U partnerskoj i iskrenoj suradnji i dalje ćemo unaprjeđivati položaj romske nacionalne manjine

Predsjednik Vlade naglasio je da nas Zid boli u Romskom memorijalnom centru Uštica podsjeća na obilježavanje najvećeg zločina nad romskim narodom, genocida počinjenog od strane nacističkog i ustaškog režima (samudaripen) tijekom Drugog svjetskog rata. "Povijest, nažalost ne možemo promijeniti, ali zbog tih strašnih događaja iskreno žalimo i na ta nedjela trebamo podsjećati i bezuvjetno ih osuđivati", poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na obilježavanju Svjetskog dana Roma 2022. u hotelu Westin u Zagrebu.
 
Tom prigodom održana je međunarodna znanstvena konferencija „Romi kao indijska dijaspora - neraskidive veze“, po čijem završetku se premijer Plenković sastao s predstavnicima Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "KALI SARA".
 
U prigodnom govoru, predsjednik Vlade istaknuo je da je međunarodna konferencija okupila brojne važne dionike hrvatskoga društva koji dijele iste vrijednosti, kao što su vrijednosti jednakosti, poštivanja nacionalnih manjina i ulaganje zajedničkih napora koji su vrlo važni da se, ne samo Romi nego sve nacionalne manjine u Hrvatskoj osjećaju dobro, jednako i da ostvaruju svoja prava.
 
Plenković je izrazio zadovoljstvo da su u bliskoj suradnji s nacionalnim manjinama u dva vladina mandata napravljeni kvalitetni operativni programi. "Oni su strukturirali suradnju i odredili prioritete. I na taj način zajednički pratimo kroz međuresornu suradnju sve projekte koji su bitni da se unaprijedi položaj nacionalnih manjina", rekao je.
 
Udvostručena proračunska sredstva za romsku nacionalnu manjinu 
 
Kao primjer je naveo Nacionalni plan za uključivanje Roma i Akcijski plan, naglasivši da su povećana proračunska sredstava koja su se od 2016. do danas za romsku nacionalnu manjinu skoro udvostručila i iznose nešto manje od 50 milijuna kuna.
 
Podsjetio je i da je prije dva mjeseca u Zagrebu otvoren suvremeni multimedijski romski kulturno-edukacijski centar.
 
"To je važna i konkretna poruka da Romi u hrvatskom glavnom gradu imaju mjesto okupljanja, suradnje, njegovanja vlastitog jezika i kulture, promociju aktivnosti i prepoznatljivost. I zaista sam sretan da smo sva ta ostvarenja učinili u jednoj partnerskoj i iskrenoj suradnji koju smo uspostavili proteklih godina", kazao je Plenković.   
 
Izrazio je zadovoljstvo i izgradnjom Romskog memorijalnog centra Uštica, koji je, kako je rekao, jedinstven i jedan od rijetkih, ako ne i jedini tog tipa u Europi. Spomenuo je i Zid boli na ulazu u memorijalni centar koji će posjetiti veliki broj izaslanika današnje konferencije.
 
"On nas podsjeća na obilježavanje najvećeg zločina nad romskim narodom, genocida počinjenog od strane nacističkog i ustaškog režima (samudaripen) tijekom Drugog svjetskog rata", istaknuo je Plenković.

Procjena je, naveo je, da je u tom najmračnijem razdoblju svjetske povijesti ubijeno između 250.000 i 500.000 Roma koji su bili sustavno proganjani, zatvarani i odvođeni u koncentracijske logore.

"Povijest, nažalost ne možemo promijeniti, ali zbog tih strašnih događaja iskreno žalimo i na ta nedjela trebamo podsjećati i bezuvjetno ih osuđivati", poručio je Plenković.

Mi kao Vlada, istaknuo je, dajemo velik značaj povijesnom sjećanju Roma, identitetu i kulturi, sučelivši se pritom i s tamnijim stranama naše zajedničke povijesti.

Stoga je važno, kazao je, da današnja konferencija podsjeti što znači sjećanje.

"Sjećanje ne znači živjeti u prošlosti. Sjećati se znači iskustva iz prošlosti otrgnuti od zaborava i učiniti ih zalogom bolje budućnosti. Sjećanje koje se ne pretvara u zlopamćenje ljekovito je. Takvo sjećanje ima sadašnjost i bistri pogled u budućnost, a ono se pročišćava i njeguje kroz odgoj, obitelj i obrazovni sustav", naglasio je Plenković.
 
Vlada napravila brojne iskorake u obrazovnom sustavu Roma
 
Premijer je kazao da je Vlada upravo zbog toga napravila brojne iskorake u obrazovnom sustavu.
 
„Naš zajednički zaključak je da za bolju integraciju Roma u hrvatsko društvo, u smislu razvoja, od presudnog značaja zadržavanje najmlađih u obrazovnom sustavu. Kada uspijemo u tom cilju, onda smo riješili brojne dugoročne probleme koje romska nacionalna manjina ima i s kojima se susreće“, rekao je i posebno napomenuo da ministar znanosti i obrazovanja sa svojim timom, kao i Ured za nacionalne manjine rade da bi se upravo to pitanje napuštanja školovanja riješilo na dugi rok.
 
Što se tiče veza Indije i Hrvatske, kao i Roma i Hrvatske, premijer je istaknuo da ta povezanost traje stoljećima. Podsjetio je na prvi povijesni trag o Romima na tlu Hrvatske, u Dubrovniku u 14 stoljeću, zatim na dubrovačke i ostale pomorce u Indiji, na gradišćanskoga Hrvata Filipa Vesdina i njegove sanskrtske gramatike krajem 18 stoljeća, na grofa Ljudevita Draškovića, prvog hrvatskog romologa. Također, u Zagrebu postoji studij sanskrta već gotovo 150 godina, studij indologije već 60 godina, a postoji i studij romologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.
 
„Stoga je ova konferencija, koja ima okupljajući međunarodni karakter, izrazito bitna da hrvatsko društvo, ali i predstavnici Roma iz 17 zemalja koji su danas ovdje sa nama, vide na koji način Hrvatska njeguje poštivanje prava nacionalnih manjina, koliko je važno da su nacionalne manjine zastupljene u Hrvatskom saboru i koliko je bitno da se svi ostali u hrvatskom društvu, većinski Hrvati, senzibiliziraju za posebnosti naših manjina, a posebno romske nacionalne manjine“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.
 
Na kraju je premijer sudionicima zaželio puno uspjeha na današnjoj konferenciji riječima: Bahtalo sa themesko dives e romengo!
 
Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava  Boris Milošević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.
 

Pisane vijesti