Vučković najavila mjere pomoći poljoprivrednicima: Kao i uvijek, reagirat ćemo na vrijeme

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković govorila je u N1 Studiju uživo o problemima s kojima se zbog ekstremne suše susreću poljoprivrednici, ali i o načinima na koje Vlada, koja je još u nedjelju najavila 200 milijuna kuna izvanredne pomoći, planira pomoći poljoprivrednicima koji se nalaze u zaista nezavidnoj situaciji.
 
Ministrica tvrdi da opskrba hranom na jedinstvenom europskom tržištu nije ugrožena.
 
“Unatoč svim najavama prethodnih godina i krizama, vrijednost proizvodnje hrane u Hrvatskoj nije padala nego kontinuirano rasla. Što se tiče količine, zbog klimatskih nepogoda smo imali pad proizvodnje i rast cijena, ali uspjeli smo održati količinu, čak i rast, stočarske proizvodnje. Sad dolazimo do suše kakva nije bila desetljećima. Suša je manje pogodila zimske nego proljetne kulture. Procjene pada prinosa kukuruza, koji je iznimno važna sirovina, su jako visoke. U najboljem slučaju kreću se od 30 posto, a idu prema još lošijem”, kazala je ministrica naglašavajući da je riječ o velikom problemu i da situaciju treba pažljivo razmotriti.
 
Ministrica je rekla i kako je Hrvatska dio europskog tržišta i ne može birati i s njega uzimati što joj se sviđa.
 
“Reagirat ćemo mjerama koje su zakonite i, kao i uvijek, na vrijeme”, izjavila je govoreći o mjerama pomoći poljoprivredi i podsjetila da su prošle godine isplaćeni milijuni pomoći poljoprivrednicima.
 
Potpore za poljoprivrednike
 
Na pitanje o kojim se mjerama pomoći radi, Vučković je kazala kako će se omogućiti paušalna potpora za poljoprivredne proizvođače.
 
“Bit će prilagođena situaciji. Proizvođači mogu očekivati paušalnu potporu do 15 tisuća eura. Točno je da ne mogu dobiti svi, nikad ni nisu, ali njih 110 tisuća podnosi zahtjev za potpore. Nekoliko desetaka tisuća je definirano kao samoopskrbno, oni koji ne idu na tržište”, objasnila je ministrica.
 
Što se tiče konkretnih uvjeta, ministrica je poručila kako će se tražiti izmjena programa ruralnog razvoja te da može potvrditi da će za korištenje mjere trebati primjenjivati dobre agrokulturne prakse. “Hoće li biti neki novi uvjet, razmotrit ćemo”, rekla je.
 
Vučković je iznijela podatak da je između 20 i 30 tisuća poljoprivrednika podnijelo zahtjev za potporu.
 
“Mislim da ćemo imati jedan od širih krugova u Europi”, kazala je govoreći o onima koji bi mogli dobiti sredstva iz ove mjere. Naglasila je i kako ovo nije jedina mjera te kako će se po prvi put sufinancirati nabava opreme za navodnjavanje.
 
Pomoć građanima
 
“Vlada će kao i do sada učiniti sve da pomogne građane koji su u riziku od siromaštva. To smo radili i dosad. Priprema se paket, ovakav rast cijena energenata je izvanredna situacija. Cijene je nezahvalno prognozirati. Bilo bi logično očekivati, kao što se val rasta cijena prenio na potrošače, da će se i ovaj pozitivni impuls prenijeti na njih. Ali vidjeli smo da se to ne može jamčiti. Mogu potvrditi da pripremamo pakete i da će oni ciljati građane koji su u riziku od siromaštva, a onda i poduzetnike koji zbog rasta cijene energenata neće moći pozitivno poslovati”, kazala je.
 
Vučković je otkrila kako cijena plavog dizela neće rasti ni sutra. “Vlada ne naplaćuje davanja na plavi dizel, on je visoko subvencioniran”, poručila je.
 
Navodnjavanje
 
Govoreći o potrebi za navodnjavanjem, što u Hrvatskoj nije baš praksa, ministrica je kazala kako u nadležnosti ove Vlade nije ono što je bilo prije pet ili deset godina. Navela je kako je Vlada dosad isplatila gotovo 500 milijuna za sufinanciranje obnovljivih izvora energije.
 
“U našem mandatu 17 sustava, 7000 hektara javne infrastrukture, nije to lako, pronalaziti sredstva i sve to financirati. … Osigurali smo 82 milijuna eura za novo razdoblje. To nije bilo lako, mi smo jedina članica EU-a koja ima toliko količinu površina koje se ne navodnjavaju”, rekla je Vučković.
 
Potpore za stočarstvo
 
Ministrica je navela kako se neće smanjivati potpora za krave te da joj je žao što se neke potpore vezane uz stočarstvo nisu uvele i ranije.
 
“Mi smo poslali poruku da hoćemo razvoj i da ta sredstva trebaju ostati u razvoju”, ustvrdila je.
 
Upitana boji li se da će kraj mandata dočekati s manjim brojem poljoprivrednih proizvođača, ministrica je rekla kako broj pada i u Europi.
 
“Bitno je koliko imamo mladih, kakva je stočarska proizvodnja. Mi nemamo pad grla stoke, nego, nažalost, pad grla stoke u domaćem uzgoju”, kazala je ministrica dodajući da je okrupnjavanje gospodarstava trend i u inozemstvu.
 
Smatra da o poljoprivredi moraju komunicirati svi gospodarski resori zajedno.
 
Šteta od suše
 
Na pitanje kad bi poljoprivrednici koji imaju štetu od suša mogli vidjeti prvi novac, ministrica je rekla da bi isplate mogle biti krajem studenog ili početkom prosinca. Predujam se inače plaća sredinom studenoga, a moguće ga je platiti 15. listopada, dodala je.
 
Prema njenim riječima, naknade za štetu povrtlarima čiji su nasadi stradali od tuče proljetos, još nisu isplaćene, ali objašnjava da su sve županije objavile programe pomoći, da je upis završio te da će novac na računima oštećenih biti vrlo brzo.
 
Izvor: N1 / Vlada

Pisane vijesti | Marija Vučković