HEP kao glavna elektroenergetska kompanija ostaje snažan, stabilan i u državnom vlasništvu

Sutra na sjednici Vlade ide odluka o dokapitalizaciji, odnosno daje se dioničarski zajam HEP-u. Predviđa se cijeli kalendar dokapitalizacije, kazao je u emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada“ premijer Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković gostovao je u emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada“. Istaknuo je da će HEP kao glavna nacionalna energetska kompanija ostati i dalje snažna, stabilna, u 100 postotnom državnom vlasništvu, bez ikakve privatizacije.

„Najprije se ide s 400 milijuna eura dioničarskog zajma, a potom s još 500 milijuna eura koji se odnosi na dokapitalizaciju. Cijeli se proces vodi uz komunikaciju s Europskom komisijom“, dodao je Plenković.

Naglasio je da Vlada već dosta dugo regulira i cijenu plina te struje - i za građane i za sve institucije te gospodarske subjekte.

„To je bio državni intervencionizam u trenutku kad je gospodarstvu mogla pomoći jedino država. Intervencija je bila sveobuhvatna, snažna i pravovremena. Efekti toga su da danas imamo najveći mogući broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih. Uspjeli smo u 2022. ostvariti gospodarski rast od 6.3 posto, zadržati kreditni rejting, imati rekordnu turističku sezonu, ući u Schengen i eurozonu te zaustaviti trend rasta inflacije“, rekao je. 

Poduzetnici mogu biti sigurni da će Vlada i dalje pomagati

Potvrdio je da građani i poduzetnici mogu biti sigurni da će Vlada i dalje pomagati - mjere za plin su godinu dana, mjere za struju do 30. rujna, a nakon toga će se procijeniti situacija.

Očekujemo od svih da se ponašaju odgovorno

Na pitanje može li Vlada učiniti nešto da se snize i cijene prehrambenih proizvoda odgovorio je: "Mi smo po mom dubokom uvjerenju učinili sve. Plin, struja, naftni derivati... Cilj mene kao premijera je bio u prvom redu da opskrba energentima ni u jednom trenutku ne dođe u pitanje te da cijena energenata bude priuštiva svima".

Moja politika je, poručio je, socijalna uključivost. „Hoću da kroz krizu prođemo svi skupa, a ne da neki nemaju ništa, a da drugi zarađuju puno. Zato očekujemo od svih da se ponašaju odgovorno i da pri formiranju cijena uzmu u obzir kontekst krize u kojoj živimo“, rekao je Plenković.

Prošli tjedan u Saboru donesena dva zakona iz domene zdravstva

Premijer Plenković je komentirao i najavu štrajka pet krovnih liječničkih udruga i njihov zahtjev da ih primi na razgovor. Kazao je kako su plaće posebno u zdravstvenom sektoru rasle više nego ikad te najavio da će provjeriti sve plaće u zdravstvu i nastaviti razgovor i tražiti rješenja.

„Od 2016. osnovica plaća je narasla za trideset i nešto posto uz različite druge dodatke. Plaće u zdravstvu su rasle više nego ikad. Zatražit ću od kolega da malo provjeri. Razumijem da postoje različite kategorije plaća u zdravstvenom sustavu, zato ministar ima zadatak razgovarati sa svim dionicima u zdravstvu i vidjeti kako se što može unaprijediti“, kazao je.

Podsjetio je da su prošli tjedan u Saboru donesena dva zakona iz domene zdravstva koja su dio zdravstvene reforme, a koja vodi računa i o plaćama.

„Što se tiče poreznih rasterećenja imamo 'track record' kakav nema nitko. U 4 do 5 krugova rasteretili smo građane i gospodarstvo za 10 miljardi. U ovoj kriznoj godini smanjivali smo PDV na sve što je ljudima bilo bitno. Da ne govorim o neoporezivim primicima, to ide preko 20 tisuća kuna što nije malo“, kazao je premijer.

Nema razgovora o uvođenju poreza na imovinu

Dodao je da će se ići s daljnjim rasterećenjem kad se stvore preduvjeti za to. Za registar kućanstava kazao je da se radi o dobroj inicijativi koja će dati bolju sliku uvida u realno stanje prihoda i imovinu svih. Potvrdio je da u ovom trenutku nema razgovora o uvođenju poreza na imovinu.

Vlada ostaje na poziciji potpore Ukrajini

Vlada ostaje na poziciji potpore Ukrajini, kazao je premijer Plenković, za razliku od pozicije predsjednika RH koja nam šteti reputacijski.

„Za razliku od njega i dijela oporbe Vlada je konzistentna - potpora Ukrajini, osuda Rusije, humanitarna pomoć, financijska pomoć, vojna pomoć, primanje ranjenika iz Ukrajine“, rekao je Plenković.

Dodao je da po tom pitanju biramo nacionalni interes i ono što je ispravno vrijednostima iza kojih stojimo.

O odnosima sa Slovenijom

Predsjednik Vlade Plenković jučer se u Brdu kod Kranja sa slovenskim predsjednikom Vlade Robertom Golobom.

„Prošli smo sve teme. Naši resori rade na tome da stavimo na stol prije svega energetsku suradnju, prometnu suradnju, borbu protiv ilegalnih migracija, rješavanje teških, rezidualnih pitanja – koja se tiču određenja granice, pitanja razgraničenja na moru, kazni ribarima. Predložili smo im jedno džentlmensko rješenje – da se te kazne više ne izdaju, da ljudi imaju mogućnost tamo gdje su tradicionalno lovili, to rade kao i do sada, dok se ne nađe konačno rješenje“, kazao je.

Izdvojio je da se povećava kapacitet LNG terminala na otoku Krku i da se to ne radi samo radi Hrvatske, već i radi Slovenije, Austrije, Bavarske, Mađarske, Bosne i Hercegovine te svih naših susjeda.

Što se tiče obnove, premijer Plenković je rekao da se vidi da se obnova ubrzala. Poručio je da su dva cilja u ovoj godini. Jedan je u cijelosti potrošiti sredstva iz europskog Fonda solidarnosti, a drugi je ubrzati obnovu kuća.

Izbori će biti u redovitim rokovima

Od sredine 2024. do sredine 2025. održat će se europski, parlamentarni, predsjednički i lokalni izbori. Premijer Plenković je u tom kontekstu kazao da nema ranijih, izvanrednih izbora.

„Izbori će biti u redovitim rokovima. U ovakvim okolnostima, kada je svijet u najvećoj krizi u zadnje tri godine, koju uopće nismo poznavali od svjetskih ratova, igrati se izvanrednim izvorima može samo netko tko nema nikakvu odgovornosti“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Izvor: HRT/Vlada
 

Pisane vijesti