U Hrvatsku stigla dva Black Hawka iz američke donacije

Dva helikoptera Black Hawk stigla su danas u Hrvatsku u sklopu američke donacije i nastojanja Zagreba da zastarjelu sovjetsku vojnu tehnologiju zamijeni zapadnom, objavili su hrvatsko Ministarstvo obrane i američko veleposlanstvo.

Dolazak helikoptera vrijednih 360 milijuna kuna uslijedio je nekoliko dana nakon što je vlada objavila da će nabaviti i američka borbena vozila Bradley.

S najnovijom donacijom, američka vojna pomoć Hrvatskoj dosegla je pola milijarde kuna, priopćilo je veleposlanstvo.

Uz dva donirana, hrvatsko ministarstvo obrane kupit će još dva UH-60M Black Hawka, univerzalna višenamjenska helikoptera koji prvenstveno služe kao potpora specijalnim snagama.

Pristigli helikopteri trebali bi biti potpuno operabilni krajem 2022. i uz vojne zadaće mogu se koristiti za gašenje velikih šumskih požara, traganje i spašavanje te hitni medicinski prijevoz.

Letjelice, koje su stigle američkim transportnim zrakoplovom C-17, dočekali su na aerodromu Franjo Tuđman ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj i otpravnik poslova u američkom veleposlanstvu Mark Fleming.
Fleming je istaknuo da će Hrvatska, predana i sposobna članica NATO-a, uvođenjem Black Hawka u uporabu dodatno ojačati sposobnosti svoje vojske.

"Svakodnevnim zajedničkim nastojanjima radimo na izgradnji alata koji su potrebni našim zemljama kako bi osigurali regionalnu sigurnost i dodatno osnažili NATO“, istaknuo je Fleming.

Helikopterima Black Hawk Hrvatska vojska dobiva nove sposobnosti

Banožić je rekao da tim moćnim sredstvima vojska dobiva nove sposobnosti i povećava stupanj interoperabilnosti.

"Nabavom helikoptera Black Hawk, Hrvatska kao pouzdana i vjerodostojna članica NATO-a pokazuje svoje opredjeljenje u zamjeni postojećih helikoptera i prelazak na zapadnu tehnologiju", izjavio je ministar. 

Admiral Hranj je rekao da ratno zrakoplovstvo ima spremne i školovane pilote i tehničare i da će se helikopteri uvježbavati zajedno sa specijalnim snagama u središtu u Zadru.

"Tijekom idućih nekoliko tjedana helikopteri će biti spremni za letenje. Postepeno ćemo krenuti s fazom završne obuke kako bi postigli inicijalnu operativnu spremnost u sljedeća dva do tri mjeseca, tako da bi krajem godine helikopteri bili potpuno operativni“, istaknuo je Hranj.

U američkom veleposlanstvu kažu da je obrambena suradnja kamen temeljac američko-hrvatskih odnosa i da je vojna pomoć SAD-a Hrvatskoj dosegla pola milijarde kuna u obliku obuke, opreme, gradnje infrastrukture i specijalističkog vojnog obrazovanja.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Mario Banožić