Plenković: Indikativno je da do jučer nije bilo nijedne spekulacije o borbenim avionima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Slavonskom Brodu odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama. Vezano za nabavku borbenih aviona kazao je da cijeli proces koji je trajao od ljeta 2019.  do jučer nije imao niti jedan milimetar spekulacija u medijima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Slavonskom Brodu je odgovarajući na pitanje novinara „jesu li odabrani francuski avioni“, podsjetio da je jučer poručio da o tome neće govoriti.

„Ne moram se ponavljati svaki dan“, dodao je.

Upitan o cijeni borbenih aviona i hoće li ona biti presudna, premijer Plenković je odgovorio da će Vlada donijeti odluku i onda će sve biti kazano.

„Cijeli proces koji je trajao od ljeta 2019.  do jučer nije imao niti jedan milimetar spekulacija u medijima. Najedanput, ničim izazvane, krenule su jučer informacije u medijima“, rekao je, dodavši da ne može znati tko je taj koji „pušta“ neke informacije ili želi spekulirati o tome što će se dogoditi.

„Indikativno je da do jučer nikakvih informacija nije bilo nigdje“, kazao je.

Novinare je zanimao komentar o izjavi predsjednika Republike Zorana Milanovića o jučerašnjoj sjednici Vijeća za obranu te je upitan jesu li skinuli maske. Premijer Plenković je kazao da ako pije kavu, teško je može piti kroz masku.

„Ne znam čemu uopće te kompletno irelevantne pitalice. Ima li nešto važnije za hrvatsku javnost, ovdje u Slavonskom Brodu, od toga? Mi nosimo maske, da, poruka je onakva kakvu ste vidjeli na slikama. Ali, kavu ne mogu piti kroz masku, a ni vodu“, rekao je.

Ministar Beroš poslao je inspekciju koja je nadležna

Na pitanje novinara štete li izjave Dijane Zadravec HDZ-u, predsjednik Vlade je odgovorio da što se tiče Vinogradske – pitanja o bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi ne rješavaju se telefonskim pozivima premijera.

„Jako je važno za informiranje hrvatske javnosti da znamo da se to tako ne radi. Ako netko rješava pitanja telefonskim pozivom, bilo koje pitanje koje je apsolutno van nadležnosti bilo koga tko je predsjednik Vlade, onda je to indikativno o metodi upravljanja, ili bar poimanja toga tko što treba raditi. Ovo nije prvi put da imamo takvu situaciju“, naglasio je.

Za upravljanje Vinogradskom bolnicom, nastavio je, nadležan je v.d. ravnatelja koji ima sve ovlasti da sukladno zakonu donosi odluke za koje on smatra da treba.

„Za sve moguće optužbe, insinuacije, bilo kakve kvalifikacije i komentare koji bi eventualno za sobom vukle nečiju odgovornost, nadležna je inspekcija koju je poslao ministar zdravstva. Na njima je zadaća da ispitaju svaku eventualnu nepravilnost“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Pisane vijesti