Kontinuirano činimo napore usmjerene na rješavanje pitanja osoba nestalih u Domovinskom ratu

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba u Vinkovcima, predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima članove Upravnog odbora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja na čelu s njihovom predsjednicom Ljiljanom Alvir. Uz predsjednika Vlade bio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. 

Predsjednik Vlade naglasio je da hrvatska Vlada kontinuirano čini napore usmjerene na rješavanje pitanja osoba nestalih u Domovinskom ratu.  Podsjetio je da je u cilju unaprjeđenja normativnog okvira u uređenju odnosa s drugim zemljama i međunarodnim organizacijama, na inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja izrađen Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, koji je jednoglasno usvojen u Hrvatskom saboru 12. srpnja 2019. godine. Izrazio je zadovoljstvo da su u njegovoj izradi, uz predstavnike svih mjerodavnih tijela u Republici Hrvatskoj, sudjelovale i udruge obitelji nestalih.
 
Članovi Upravnog odbora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja izvijestili su da se Međunarodni dan nestalih osoba u Hrvatskoj obilježava 18. put zaredom te je u tom smislu posebno važnim istaknuto intenziviranje potrage za nestalim osobama kako bi se respektiralo pravo obitelji da saznaju sudbinu svojih nestalih članova.
 
Predsjednik Vlade ponovio je da Vlada ostaje privržena rješavanju ovoga važnog humanitarnog pitanja jer je to obveza i minimum onoga što kao generacije koje uživaju hrvatsku državu, demokraciju i slobodu mogu učiniti za njihovu žrtvu.
 
Pri Upravi za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja aktualno je rješavanje 1.892 sudbine nestalih iz Domovinskoga rata.
 

Pisane vijesti