Plenković nakon sastanka s Dombrovskisom: Očekujemo potporu za pridruživanje Europskom tečajnom mehanizmu

Prvoga dana trodnevnog boravka u Bruxellesu, gdje predsjednik Vlade Plenković sudjeluje na sastanku Europske pučke stranke, sastanku Europskog vijeća i sastanku na vrhu država europodručja, susreo se s Valdisom Dombrovskisom, potpredsjednikom Europske komisije zaduženim za pitanje eura, socijalni dijalog, financijsku stabilnost, financijsku usluge i uniju tržišta kapitala i stabilnosti.

"Vidjeli ste da je Hrvatska u mandatu naše Vlade i vrijeme u kojem nas povjerenik Dombrovskis prati izišla iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, više nemamo prekomjerne makroekonomske neravnoteže", rekao je Plenković u izjavi za medije zaključivši kako će četiri posebne preporuke, koje je Komisija izdala, sutra načelno prihvatiti na razini Europskoga vijeća.
 
One su, naglasio je komplementarni smjer onoga što radi Vlada RH kroz Nacionalni program reformi i Program konvergencije. To je uobičajena, redovita i vrlo kvalitetna komunikacija, ocijenio je.
 
Istaknuo je kako su glavne današnje teme bile pripreme Hrvatske za europski tečajni mehanizam, što je prva stepenica prema uvođenju eura.
 
Podsjetio je kako se Hrvatska zadnjih godinu i pol dana, kada je Vlada s Hrvatskom narodnom bankom zajedno lansirala strategiju za uvođenje eura, sprema na ove formalne korake. "Mislim da smo sve pretpostavke dobro napravili i vjerujem da će nas podržati i na razini eurogrupe, a kasnije i na drugim razinama kada se bude donosila konačna odluka", rekao je Plenković i dodao da će taj proces, kako to obično biva, trajati oko godinu dana.
 
Moramo čvrsto raspraviti kojom dinamikom vidimo europsku budućnost zemalja koje se žele priključiti
 
Na upit o proširenju Unije i mogućem datumu početka pregovora za Makedoniju i Albaniju premijer je odgovorio da su zaključci na razini ministara vanjskih poslova EU-a usvojeni.
 
"Pozicija Hrvatske je kroz cijeli ovaj proces bila jasna, bila je jasna i lani na summitu u Sofiji", istaknuo je Plenković i dodao kako smatra da je za nastavak reformi, daljnju stabilizaciju, a kasnije i daljnju integraciju Makedonije i Albanije ovo bio trenutak da se daju pozitivni signali.
 
Nažalost, podsjetio je, nekoliko važnih država smatra da još nije vrijeme.
 
"Što se nas tiče, mislim da to nije dobro jer bi bilo puno bolje da smo poslali pozitivan signal", dodao je.
 
Poručio je kako ć se Hrvatska i dalje zalagati za njihov napredak na europskom putu, kao i napredak Bosne i Hercegovine, što je poseban prioritet,
 
"Smatramo da sve naše susjedne zemlje trebaju ispuniti svoje kriterije", naglasio je i najavio kako će u svibnju u Zagrebu biti sastanak na vrhu između EU-a i država jugoistoka Europe.
Nastojat ćemo, naglasio je, da taj sastanak ode korak dalje od onog prošle godine u Sofiji, a to je da financijska, ekonomska i infrastrukturna povezanost bude korisna.
 
Smatramo da povrh suradnje, moramo u jednom trenutku na razini Unije čvrsto raspraviti kojom dinamikom vidimo europsku budućnost zemalja koje to žele", poručio je Plenković.
 
Predsjedanje EU-om velika odgovornost za Hrvatsku
 
U večernjim satima predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je na prijemu koji su u povodu Dana državnosti i Dana oružanih snaga Republike Hrvatske organizirali hrvatsko Veleposlanstvo u Kraljevini Belgiji, Stalno predstavništvo RH pri Europskoj uniji te Stalno predstavništvo RH pri organizaciji Sjevernoatlantskoga ugovora.
 
Plenković se u svom prigodnom obraćanju prisjetio postignuća koje je Hrvatska ostvarila u prva tri desetljeća svoje samostalnosti.
 
Istaknuo je kako će Hrvatska imati veliku odgovornost prigodom predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godini.


Pisane vijesti