Banožić: Možemo pomoći Kosovu da transformira svoje snage u regularnu vojsku

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić istaknuo je, nakon sastanka s kosovskim kolegom Armendom Mehajom, kako je Hrvatska spremna pomoći Kosovu da transformira svoje sigurnosne snage u regularnu vojsku.
 
"Ovo je bila prilika da naglasimo važnost transformacije Kosovskih sigurnosnih snaga u regularnu vojsku. Hrvatska je spremna poduprijeti taj proces", rekao je Banožić novinarima.
 
"Ta će suradnja dodatno povezati naše zemlje u političkom, vojnom i ekonomskom smislu", istaknuo je, dodavši da će hrvatsko i kosovsko ministarstvo obrane uskoro potpisati novi memorandum o razumijevanju.
 
Banožić je ocijenio da je suradnja HV-a s Kosovskim sigurnosnim snagama "jako dobra" te da Hrvatska prenosi svoja "iskustva i znanja".
 
Naveo je kako je do sada 60 pripadnika Kosovskih sigurnosnih snaga završilo školovanje u Hrvatskoj.
 
Trenutno se 2 helikoptera i 34 vojnika HV-a nalaze na Kosovu u okviru KFOR-a, mirovne operacije NATO-a, a Banožić je kazao da će ovoga mjeseca hrvatski kontingent biti povećan za jednu satniju te će imati 150 vojnika.
 
Ministar obrane Kosova Armend Mehaj istaknuo je kako je Hrvatska regionalni saveznik i partner Kosova, zahvalivši se pritom na podršci.
 
Mehaj je istaknuo kako "vidi Hrvatsku kao budućeg mentora" koji će pomoći na putu prema NATO-u.
 
"Regionalna sigurnost i stabilnost mogu se postići samo ako surađujemo", zaključio je.
 
Izvor: Hina
 

Pisane vijesti