Divjak u Dnevniku HRT-a: Dobro smo pripremljeni, idućega tjedna odmah krećemo s pojačanom nastavom za maturante

Od ponedjeljka se na dva tjedna prekida nastava u osnovnim srednjim školama te predavanja i vježbe na fakultetima. Djeca od prvog do četvrtog razreda nastavu će pratiti uz pomoć škole na 3. programu HTV-a, za ostale se priprema nastava putem interneta. Učitelji i profesori dužni su biti u školama u kojima će se organizirati boravak za svu djecu čiji roditelji moraju raditi.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak održala je poslijepodne video sastanak s ravnateljima svih škola u zemlji. Više od 1200 ravnatelja, s više ili manje poteškoća s uključivanjem, pratilo je video obraćanje ministrice obrazovanja.

Nastava na daljinu u virtualnim učionicama počinje u ponedjeljak za istarske osnovce i srednjoškolce, a u ostalim školama trebaju se pripremiti do srijede.

O svemu tome ministrica Divjak govorila je u HRT-ovom Dnevniku.

Je li sve spremno za početak virtualne nastave u ponedjeljak? Imaju li sva djeca potrebnu opremu?

Ovo je situacija bez presedana, kako za Hrvatsku, tako i za Europsku uniju jer će u ponedjeljak 18 država Europske unije biti bez nastave u školama. Dakle, što se tiče samih priprema, mi smo u 2 do 3 tjedna pripremili ono što se u jednom normalnom procesu priprema oko 2 do 3 godine. Imamo tu sreću da smo s ovom godinom započeli kurikularnu reformu pa smo kupili i dovoljno opreme, koliko se moglo prvoj godini, i za učitelje i za nastavnika, odnosno učenike i u tom smislu mislim da smo pripremljeni među najboljima u Europskoj uniji. To ne znači da će sve skupa biti bez problema jer, kao što znate, ovih dana poznati veliki provideri i servisi na globalnoj razini gube vezu. Zbog toga, mi za svaku svoju aktivnost imamo i paralelnu aktivnost, znači neku back-up verziju.

Govorimo o pionirskom prvom takvom izvođenju nastave. Prisiljeni smo nažalost na to. Možete li uopće predvidjeti kakvi će biti učinci te nastave u ta dva tjedna?

Kada bude puna funkcionalnost, samo u sustavu osnovnih i srednjih škola, imat ćemo više od pola milijuna korisnika.  Pripremljeno je dobro, kao što sam rekla, bit će paralelno i televizijski programi i virtualne učionice, ali i isporuke putem maila - sve ono što je potrebno. Jako je važno da svaki učitelj, nastavnik ima svoj razred u virtualnoj učionici kako bi davao još i dodatne upute oko unapređenja samog učenja i podršku učenicima. Vjerujem da će učinci biti dobri iako, naravno, ništa ne može zamijeniti dobrog nastavnika uživo u učionici, ali ovo je najbolja moguća zamjena koju u ovom trenutku imamo.

Što ako budemo prisiljeni tu virtualnu nastavu produljiti za više od ova dva tjedna? Jesmo li spremni na to, je li moguće u tom nekom drugom scenariju, kada bi to bilo znatno duže, i produljenje školske godine tada već sasvim sigurno duboko u ljeto?

Svaki dan koji se provede u virtualnim učionicama također zovemo nastavnim danom i on je nominalno nastavni dan. To znači da ako bismo ove isporuke u virtualnim učionicama i nastavu u virtualnim učionicama redovito radili, nema potrebe da se nastava u ljetu produlji.

Međutim, ako bi ovaj režim od dva tjedna koje smo sada stavili u pogon - znači u virtualni svijet selimo naše učionice - ako bi se to produljilo, onda moramo ipak stvarno malo promijeniti i način rada, tako da je moguća i bolje isporuka i sustav koji će raditi u paraleli, ali na to sve smo zapravo pripremni i radimo na tome.

Naravno, ukoliko će zahtijevati ova situacija, na prvom mjestu nam mora biti sigurnost naših učenika, ne samo učenika nego i općenito građana Republike Hrvatske, i naravno čim kvalitetnija isporuka nastave. Mislim da ćemo mi to sve skupa uspjeti. Važna je disciplina, važno je strpljenje, kada nešto ne ide da to popravljamo u hodu, i, naravno, solidarnost i suradnja. Zato ja pozivam sve one koji nam u tom smislu mogu pomoći svojim video uracima - zahvaljujem onima koje su dosada to već učinili - da nam se i dalje javljaju pa ćemo mi sve to upotrebljavati.

Imate li u ovom slučaju koji ste sada spomenuli, ako bi se ovo produžilo na neko dulje vrijeme, nekakav poseban scenarij za maturante? Primjerice, da im gradivo drugog polugodišta ne ulazi u ispit državne mature ili nešto tako? Čuli smo neke prijedloge s terena.

Imam još bolji scenarij koji smo sada stavili u funkciju, a taj je da mi zapravo isporuke koje imamo – i videomaterijala i sadržaja - koncipiramo tako da nam prvenstveno prioritet budu maturanti. Odmah ćemo idućega tjedna krenuti sa pojačanom nastavom za maturante i to baš na način da, primjerice, sve ono što je potrebno za pisanje eseja koji je 16. svibnja pripremimo unaprijed. To je dobro, maturanti su već zreli učenici, neki su već i punoljetni, tako da sam u tom smislu sigurna da se, uz dobru podršku, sve može stići. To je bolje nego smanjiti očekivanja.

Mnogi učitelji i profesori nisu baš odobravanjem primili vašu jučerašnju poruku da ako to mogu liječnici, naši službenici na graničnim prijelazima, onda i oni mogu biti iduća dva tjedna na svojim radnim mjestima. Kako to komentirate?

Svi moramo dati svoj obol, a ako nam prof. Vilim Beroš i prof. Alemka Markotić kažu da smo za sada sigurni na svojim radnim mjestima, onda im ja vjerujem. Sigurna sam da svi koji u tome sudjeluju također moraju vjerovati stručnjacima da je to sigurno, a sva druga obrazloženje smo dali. Ako se situacija promijeni mi ćemo također primijeniti pristup.
 

Pisane vijesti | Blaženka Divjak