Aladrović za RTL: Transformacijom obiteljskih domova podići će se standard korisnicima ove vrste smještaja

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, gostujući u RTL-u Danas, govorio je o sudbini obiteljskih domova i njihovih korisnika. "Tijekom prijelaznog razdoblja planira se sa svim vlasnicima pronaći adekvatna rješenja", najavio je ministar.

Ministar Aladrović kazao je da će  obiteljski domovi imati rok od pet godina za prilagodbu: žele li postati privatna ustanova, privatni dom koji može primati i više od 20 korisnika, ali naravno mora udovoljavati određenim minimalnim tehničkim uvjetima odnosno standardima ili oni, koji nisu voljni postati privatni dom, mogu  ići prema udomiteljstvu.
 
"Dakle, to je sažetak jedne politike u kojoj želimo omogućiti viši standard  našim umirovljenicima, našim korisnicima, u ovom trenutku, obiteljskih domova jer smatramo da moramo konstantno i kontinuirano podizati standarde. Ono što  jest činjenica, kada su obiteljski domovi osnivani nije bila svrha da oni imaju do 20 korisnika  odnosno bila je svrha određenog obiteljskog okruženja. Nažalost, to se nije ispunilo i mi svjesni tog izazova koji je pred nama i svjesni određenih posljedica, odnosno kao posljedicu određenih događaja u prošlosti smo se odredili prema transformaciji  ovakvog vida smještaja", rekao je ministar.
 
Pojasnio je kako se u privatnim domovima nude veći standardi: "Smatramo da je ovaj prijedlog izbalansiran pogotovo s obzirom na činjenicu da imamo pet godina vremena za transformaciju koju smo najavili i siguran sam da je to  u tom roku i provedivo," istaknuo je.
 
Kazao je da je u svom mandatu bio u obiteljskom domu, ali kako se generalizirati ne može jer stvari nisu svugdje iste. Naglasio je kako njihova funkcija nije do kraja ispunjena: "Toga svjesni želimo tu situaciju izmijeniti, želimo to promijeniti, želimo podići standard, ali i pružiti veću količinu izvan institucijskih usluga što na kraju krajeva kroz čitav niz i nacionalnih planova i zakonskih rješenja je jedna od naših uloga." 
 
Što se tiče prakse i prijelaznog razdoblja, ministar kaže kako planiraju sa svim vlasnicima pronaći adekvatna rješenja: "Ovdje nije riječ o ukidanju, ovdje je riječ o transformaciji, ovdje je riječ o podizanju standarda svih onih umirovljenika koji se nalaze u ovoj vrsti smještaja." 
 
Pomoću europskih fondova povećavamo kapacitete pružanja socijalne usluge
 
Po pitanju infrastrukture, Aladrović kaže kako su učinili podosta, ali kako će u budućnosti činiti i više: "Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti smo osigurali 370 milijuna kuna za gradnju osam centara za starije osobe upravo jedne vrste kombinacije institucijskog i van institucijskog smještaja sa čitavim nizom socijalnih usluga koje su implementirane. Kroz europske fondove ćemo još takvih centara izgraditi, zasigurno u proteklom razdoblju odnosno trenutno je u ugovaranju oko milijardu kuna infrastrukturnih projekata   iz domene socijalne skrbi, a jedan dio se odnosi i na socijalne usluge tako da mi kao država  ćemo učiniti sve da povećamo kapacitete pružanja socijalne usluge." 
 
Što se tiče rokova čekanja, ministar priznaje kako imamo jednu netransparentnu situaciju te kako su pokrenuli projekt kako bi sve liste čekanja bile javne i transparentne: "Da se zna zašto netko dolazi u određenu vrstu smještaja. S druge strane povećavamo kapacitete i povećavat ćemo i dalje kapacitete." 
 
Ministar nije mogao reći kada će i u kojem roku svi imati svoje mjesto: "Činimo sve i činit ćemo još više da te liste čekanja smanjimo, da sve one kojima je ovakva vrsta smještaja nužna da ju dobiju u što kraćem periodu i to je sve ono što je pred nama."
 
Djelatnici u socijalnom sustavu pokazali odgovornost, svi su na radnim mjestima
 
Aladrović je rekao da su svi u socijalnom sustavu na svojim radnim mjestima: "Pokazali su i ti djelatnici koji su u određenom trenutku balansirali što će učiniti, pokazali su odgovornost, i prema korisnicima i prema kolegama, svi ostali su to učinili ranije i zaista ne očekujemo da ćemo imati više ovakvih problema.
 
Izvor: Vlada / RTL


Pisane vijesti | Socijalna politika | Josip Aladrović