Vlada produžuje mjere za pomoć gospodarstvu – nastavak potpora za radna mjesta i likvidnost do 31. prosinca

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je danas nove mjere pomoći gospodarstvu zbog koronakrize, koje uključuju nastavak potpore za očuvanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti te Covid kredite. Podsjetio je da je Vlada svojim dosadašnjim mjerama omogućila zadržavanje radnih mjesta, očuvanje likvidnost i sprječavanje značajnijeg povećanje broja nezaposlenih za što je ukupno isplaćeno 6,3 milijarde kuna.

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklome tjednu.
 
Govoreći o Konačnom prijedlogu zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, ponovio je da će Vlada i dalje ostati otvorena za sugestije svih političkih stranaka i klubova zastupnika u Saboru.
 
Jučerašnju je raspravu ocijenio sadržajnom te kazao kako očekuje da će se Zakon usvojiti 11. rujna, nakon čega će se moći krenuti s Programom mjera i osnivanjem Fonda za obnovu.
 
Od ostalih aktivnosti izdvojio je one u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana nestalih osoba u Domovinskome ratu poručivši kako je važno nastaviti predano raditi na rasvjetljavanju sudbina svih nestalih osoba.
 
Premijer Plenković ranije ovoga tjedna sudjelovao je s nizom svojih srednjoeuropskih kolega na Strateškom forumu na Bledu, a raspravu je ocijenio kvalitetnom i zanimljivom. Dodao je da je dobro da se postupno reaktivira i takav oblik međunarodnih aktivnosti koji je znatno smanjen u kontekstu pandemije koronavirusa.
 
Pohvalio je uključivanje mnogih ministara u UNICEF-ovu utrku "Mliječna staza", kazavši kako je dobro podržavati takve inicijative koje pomažu djeci, a posebno djeci s poteškoćama u razvoju.
 
Vladina jamstva pomoći će opstanku brodogradnje u Rijeci i Puli
 
Od odluka koje su na dnevnom redu današnje sjednice Vlade, izdvojio je dva jamstva za brodogradnju.
 
Jedno se jamstvo, pojasnio je premijer, odnosi na društvo MKM Yachts, gdje je podugovaratelj društvo 3. Maj u Rijeci, a riječ je o izgradnji najluksuznijih polarnih kruzera, poput onoga koji je izgrađen u Uljaniku.
 
"Vjerujem da će ovo pomoći da se održi brodogradnja u Rijeci i to u onoj niši koja je zaista globalno konkurentna i gdje se proizvode brodovi koji su među najboljima ovoga tipa u svijetu", rekao je predsjednik Vlade.
 
Drugo jamstvo odnosi se na Uljanik Brodogradnju 1856 u svrhu pokretanja proizvodnje.
 
"Ovo je poruka Puli, poruka Istri, poruka radnicima brodogradilišta koji su bili najuporniji i koji su s nama razgovarali svo ovo vrijeme. Otvaramo jedan prostor na vrlo precizan i mudar način kako bismo postupno revitalizirali aktivnosti brodogradnje u Puli", istaknuo je.
 
Za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti dosad isplaćeno 6,3 milijarde kuna

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio da će Hrvatski zavod za zapošljavanje u ponedjeljak donijeti odluke o nastavku mjera pomoći gospodarstvu zbog koronakrize, koje uključuju nastavak potpore za očuvanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti te Covid kredite.

Istaknuvši da je pomoć gospodarstvu i očuvanje radnih mjesta ključna tema, naveo je da je danas u Hrvatskoj više od 1,5 milijuna zaposlenih te otprilike 150 tisuća nezaposlenih.

Zajedničkim naporima, dodao je, u Hrvatskoj je osigurana poprilično solidna turistička sezona što će se osjetiti i u proračunskim prihodima te će zbog toga očekivani pad BDP-a ipak biti nešto manji od prvotnih prognoza tijekom proljeća.

Stoga je, istaknuo je premijer, Vlada razmatrala što učiniti dalje i koje poruke ohrabrenja poslati hrvatskom gospodarstvu, poduzetnicima i zaposlenicima.

Podsjetio je da je Vlada dosad nizom mjera omogućila zadržavanje radnih mjesta, očuvanje likvidnost i sprječavanje značajnijeg povećanje broja nezaposlenih za što je ukupno isplaćeno 6,3 milijarde kuna. Vrhunac korištenja mjera bio je u travnju, kada je za preko 100 tisuća poslodavaca Vlada isplatila plaće za 581 tisuću radnika.

Daljnja pomoć gospodarstvu uslijed koronakrize

Kako bi omogućila poduzetnicima da funkcioniraju bez ikakve panike i straha te da dobro planiraju svoje aktivnosti, Vlada će nastaviti mjere sufinanciranja skraćenog radnog vremena od maksimalno dvije tisuće kuna po radniku uz pripadajuće doprinose, kao i produžiti mjere za mikropoduzetnike do 31. prosinca, koja također iznosi 2.000 kuna po radniku, ako je poduzetnik imao pad prometa veći od 50 posto.

Ta se mjera, rekao je premijer Plenković, odnosi na sve sektore gospodarstva i uključuje otpis pripadajućih doprinosa.

Za djelatnosti koje su posebno ugrožene, potpora od 4.000 kuna po radniku nastavit će se do 31. prosinca ove godine, najavio je predsjednik Vlade.  

Spomenuo je pritom da se to posebno odnos na prijevoz putnika, ugostiteljstvo, turoperatore i poduzetnike vezane uz rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje, ukoliko su imali pad prometa veći od 60 posto. I ta potpora uključuje otpis pripadajućih doprinosa.

Osim za ugrožene djelatnosti, mjera od 4.000 kuna omogućit će se i poduzetnicima i djelatnostima koje budu zatvorene odlukama lokalnih ili nacionalnog stožera civilne zaštite, istaknuo je premijer Plenković.

Ujedno je najavio nastavak izdavanja "Covid" kredita za likvidnost poduzetnika putem HAMAG-BICRO-a i programa HBOR-a.

Za nove mjere do kraja godine 800 milijuna kuna iz proračuna i europskih fondova

Sve te mjere će do kraja godine zajedno koštati oko 800 milijuna kuna i financirat će se sredstvima iz državnog proračuna, ali dio sredstava bit će kompenziran iz europskih fondova i to iz postojeće financijske perspektive, zatim  pro futuro iz zajmova SURE programa, a dio iz budućih programa, primjerice Fonda za oporavak i otpornost.

"Hrvatska je poduzela nacionalne mjere pravovremeno. Nismo čekali da se na razini EU usvoje pravni akti, instrumenti, iznađu sredstva, pa da kasnije krenemo s implementacijom. Reagirali smo na vrijeme i zbog toga u ovakvoj krizi nismo osjetili veći porast nezaposlenosti i omogućili smo premoštavanje krize brojnim gospodarskim subjektima", istaknuo je predsjednik Vlade ocijenivši da su i nove aktivnosti upravo na tragu takve politike.

Najavio je da će sve te mjere temeljito raspraviti sa socijalnim partnerima, odnosno sindikatima i poslodavcima. 

"Ovo su važne poruke uoči ove političke jeseni, ali prije svega ekonomske jeseni kako bi svi mogli planirati svoje aktivnosti u okvirima koji su predvidljivi i poznati", poručio je premijer Plenković.


 

Pisane vijesti