Aladrović: Vlada i dalje stoji uz poduzetnike

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da produžetkom isplate potpora za plaće i nakon Nove godine, Vlada pokazuje poduzetnicima da i dalje stoji uz njih i želi očuvati svako radno mjesto.

"Na taj način pokazujemo poduzetnicima da Vlada i dalje stoji uz njih, da želi očuvati svako radno mjesto i da će učiniti sve što je potrebno da bi ta radna mjesta sačuvala", kazao je Aladrović nakon sjednice Vlade.

Govoreći o mjerama aktivne politike zapošljavanja za 2021. godinu, Aladrović je rekao da je njihov smisao obuhvatiti sve koji se nalaze na tržištu rada kako bi proaktivno djelovali prema njima i kako bi im uz financijski efekt omogućili jednostavnije zapošljavanje ili samozapošljavanje, osposobljavanje i edukaciju.

"Idemo na vrlo širok skup ljudi, procjenjujemo da ćemo obuhvatiti oko 25 tisuća naših sugrađana, a investirat ćemo 1,2 milijarde kuna", istaknuo je Aladrović.

Vlada je na današnjoj sjenici donijela zaključak kojim podržava donošenje mjera aktivne politike zapošljavanja za 2021. koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje u skladu s kretanjima na tržištu rada i potrebama gospodarstva.

Sredstva za provedbu Mjera aktivne politike zapošljavanja za 2021. godinu osigurana su u državnom proračunu za 2021. u ukupnom iznosu od 1,27 milijardi kuna.

Paralelno čuvamo poslovnu likvidnost poduzetnika i radna mjesta

Na pitanje kako komentira izjave gospodarstvenika da je riječ o mjerama koje su za radnike, da nema mjera za poslodavce i razmišlja li se u tom smjeru Aladrović je rekao da se ne može složiti s tim tumačenjima.

Podsjetio je pri tome da se poduzetnicima kojima je obustavljen rad nadoknađuje dio fiksnih troškova ili u cijelosti, ovisno o padu prihoda.

"To su mjere koje su usmjerene baš očuvanju poslovne aktivnosti i namijenjene su poslodavcima", kazao je.

Mjera očuvanja radnih mjesta ima dvostruki efekta: pomoć poslodavcima i radnicima, a s nadoknadom fiksnih troškova vrlo direktno se pomaže poslodavcima, smatra Aladrović.

Ne treba također smetnuti s uma, kako je kazao, da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kroz Hamag omogućuje povoljne kredite.

"Paralelno čuvamo poslovnu likvidnost poduzetnika i radna mjesta", kazao je.

Na pitanje hoće li se poslodavcima ponuditi još nešto, jer kažu da im ovo nije dovoljno, Aladrović je kazao kako već dugo slušamo da je "nešto jako upitno i očekujemo crne scenarije".

"Za sada smo uspjeli izbjeći crne scenarije i to možemo vidjeti po svim pokazateljima", istaknuo je.

"Trenutno imamo situaciju koja nije bitno promijenjena od situacije u kojoj smo donosili protekle mjere te smo se odlučili produžiti način mjera za očuvanje radnih mjesta za još dva mjeseca kako bismo pružili izvjesnost poslodavcima, ali dodatna ili šira ponuda trenutno nije realna", rekao je.

Ne treba zatvoriti trgovačke centre

Upitan da li su članovi Udruge Glas poduzetnika na 'crnoj listi' s obzirom da nisu bili na jučerašnjem sastanku, Aladrović je odgovorio da nema crne liste.

"Imamo one udruge koje su socijalni partneri i one udruge koje nisu. Mi se nismo libili razgovarati sa svima, slušati prijedloge svih, međutim na jučerašnjem sastanku su bili predstavnici svih onih poslodavaca koji predstavljaju zapravo cjelokupnu ekonomiju: od HOK-a, HGK, HUP-a", kazao je.

Riječ je o jučerašnjem sastanku gospodarstvenika i resornih ministara gospodarstva i rada.

Na pitanje razmišlja li se o tome da se dozvoli ugostiteljima posluživanje "kave za van" rekao je da će to biti jedna od tema znanstvenog savjeta danas i dodatno će se prokomentirati i razgovarati o svim mjerama pa i o toj.

Ponovio je i kako je mišljenja da ne treba zatvoriti trgovačke centre.

"Ukoliko postoji mogućnost viših epidemioloških standarda u pojedinim djelatnostima i postavljanja viših epidemioloških zahtijeva - to može biti oportuno, ali zatvarati trgovačke centre u ovo vrijeme kad osobna potrošnja buja i kad je osobna potrošnja u ovom mjesecu najznačajniji dio generiranja BDP-a, ekonomski sigurno ne bi bilo oportuno", zaključio je ministar.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Josip Aladrović