Brnjac: Hrvatska je otvorena za zajednički nastup i promociju s Italijom na trećim tržištima

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek na online sastanku s talijanskom ministru kulture i turizma Dariu Franceschiniju predložila osnivanje mješovite radne skupine za turizam, priopćeno je iz MINTS-a.

S Franceschinijem su, kako se navodi, ministrica Brnjac i ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek održale online bilateralni sastanak, uoči četvrte plenarne sjednice Koordinacijskog odbora ministara RH i Talijanske Republike.

Brnjac je ocijenila da je tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a pokrenuta kvalitetna rasprava među članicama upravo u sektoru turizma, pri čemu je utvrđena potreba za pronalaženjem zajedničkog plana za prevladavanje krize.

"U izvanredno teškim okolnostima koje su pogodile turizam ove godine, posebno je važno razmjenjivati iskustva o korištenju EU sredstava, poticati javno-privatna partnerstva, te međuregionalne i međusektorske suradnje u cilju osiguravanja oporavka i otpornosti, ali i daljnjeg razvoja i rasta turističkog sektora", rekla je hrvatska ministrica turizma.

Obrazovanje u turizmu ključno za jačanje i daljnji razvoj sektora

Osvrnula se i na inicijativu za bolje pozicioniranje turizma unutar država EU-a, koju je Hrvatska predstavila 2018. godine, dodavši da je to pobudilo velik interes i potporu Italije i drugih članica EU-a te da je daljnji rad na isticanju važnosti turizma i njegovog boljeg pozicioniranja na dnevnom redu EU-a i dalje potreban, posebice za poticanje rasta i zapošljavanja.

"Prepoznajemo i široke mogućnosti suradnje kroz razmjenu znanja, iskustava i dobrih praksi u području posebnih oblika turizma", kazala je Brnjac.

Hrvatska je po njezinim riječima otvorena i za zajednički nastup i promociju s Italijom na trećim tržištima, kao i za ponudu prijenosa znanja i iskustava o tehnološkom, zakonodavnom i organizacijskom aspektu hrvatskog nagrađivanog sustava eVisitor.

Ministri su se složili i da je obrazovanje u turizmu ključno za jačanje i daljnji razvoj sektora, kao i da je razmjena znanja i dobrih praksi u izobrazbi kadrova u turizmu i ugostiteljstvu vrlo korisna za obje strane, zaključuju iz MINTS-a.

Ministrica Obuljen Koržinek osvrnula se na mjere koje je Ministarstvo provelo za potporu kulturnom i kreativnom sektoru uslijed pandemije kako bi se ublažile posljedice i ponovno pokrenuo kulturni život te nužnost zajedničkog europskog odgovora na krizu. Nakon snažnog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu u ožujku, istaknula je vrijednu razmjenu iskustava i znanja s talijanskim kolegama u području sanacije graditeljske baštine. Naglasila je i važnost podizanja svijesti na razini Europske unije o osnaživanju mehanizama upravljanja rizicima uslijed prirodnih katastrofa.

Podsjetila je i kako je Hrvatskoj upravo vraćen raritetni primjerak knjige Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens iz 1614. godine, autora Caesarea Longinusa, koji je iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice otuđen 1987. godine. Vraćanje knjige dokaz je dugogodišnje uspješne suradnje Hrvatske i Italije u pitanjima povrata otuđene kulturne baštine. Dodala je i kako će Izvršni program bilateralne suradnje u području kulture i baštine koji je u pripremi olakšati i ojačati direktnu suradnju dionika u kulturi.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Nikolina Brnjac