Vučković u Požegi o prevladavanju posljedica nevremena

Zbog nevremena koje je u lipnju pogodilo područje Požeško-slavonske županije Vlada je već odobrila 20 milijuna kuna za ublažavanje šteta u poljoprivredi, istaknuto je u petak na radnom sastanku ministrice poljoprivrede Marije Vučković s čelnicima županije, gradova i općina i poljoprivrednika sa stradalog područja.

Po podacima koje je iznijela županica požeško-slavonska Antonija Jozić, u registar šteta do sada su uneseni podaci o štetama u visini 78 milijuna kuna, a nakon što se završi proces procjene i štete budu unesene u registar objavit će se i natječaj za dodjelu potpora.

Naime, 20 milijuna kuna koje je Vlada već odobrila za ublažavanje šteta u poljoprivredi bit će isplaćeni kroz sustav malih potpora.

Mjera 5 Programa ruralnog razvoja

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima korištenja Mjere 5 Programa ruralnog razvoja, kojom se uz ostalo omogućuje i obnova višegodišnjih nasada stradalih u elementarnoj nepogodi.

"Danas smo ovdje kako bi dobili još više prijedloga kako da brže i efikasnije pomognemo stradalima u nepogodi. Za ovu županiju, kao i za druge s velikim prirodnim katastrofama, bit će osigurana brza potpora. Olakšice će biti osigurane kao i za područje Sisačko-moslavačke županije", rekla je ministrica Vučković, najavljujući novi sastanak za mjesec dana i analizu učinjenoga.

Po riječima županice Jozić, do tada će se znati i ukupni razmjer šteta. Trenutno manje brojke od iznesenih u prvim danima nakon nevremena posljedica su pravila da se u registar šteta ne unose štete za koje postoji osiguranje, objasnila je.

Dio poljoprivrednika koji je bio na sastanku s ministricom zadovoljan je odnosom s osiguravateljima i ovih dana očekuju prve isplate.

No, dio poljoprivrednika je nezadovoljan odnosom s osiguravateljima i procedurama koje nisu sasvim jasno definirane, a na upit o njihovu nezadovoljstvu ministrica je podsjetila da razgovori s osiguravateljima o tom problemu već traju te se nada da će dati rezultata, jer osiguranje proizvodnje poljoprivrednici sve više uzimaju kao redovitu mjeru zaštite svojih interesa.

Podmjera za osiguranje usjeva, životinja i biljaka

Podsjetila je i na podmjeru za osiguranje usjeva, životinja i biljaka, kojom se bespovratno financiraju prihvatljivi troškovi premije osiguranja za police osiguranja od prirodnih nepogoda u poljoprivredi.

"Krenuli smo 2016. s nešto više od 2.000 korisnika, nismo mogli ispuniti godišnju alokaciju. Prošle godine trebali smo dvostruka sredstva na ionako povećanu alokaciju. Sad smo objavili natječaj za 146 milijuna kuna. U posljednje dvije godine imamo devet do deset tisuća korisnika mjere. Poljoprivrednici iz ove županije koriste 10 posto ukupnih sredstava alokacije. To govori o njihovoj svjesnosti opasnosti i njihovoj velikoj odgovornosti", rekla je Vučković.

Upitana za sudbinu protugradne obrane u Hrvatskoj, podsjetila je da je to u nadležnosti Državnog hidrometeorološkog zavoda te da su oni prezentirali studije i istraživanja koji ne opravdavaju dalje ulaganje u sustav protugradne obrane.

Odgovarajući na upit o mogućnosti saniranja posljedica naglog rasta cijena stočne hrane na domaćem tržištu, što ugrožava rentabilnost domaće proizvodnje, Vučković je navela kako je taj problem bio tema i na ministarskom vijeću Europske unije, o njemu nije zauzet konačni stav, ali je potreba njegovog rješavanja dobila potporu petnaestak članica EU.

"Ne mogu predvidjeti ishod, ali znam da ću nastaviti dokazivati da se radi o ozbiljnom poremećaju za stočarski sektor. Najavljujem, nakon jučerašnjeg sastanka s predstavnicima mljekara, već prvu pomoć iz naših sredstava", rekla je ministrica poljoprivrede Vučković.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti