Povećanjem na 4 000 kuna dodatno motiviramo poslodavce da zadrže svoje radnike

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u gostovanju u RTL Danas govorio je o novom paketu mjera pomoći gospodarstvu.

"Travanjski paket ide u prilog tome da robusno i odlučno branimo svako radno mjesto te čuvamo poduzeća i obrte. Smatramo da oni koji neće imati pad prihoda iznad 20 posto, ne trpe utjecaj koronavirusa. Ali, za one koji će zabilježiti pad prihoda između 20 i 50 posto, bit će moguća odgoda plaćanja i obročne uplate, a za one iznad 50 posto, otpisat ćemo sva davanja", naglasio je Horvat.

U paketu mjera su i one tvrtke koje imaju prihode iznad 7,5 milijuna kuna. Pitanje je zašto baš 7,5 milijuna kuna.

"Ova Vlada je u jednom koraku porezne reforme digla prag ulaska u sustav PDV-a s tri na 7,5 milijuna kuna, ali isto tako, za one poduzetnike koji uprihoduju 7,5 milijuna kuna ili manje, snizila porez na dohodak. To smo uzeli kao kriterij", pojasnio je ministar te se osvrnuo na dio oko PDV-a.

"Dosadašnja potreba plaćanja PDV-a do iznosa od 7,5 milijuna kuna, širi se na sve poduzetnike. Dakle, ide po naplaćenom računu", kazao je.

Ovaj drugi paket djeluje kao smjer koji bi mogao spriječiti katastrofične razmjere krize.

"Mnogi su pozivali na osnivanje stožera koji bi pomogao donijeti mjere, ali hrabrost premijera Plenkovića pomogao je da se to uspije i bez stožera. Dakle, sve što je Vlada imala na stolu, a poslušala je sve, analizirala je i predstavila. Što se zaduživanja tiče, ovog puta će se Hrvatska zaduživati da spasi radna mjesta i poduzeća", zaključio je ministar Horvat.

Aladrović: Otpis praktički u cijelosti za one koje imaju manje od 7,5 milijuna kuna prihoda

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović bio je gost Dnevnika N1 Televizije gdje je, također, govorio o najnovijem paketu mjera Vlade za pomoć gospodarstvu koje je premijer Plenković predstavio danas popodne.

"Vidjeli ste da je novi paket mjera kojeg smo predstavili, odnosno ažuriranje paketa mjera izdašnije nego što je bilo to ranije", kazao je ministar Aladrović.

"Ono što možemo kvantificirati, to je mjera koja se tiče čuvanja radnih mjesta, koju smo s 3.250 kuna podigli na 4.000 kuna neto. Ono što smo dodali su mirovinski i zdravstveni iznosi na taj iznos, ali isto tako i retroaktivno mirovinske i zdravstvene doprinose za mjesec ožujak s isplatom u travnju."

"Kad se kvantificira taj dio to je gotovo devet milijardi kuna koje će direktno doći u gospodarstvo. Dakle, ne uz odgodu, ne uz nekakve moratorije, nego direktno za očuvanje radnih mjesta", objasnio je ministar.

"Druga mjera koju smo definirali je određeni otpis za one poduzetnike koji su pogođeni koronavirusom i imaju pad prihoda više od 50 posto. Dakle, otpis praktički u cijelosti za one koje imaju manje od 7,5 milijuna kuna prihoda", objasnio je ministar Aladrović i dodao sljedeće:
 
"Vidimo da je manje-više izloženost malih i mikro poduzetnika najveća i definitivno je to neki benchmark kojim smo se vodili."

Osvrnuo se i na promjene u naplati PDV-a. "PDV će se obračunavati drugačije, ne ono što je fakturirano, naplaćivat će se naknadno one usluge koje su naplaćene, ne kada su fakturirane", rekao je.

Proširene mjere idu na ruku poduzetnicima i radnicima

"Proširili smo set mjera koje idu na ruku i poduzetnicima i radnicima. Očekujemo, dakle, nekakav sinergijski učinak, a sve s ciljem očuvanja radnih mjesta i ekonomije", istaknuo je Aladrović.

"Želimo postići to da u trenu kada ova kriza na neki način završi i kada zdravstvena opasnost od virusa bude manja, da naša ekonomija spremno dočeka te trenutke. To nije ni jednostavno, ni lako“, kazao je.

Na pitanje novinara kako se Slovenija već zadužila, ministar Aladrović odgovorio je kako između Hrvatske i Slovenije postoji razlika jer se Slovenija nalazi u monetarnoj uniji EU te joj je zaduživanje samim time jednostavnije nego za Hrvatsku.

"Ali, u ovom trenu ne treba dizati paniku. Siguran sam da ćemo u dogovoru s HNB-om, institucionalnim investitorima i mirovinskim fondovima naći dovoljno sredstava“, dodao je.

Mirovine i socijalna davanja sigurni

"Mirovine i socijalna davanja su sigurni. Što se socijalnih partnera tiče, naravno da očekujemo i njihovo sudjelovanje i njihovu solidarnost za sve ovo što se trenutno događa u gospodarstvu. I očekujemo da ćemo postići određene uštede rezultatima tih razgovora kada ih otvorimo", poručio je.

Ne treba to prevesti u rezanje plaća, kazao je, ali definitivno treba prevesti u to da svi trebamo snositi određen dio solidarnosti, određen dio pogođenosti ovom krizom i svi oni koji na neki način nisu izloženi toliko realnom sektoru se moraju solidarizirati i povećati razinu empatije prema realnom sektoru.

Ćorić: S povećanjem na 4 000 kuna, dodatno motiviramo poslodavce da zadrže svoje radnike

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić gostovao je u Dnevniku HTV-a.

„Svjedočimo da već nekoliko tjedana kao i brojne druge zemlje u Europi bilježimo pad, zbog zaključanosti, zatvorenosti. Bilježimo pad potrošnje. Porast nezaposlenosti s obzirom na širinu, i broj resora koje je zahvatila, minimalan je. Vladu veseli da je privatni sektor u potpunosti anticipirao mjere iz prvog paketa, gdje je 400 000 radnika i 65 000 poslodavaca koji su do ovog trenutka aplicirali na mjeru od 3 250 kuna. Nije riječ o minimalcu, to je iznos kojim potičemo naše privatnike, naš privatni sektor da zadrže radnike i da svi zajedno čekamo kraj ove krize. S povećanjem na 4 000 kuna, dodatno motiviramo poslodavce da zadrže svoje radnike, ovu mjeru prati i oslobađanje od poreza“, istaknuo je ministar Ćorić.

Smatra kako je ovaj set mjera i više nego dovoljan ako ova kriza bude kratko trajala.
 
„Vjerujemo da će svi poslodavci biti odgovorni i svoji zaposlenicima isplatiti 4 000 kuna za travanj i svibanj. S ovim mjerama stimulirat ćemo potrošnju, a ona nam je u ovim trenucima nužno potrebna“, kazao je.

Uštede će biti značajne

Ćorić je izdvojio da su svi članovi Vlade dobili naredbu da „pročešljaju“ svoja ministarstva i da vide kolike su mogućnosti za uštedu.

„Ministarstvo zaštite okoliša već je prošli tjedan izašlo sa svojim prijedlogom i projekcijom. Sve vrste nabave koje nisu nužne, na čekanju su. Uštede će biti značajne, dio sredstava koje ćemo uštedjeti, prelijemo u potrošnju, građevinski sektor koji i tijekom krize funkcionira. Situacija je relativno jako teška, ali građevinski sektor donosi svoj doprinos“, pojasnio je.

Ćorić je kazao da su kod zaduživanja orijentirani na domaće tržište, a dio zaduženja bit će i na međunarodnom tržištu. Poručio je da treba solidarizirati javni sektor.

„Racionalizacija javnog sektora pa i Vlade, sigurno će biti i racionalno postupanje javnih poduzeća, oni će biti obuhvaćeni mjerama ušteda. Trebamo sa sindikalnim predstavnicima vidjeti da teret krize snosimo svi, bez otpuštanja i posljedica“, prisnažio je.

Zaključio je da je turistička grana najviše pogođena ovom krizom te da je turistički sektor predmet posebnih opservacija. 


Izvor: RTL/N1/HRT/Vlada

Pisane vijesti | Josip Aladrović