Banožić u Temi dana: Darovane nekretnine služit će u svrhu realizacije glavnih strateških projekata u Međimurju

Projekti za Međimursku županiju koji su danas predstavljeni na sjednici Vlade u Čakovcu vrijedni su tri i pol milijarde kuna, a najviše novca uložit će se u infrastrukturu. Uz brojne odluke i sporazume koje su ministri potpisali s poduzetnicima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave, doneseno je i nekoliko odluka o darovanju državnih nekretnina na području županije. 

O njima je u HTV-ovoj Temi dana govorio ministar državne imovine Mario Banožić. 

- Nakon četrnaest godina je održana sjednica Vlade u Međimurskoj županiji, gdje je Vlada osigurala pozamašan iznos za ostvarivanje projekata. Donesena je odluka da se dodijeli 4,4 milijuna kuna, od čega je zemljište Orehovica 3,2 milijuna kuna koje se odnosi na stambeno zbrinjavanje, provođenje demografskih mjera. Tu su još Nedelišće, Goričan i Vratišinec. Ovdje je riječ o općinama koje su izrazili želju za izgradnju vatrogasnih društva, dječjeg igrališta i društvenoga doma. Riječ je o nekretninama koje Ministarstvo državne imovine u redovnim procedurama predaje na upravljanje, nekretnina koje će služiti na svrhu lokalnih interesa, glavnih strateških projekata, kazao je u ministar Banožić. 

Rekao je kako postoje određeni problemi kod nekih nekretnina i zahtjeva, ali da će odmah nakon godišnjih odmora razgovarati sa svim gradonačelnicima i načelnicima i provjeriti svaki zahtjev, upozoriti ih u čemu su griješili te ubrzati proces.  Dodao je kako s Prelogom Ministarstvo nema neriješenih pitanja, tražili su samo nadopunu nekoliko zahtjeva. Imaju "kooperativnu razinu komunikacije s lokalnom samoupravom" i ministar vjeruje da će se brzo naći rješenje.

Za svog prethodnika Gorana Marića novi ministar državne imovine kazao je kako je napravio uistinu dobar posao i postavio zdrave temelje za provođenje mjera.
 
"Ono što ću napraviti jest intenzivirati procese. Imam nešto više od godine dana, upravo da bih priveo neke stvari kraju, pogotovo što imamo ciljeve koji se odnose na uvođenje eura. Sporno je što postoji popis državne imovine i stanje na terenu gdje su vidljive razlike i tu nastaje problem", naglasio je.

Ministar je najavio kako će se, radi uvođenja eura - do travnja 2020. na tržište izaći sa 90 tvrtki u kojima država ima udjel manje od 25 posto te da će biti raspisan natječaj.
 
Još jedan uvjet za uvođenje eura je i Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu koji je prošao e-savjetovanje i bit će u rujnu u saborskoj proceduri. Na taj način ćemo pomoći turističkim subjektima da riješe pitanje zemljišta, poručio je Banožić.
 
 
Izvor: HRT / Vlada

Pisane vijesti | Mario Banožić