Mjera potpora za očuvanje radnih mjesta i u travnju, dosad izdvojeno 10 milijardi kuna

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ustvrdio je da se nastavlja s najuspješnijom mjerom u ovih godinu dana, za koju je do sada izdvojeno deset milijardi kuna, a odnosila se na oko 120 tisuća poslodavaca i 680 tisuća radnika. "Pokazali smo kako je država stala iza svojih građana, iza privatnog sektora, a iznad svega iza radnika i njihovih obitelji", poručio je Plenković.

Medved: U subotu useljenje prvih korisnika u kontejnersko naselje u Glini

Na današnjoj 50. sjednici Vlade, načelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa Tomo Medved najavio je da je na području Gline završeno postavljanje kontejnerskog naselja od 38 stambenih kontejnera i u subotu se useljavaju prvi korisnici, a dva kontejnerska naselja planirana su i u Sisku te Mošćenici.

Na skladištu u Lekeniku spremne su 122 mobilne stambene jedinice od kojih planiramo uspostaviti dva kontejnerska naselja sa 60 kontejnera u Sisku i 38 u Mošćenici, naveo je Medved u redovitom izvješću o stanju nakon potresa. 

Dodao je kako je dosad ukupno postavljeno 1770 kontejnera i mobilnih kućica, a na električnu energiju priključena su 2043 objekta.

Za prioritetno uklanjanje objekata do sad je prijavljeno ukupno 557 objekata, od toga u Sisačko-moslavačkoj županiji 513, u Karlovačkoj 24 i Zagrebačkoj županiji 20. Dosad je definirano 90 prioritetnih objekata na području Petrinje, 92 na području Siska i 49 na području Gline.

U Petrinji daljnje uklanjanje objekata, u Sisku počinje uklanjanje kuća

Medved je izvijestio da u Petrinji nastavljaju s uklanjanjem objekata koji predstavljaju opasnost za sigurnost i zdravlje ljudi, a u Sisku započinju proces uklanjanja oštećenih obiteljskih kuća koje će biti uklonjene aktivacijom okvirnog sporazuma Državnog inspektorata nakon izvršenja pripremnih radnji.

Za obnovu je zaprimljeno 6068 zahtjeva.

Na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije prijavljeno je ukupno 40.435 oštećenih objekata, pregledano ih je 37.276, odnosno 92,18 posto. Objekata s crvenom oznakom je 4517, sa žutom 8027, a zeleno je 24.732 objekata. 

Preliminarni brzi pregledi odvijaju se planiranom dinamikom i za pregled je ostalo još 202 objekta te je završetak ove aktivnosti planiran 28. ožujka, najavio je Medved.

Sanirano je 30 bunara u mjestima gdje nije moguće osigurati priključak na vodovod, a tijekom ovoga tjedna podijeljeno je 28 tona hrane, više od 25 tisuća toplih obroka i više od 9000 suhih obroka.

Beroš: Broj zaraženih raste, pozivam građane na oprez

Broj zaraženih covidom-19 i dalje raste, četvrti dan za redom broj hospitaliziranih veći je od 1000, a dosad sekvencionirani uzorci pokazuju da je kod 70 posto prisutna britanska varijanta virusa, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš je naveo kako je dosad isporučeno 514.830 doza cjepiva, a do jučer je upotrijebljeno 413.465 doza te su cijepljene 333.122 osobe.

Prijavljeno je 2019 sumnji na nuspojave cjepiva.

Zbog rasta broj oboljelih bolnice su dobile upute o povećanju kapaciteta nužnih za liječenje bolesnika sa covidom-19.

"Stopa potvrđenih slučajeva i dalje raste te se u odnosu na prošlotjedno izvješće radi o 28-postotnom povećanju. Bilježimo i pad prosječne dobi oboljelih sa 49,9 godina na 42,7 godina, što je dodatni poziv na oprez", rekao je Beroš. 

Nastavlja se rast broja pacijenta na bolničkom liječenju i respiratoru. Četvrti dan za redom broj hospitaliziranih pacijenata je veći od 1000, a broj zaprimljenih osoba je ponovno veći od broja otpuštenih.

S obzirom da se bliže uskrsni blagdani pozvao je građane na oprez i izbjegavanje većih druženja.

"Pozivam građane da pomognemo sebi samima i ostatku zajednice pridržavajući se epidemioloških mjera. Ako se uz nastavak cijepljenja pridržavamo mjera nošenja maski, fizičke distance i izbjegavanja grupiranja, to je dovoljna garancija za neširenje virusa", kaže Beroš.

Božinović: Strože mjere u četiri županije

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova i voditelj nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je kako je Nacionalni stožer donio odluke o pooštravanju epidemioloških mjera za Primorsko-goransku, Karlovačku, Zagrebačku i Dubrovačku-neretvansku županiju.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji strože mjere ograničenja broja osoba na javnim okupljanjima te obustava rada ugostiteljskih objekata proširena je i na gradove u Neretvanskoj dolini.

Što se tiče mjera nadzora, posebna pozornost posvećena je nedopuštenim okupljanjima i načinu rada ugostiteljskih objekata.

U tjedan dana provedeno je 18.802 nadzora, utvrđena su 193 slučaja nepridržavanja mjera te su izdana 174 upozorenja.

Utvrđen je 91 prekršaj te će biti podnesena 66 prekršajna naloga, kao i tri za kaznena djela širenja bolesti.

Također je utvrđeno 246 slučajeva kršenja samoizolacije.

Osuđeni na najmanje šest mjeseci zatvora bez prava kandidature na lokalnim izborima

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o lokalnim izborima, kojim se predlaže da se na lokalnim izborima ubuduće neće moći kandidirati oni kojima je za neko kazneno djelo pravomoćnom sudskom presudom izrečena kazna zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci.

Prema prijedlogu, zabrana kandidiranja postojala bi za svako kazneno djelo za koje je počiniteljima pravomoćnom sudskom presudom izrečena kazna zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci ili je tako izrečena kazna zamijenjena radom za opće dobro ili je na istu primijenjena uvjetna osuda.

Time se želi osigurati ujednačenost nemogućnosti kandidiranja svih počinitelja kaznenih djela, neovisno o kojem se kaznenom djelu radi, a provodi se i ujednačavanje s odredbama Kaznenog zakona, istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Izmjenama se postrožava i prestanak mandata općinskog načelnika, gradonačelnika i župana i njihovog zamjenika.

Propisuje se, naime, da im mandat prestaje po sili zakona danom pravomoćnosti presude kojom su za kazneno djelo osuđeni na kaznu zatvora ili mu je ta kazna zamijenjena radom za opće dobro ili uvjetnom osudom, neovisno o dužini kazne zatvora.

Razlozi prestanka mandata usklađuju se i s odredbama Zakona o prebivalištu te se propisuje prestanak mandata za predstavničko i za izvršno tijelo u slučaju odjave prebivališta s područja jedinice, danom odjave prebivališta, a ne prestanka prebivališta kao do sada.

Zakon bi stupio na snagu prvoga dana od dana objave u "Narodnim novinama" kako bi se njegove odredbe mogle primijeniti na redovnim lokalnim izborima koji će se održati 16. svibnja.

Trendovi na tržištu rada apsolutno pozitivni, sačuvana su radna mjesta

Vlada je usvojila Zaključak, kojim se zadužuje Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) donijeti odluku za travanj o produženju mjere "Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području
Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije".

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da je s obzirom na izazovnu epidemiološku situaciju oko pandemije koronavirusa, odlučeno da će se i za travanj produžiti mjere za sve poduzetnike koji su pogođeni pandemijom.

"Možemo primijetiti da su trendovi na tržištu rada apsolutno pozitivni, sačuvana su radna mjesta i možemo reći da smo s ovim mjerama bitno utjecali na gospodarsko stanje u Hrvatskoj ali i oporavak u postpandemijsko vrijeme", ustvrdio je Aladrović.

U izjavi nakon sjednice Vlade rekao je da će nastavak potpornih mjera za travanja državu koštati između 500 i 550 milijuna kuna. Izvijestio je i da je za oko 200 kafića i restorana potpora ukinuta zbog nepoštivanja epidemioloških mjera te naglasio da su potporne mjere povezane s epidemiološkima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ustvrdio je da se nastavlja s najuspješnijom mjerom u ovih godinu dana, za koju je do sada izdvojeno deset milijardi kuna, a odnosila se na oko 120 tisuća poslodavaca i 680 tisuća radnika.

Plenković: Pokazali smo kako je država stala iza privatnog sektora i radnika

Ta činjenica je omogućila da bi, prema procjenama HZZ-a i Ministarstva rada, do kraja ožujka trebali imati veći broj zaposlenih nego što je to bilo lanjskog ožujka, istaknuo je Plenković, dodajući i da prema podacima Ministarstva financija vrlo dobro idu i uplate za doprinose.

"Pokazali smo kako je država stala iza svojih građana, iza privatnog sektora, a iznad svega iza radnika i njihovih obitelji", poručio je Plenković.

Inače, navedeno je u zaključku Vlade, u 2021. godini za provedbu ove mjere osigurano je 2,3 milijarde kuna te se procjenjuje da će mjeru za travanj 2021. godine koristiti oko 30 tisuća poslodavaca za oko 120 tisuća radnika.

Otpis potraživanja za struju i plin na potresom pogođenim područjima

Vlada je usvojila i Zaključak za travanj ove godine koji se odnosi na otpis potraživanja i naknade potraživanja za energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije. 

Njime se, izvijestila je državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman, zadužuje Hrvatska elektroprivreda (HEP) da otpiše potraživanja nastala priključenjem zamjenskog objekta na elektroenergetsku mrežu, kao i drugih potraživanja u visini jedinstvenog računa za isporučenu energiju.

Nadalje, Ministarstvo gospodarstva se zadužuje da za razdoblje travnja ove godine društvima E.ON Hrvatska i GEN - I nadoknadi potraživanja za isporučenu energiju u visini izdanih računa, a da društvu Gradska plinara Zagreb-Opskrba nadoknadi potraživanja za isporučeni plin krajnjim kupcima.

Isto Ministarstvo je zaduženo da kupcima toplinske energije Cavallin, Plavi devet, Stambeni Puls, Drvni centar Glina, Komunalno gospodarstvo Pokupsko, Top-Terme, Stambeni servis-Poslovni centar, A.-V.-Sisak, VIN ele, Stambena zgrada I. K. Sakcinskog 19a Sisak, nadoknadi potraživanja za mjesec travanj isporučenu toplinsku energiju, navedeno je u Vladinom zaključku.

Ukupni trošak procijenjen je na pet milijuna kuna, a potrebna sredstva osigurat će se preraspodjelom u okviru sredstava državnog proračuna, izvijestila je Mikuš Žigman.

I u travnju bez plaćanja cestarine na autocesti A11 Zagreb-Sisak

Usvojen je i zaključak o produženju korištenja autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine i za travanj ove godine, a kako je izvijestio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, za provedbu te odluke, odnosno njeno produženje, zadužuje se Uprava Hrvatskih autocesta.

Naime, radi olakšanja prolaska hitnih službi, prijevoza pomoći i zbrinjavanja stanovništva pogođenog potresom na području Sisačko-moslavačke županije, Hrvatske autoceste prestale su naplaćivati cestarinu na autocesti A11 Zagreb-Sisak od 29.prosinca 2020. godine.

Butković je izvijestio da do sada nenaplaćena cestarina iznosi oko 6,8 milijuna, što predstavlja izravan doprinos stanovništvu i gospodarstvu Sisačko-moslavačke županije, ustvrdio je.

Usvojen Program preventivnih sistematskih pregleda branitelja 

Vlada je na sjednici usvojila Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za ovu godinu kojim se predlaže organizacija pregleda za hrvatske branitelje koji su u borbenom sektoru u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali više od 100 dana, dragovoljce te hrvatske branitelje u teškoj novčano-materijalnoj i zdravstvenoj situaciji, ako navedeno pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi.

Program se kontinuirano provodi od listopada 2016. godine i do kraja prosinca prošle godine je radi prevencije i ranog otkrivanja kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih i onkoloških bolesti sistematskom pregledu pristupilo 67.437 branitelja, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo obradio je podatke za 56.363.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da je više od 90 posto hrvatskih branitelja dobilo preporuku provođenja dodatnih dijagnostičkih pretraga, kontrola ili daljnjeg tretmana specijalista, što ukazuje na potrebu daljnjeg provođenja programa.

Upozorio je i da je epidemiološka situacija u prošloj godini znatno utjecala na provedbu programa te je provedena jedna trećina planiranih pregleda.

Za provedbu programa u ovoj godini je u državnom proračunu osigurano 10 milijuna kuna, za preglede 13 tisuća hrvatskih branitelja.

Vlada je donijela i Odluku kojom se Oružanim snagama Republike Hrvatske odobrava prelazak granice radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u ovoj godini.

Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, a uporabu Oružanih snaga Republike Hrvatske, na temelju zamolbe države pogođene požarom, nalagat će ministar obrane.

BRD kroz HBOR plasira 200 milijuna eura za likvidnost

Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD) spremna je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) odobriti kredit od 200 milijuna eura za likvidnost poduzetnika, izvijestio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Vlada je  donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje ugovora o jamstvu između države i IBRD-a za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti u Hrvatskoj te odluku o davanju suglasnosti za sklapanje ugovora o zajmu između IBRD-a i HBOR-a za taj projekt.

Novac iz IBRD-ova i HBOR-ova aranžmana po Marićevim je riječima namijenjen u prvom redu malim i srednjim privatnim poduzetnicima, slabije kapitaliziranim poduzećima i onima orijentiranima izvozu, te poduzetnicama. Kreditna sredstva trebala bi im olakšati probleme s likvidnošću izazvane utjecajem pandemije covida-19 na njihovo poslovanje.

U strukturi odobrenih kredita najveći dio planira se za obrtna sredstva, a do 30 posto i za financiranje restrukturiranja poduzeća, rekao je Marić.

Ministar financija računa i da će IBRD-ova odnosno HBOR-ova linija potaknuti i poslovne banke na "dodatnu kreditnu aktivnost" od oko 80 milijuna eura.

Vlada je prihvatila i pokroviteljstvo nad drugim šahovskim turnirom - Croatian Grand Chess Tour, koji će se održati od 5. do 12. srpnja 2021. godine, u Zagrebu. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti