Banožić za Novu TV: Od prodaje udjela u državnim tvrtkama država zaradila 6,1 mlrd kuna, planiramo još 5,4 milijardi

Ministar Mario Banožić, gostujući u Dnevniku Nove TV, govorio je o planu upravljanja državnom imovinom koji je Vlada usvojila na današnjoj sjednici te se osvrnuo na zahtjev za korištenjem ureda bivšeg predsjednika koji je Ministarstvu državne imovine podnijela Kolinda Grabar-Kitarović.
 

"Imamo nešto u portfelju što bi bilo interesantno, postoje lokacije koje bi bile prihvatljive, ali u konačnici bivša predsjednica će biti ta koja će donijeti odluku. Početkom idućeg tjedna bit ćemo upoznati s mogućom lokacijom. Nakon prestanka dužnosti se aktiviraju prava", napomenuo je ministar.
 
Još uvijek nije poznato kada će se park-šuma Pantovčak otvoriti građanima. Banožić kaže da je obuhvat Pantovčaka smanjen i da time upravljaju Hrvatske šume. Po njegovoj procjeni, otvorenje parka ovisi o dinamici gradske uprave. Napominje kako se prije svega mora donijeti izmjena prostornog plana.
 
Na Pantovčaku ima i divljači, koju moraju zbrinuti Hrvatske šume, a ministar napominje kako je bitno ograditi onaj dio koji se odnosi na Ured predsjednika. "Taj dio ima određene sigurnosne uvjete", rekao je.
 
Prodaja dijela državnih stanova
 
Banožić se osvrnuo i na stanove koje država ima u svojem vlasništvu te odgovorio na pitanje zašto bi se država bavila nekretninskim biznisom, odnosno što će državi 6000 stanova?
 
"Posao države je da ostvaruje i tu socijalnu komponentu. Nisu to stanovi koji se nalaze samo u centru gradova ili stanovi na kojima se može masno zarađivati. U ovom trenutku, ondje gdje je čisti imovinsko-pravni odnos oni se daju na prodaju. Interes RH su stanovi koji služe za službene potrebe, a postoji i onaj dio stanova gdje se zainteresirane osobe javljaju", kazao je.
 
Napominje i kako nekretnine s vremenom dobivaju na vrijednosti i da su određene nekretnine obiteljsko srebro.
 
"Ajmo to nazvati djedovinom koju su građani dobili i svatko normalan od toga bi trebao stvarati novu vrijednost, a ne to rasprodati", kazao je.
 
Od prodaje udjela u državnim tvrtkama država zaradila 6,1 mlrd kuna u tri godine
 
Odgovorio je i na pitanje kako stoji prodaja tvrtki gdje država ima vlasništvo ispod 25 posto i zašto se to ne proda za jednu kunu, jer je očito da to nitko neće.
 
"Od 358 društava, imamo 21 društvo s većinskim udjelom, a 337 gdje je manjinski udio. Do sada smo objavili natječaje za 60 društava, a 18 je prodano", kazao je ministar i dodao da će društva biti prodana kada svaka tvrtka prođe objavu dva natječaja.
 
Otkrio je da je od prodaje udjela u zadnje tri godine država zaradila 6,1 milijardu kuna, a plan je ostvariti još 5,4 milijardi.
 
Ministar je objasnio zašto je tvrtka Agroduhan dobila 8 milijuna kuna potpora.
 
"To je dioničko društvo koje funkcionira dugi niz godina i oni su bili pokretači poljoprivrednog razvoja. Imate dobavljače o kojima ovisi poljoprivreda u cijelom tom kraju", kazao je Banožić.
 
Izvor: Nova TV / Vlada
 

Pisane vijesti | Mario Banožić