Štromar za Temu dana HTV-a: Subvencioniranje stambenih kredita za mlade kvalitetna je demografska mjera

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar gostovao je u Temi dana HTV-a gdje je najavio natječaj za subvencioniranje stambenih kredita za mlade. Ove će godine, kao i lani, sudjelovati dvanaest banaka, no kamatne stope bit će niže. Do kraja iduće godine očekuje se stambeno zbrinjavanje 20.000 mladih, istaknuo je Štromar. 

"Od 10. rujna predaju se u APN-u zahtjevi za subvencionirane kredite. Imamo popis banaka i mladi imaju mjesec dana vremena izabrati svoju kreditnu instituciju, pronaći svoju nekretninu, stan, kuću ili ishoditi građevinsku dozvolu za izgradnju kuće", izjavio je Štromar.
 
Naime, APN je prošli tjedan potpisao ugovore o davanju subvencioniranih stambenih kredita s 12 banaka, pri čemu se efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,19 do 3,75 posto.
 
Štromar je najavio da će sljedeće godine biti otvorena dva natječaja - u ožujku i u rujnu, kazavši kako nema razloga za zabrinutost da se netko neće stići prijaviti.
 
"Rješavamo stambeno pitanje svim mladim ljudima koji žele stvoriti dom, to je kvalitetna demografska mjera", rekao je Štromar podsjetivši da je do sada u 5.300 obitelji koje koriste mjeru subvencioniranja stambenih kredita rođeno 750 djece.
 
Očekuje se da će se do 2023. godine u subvencije iz proračuna ulagati oko 300 milijuna kuna godišnje.
 
Na raspolaganju mnogi modeli za rješavanje stambenog pitanja
 
Na upit o porastu cijena na tržištu nekretnina, ministar Štromar odgovorio je da je Ekonomski institut izradio Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske 2012.-2017., publikaciju kojom je utvrđeno da s porastom broja noćenja rastu i cijene nekretnina.
 
"Naš turizam i gospodarstvo dižu cijene nekretnina jer postoji veća potražnja, a onda dolazi do toga da naši mladi ljudi ne mogu riješiti svoje stambeno pitanje. Upravo zato, modelom subvencioniranih kredita, i ne samo njime, već i mnogim POS modelima, omogućavamo im da riješe svoje stambeno pitanje i imaju svoj dom", objasnio je Štromar.
 
Štromar je podsjetio da je izmjenama zakona putem POS programa omogućena kupnja svih stanova na tržištu, a ne samo onih u novogradnji. Poručuje da se tim modelom žele izaći ususret i onima koji su stariji od 45 godina, kako bi i oni mogli na povoljniji način riješiti stambeno pitanje. Kada je pak riječ o onim najmlađima, od 18 do 30 godina, Štromar kaže da su svjesni da je njima potreban najam stanova po povoljnijim uvjetima, pa stanovi koji se ne prodaju putem POS-a mogu ići u najam. Radi se i na novom programu, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, za izgradnju stanova za najam. Time će se omogućiti da se nakon nekoliko godina plaćanja najma u tim stanovima on i otkupi, dok bi se za iznos dotad plaćenog najma umanjila cijena stana.

Uvjeti za subvencioniranje stambenih kredita

Zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita moći će podnijeti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, i to do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

U zagrebačkom GUP-u sigurno će doći do promjena

Izrazio je zadovoljstvo zbog velikog odaziva građana na javnu raspravu o izmjenama Generalnog urbanističkog plana Zagreba, ocjenivši da će zbog brojnih prijedloga i ideja u GUP-u sigurno doći do promjena.
 
"Iznimno je bitno da plan niže razine bude usuglašen s planom više razine, a plan više razine od GUP-a je prostorni plan Grada Zagreba u kojemu su točno definirane namjene mnogih dijelova grada", kazao je. 
 
Ako sva procedura bude odrađena zakonski, Štromar je rekao da će tada Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dopustiti izglasavanje GUP-a. 

Jačanje drugog mirovinskog stupa

Što se tiče navodnog odustajanja od jačanja drugog mirovinskog stupa, kako pišu neki mediji, Štromar je rekao da HNS želi da drugi stup bude još jači jer to je budućnost svih mirovina.



Pisane vijesti | Predrag Štromar