisane vijesti