Pozitivan napredak u Izvješću EK je istraživanje i procesuiranje koruptivnih kaznenih djela

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ocijenio je da se neizborom predsjednika Vrhovnog suda Hrvatska nije "izblamirala" pred Europom rekavši kako očekuje da se na novi javni poziv jave najbolji i da predsjednik RH predloži novog kandidata u što kraćem roku.

''Europska komisija (EK) je u ovogodišnjem izvješću o vladavini prava u RH jasno navela kako postoje određene kontroverze i da postoje određena omalovažavanja pojedinih sudaca. Znamo od koga to dolazi, to sigurno nije došlo od Vlade'', kazao je u srijedu Malenica.

Ministar je ocijenio kako je mišljenju EK o vladavini prava u RH, objavljeno u utorak, odmjereno i da u velikoj mjeri daje korektan prikaz stanja prepoznajući određene nedostatke i potvrđujući određene napretke.

Malenica je precizirao da se nedostaci u godišnjem izvješću EK odnose na duljinu trajanja sudskih postupaka i veliki broj neriješenih predmeta.

''Međutim, izvješće navodi da je u tom području učinjen određeni napredak skraćenjem sudskih postupaka i postupnim smanjenjem neriješenih predmeta'', kazao je, dodajući da su među naprecima istaknuta povećanja transparentnosti kroz javnu objavu imovinskih kartica dužnosnika, daljnje ulaganje u digitalizaciju i informatizaciju pravosuđa te postupno jačanje kapaciteta pravosudnih tijela.

Kao pozitivan napredak označeno je istraživanje i procesuiranje koruptivnih kaznenih djela, naglasio je.

Malenica je istaknuo da je Ministarstvo pravosuđa nakon prošlogodišnjeg izvješća EK započelo s određenim aktivnostima kako bi se kroz izmjene zakonodavnog okvira utjecalo na smanjenje neriješenih predmeta i skraćivanje sudskih postupaka.

Hrvatska nema problema s vladavinom prava, ali postoji prostor za napredak

''Hrvatska se ne svrstava u krug država koje imaju problema s vladavinom prava i o njoj se ne raspravlja u Europskom parlamentu niti se donose posebne rezolucija kao što je to slučaj s Bugarskom, Poljskom, Slovačkom i Slovenijom'', rekao je dodavši da postoji prostor za napredak.

''Vjerujemo da će se kroz Nacionalni plan otpornosti i oporavka, kojim smo predvidjeli 13 reformi i šest investicija, dodatno poboljšavati slika o stanju u hrvatskom pravosuđu''.

Upitan o odbacivanju slapp tužbi protiv novinara, ministar je kazao da takve tužbe treba pogledati u jednom širem kontekstu.

“Ministarstvo kulture i medija je oformilo jednu radnu skupinu koja će se baviti tim pitanjem. Ja u konkretnom slučaju ne znam o kakvim se tužbama radi. Ova Vlada i Ministarstvo kulture i medija spremno je u jednoj široj radnoj skupini razmotriti pitanje slapp tužbi”, rekao je Malenica.

Ministar je kazao da je prošle godine bilo 250 slapp tužbi, ali nije imao podatak koliko ih je pravomoćno potvrđeno.

Na upit je li ga iznenadila odluka Miroslava Škore o ostavci na mjesto čelnika Domovinskog pokreta, Malenica je odgovorio da je ta odluka iznenadila sve aktere na političkoj sceni. ''Teško mi je reći što se zbiva u Domovinskom pokretu. Očito je riječ o njihovim internim problemima i nesuglasicama'', zaključio je Malenica.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Ivan Malenica