Vučković: Stroge mjere su neophodne, Vlada nije kasnila s reakcijom na ASK

Stroge mjere neophodne su i neizbježne za suzbijanje epidemije afričke svinjske kuge (ASK), rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ustvrdivši da Vlada nije zakasnila u reakciji na pojavu te bolesti.

"Suzbijamo bolest. Nakon pet godina obrane imamo epidemiju, ali moramo prijeći iz epidemije u drugu fazu bolesti", rekla je Vučković nakon otvaranja poljoprivrednog sajma u Gudovcu.

Dodala je kako zna da uzgajivačima nije lako, ali da alternative strogim mjerama nema.

"Znam kako je ljudima teško, ali moramo prijeći iz epidemije u drugu fazu bolesti, kao i druge države članice EU-a", rekla je.

"Nije im lako. Nastojimo im nadoknaditi gubitke raznim programima pomoći", dodala je i podsjetila da su uzgajivači uz velike probleme sa svinjskom kugom suočeni i sa štetama zbog nevremena.

Smatra da je Vlada pravovremeno reagirala na pojavu bolesti.

"Reagirali smo isti tren kad je prijavljena sumnja na bolest. Vidimo po smjeru kretanja bolesti da veterinari nisu pogriješili. Veterinarski sustav je reagirao promptno", rekla je i ponovila da se moraju provoditi stroge mjere kako bi se epidemija što prije suzbila.

Kada je riječ o upornoj inflaciji, kaže da je bila uzrokovana vanjskim utjecajima te da su stope i dalje znatno više od poželjnih. 

Smatra da "na inflaciju prije svega djeluje monetarne politika", ali ističe i da Vlada želi pomoći, npr. poreznom politikom, potom mjerama kontrole cijena što koristi oprezno, a dodatno i raznim ciljanim paketima usmjerenima na najosjetljivije skupine. Najavila je da će se to i nastaviti, kao i potpore gospodarstvu.

Upitana za otkrivanje sve više zdravstveno neispravne hrane, odgovorila je da je to zacijelo zbog žešćih kontrola.

Odbila je primjedbu da izvoz ukrajinskog žita kroz Hrvatsku šteti domaćim ratarima, jer, kako je rekla, to žito ide u treće zemlje i ne bi trebao utjecati na domaće cijene.

Kaže da je za ratare ova godina vrlo teška i najavila je posebne mjere pomoći.

"Ratari mogu u slučaju potrebe računati na potporu vlade", rekla je.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti