Ministar Primorac za HRT: Vlada je učinila sve što je mogla da dođe do usporavanja inflatornih pritisaka

Ministar financija Marko Primorac gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a.

Izrazio je zadovoljstvo usporavanjem inflacije, rekavši da je to u skladu s Vladinim očekivanjima.

Podsjetio je da od studenog 2022. godine bilježimo kontinuirano usporavanje inflatornih pritisaka uz, kazao je, iznimku kolovoza koji je bio, kako smo i očekivali, jednokratnog karaktera, odnosno tu je došlo do jednokratnog skoka inflacije.

Međutim, mjerama Vlade, prije svega onima koje su išle u smjeru ograničavanja cijena električne energije i ostalih energenata, ali i konstruktivnog dijaloga s predstavnicima trgovačkih lanaca i predstavnicima banaka, koje su značajno povećale depozitne kamatne stope unatoč tome što ta transmisija, kada govorimo o kamatnom prijenosu, nije u potpunosti zaživjela. Tu smo praktički odradili ono što smo mogli učiniti kao Vlada, da dođe do usporavanja inflatornih
pritisaka, pojasnio je ministar.

Zabrinjava cijena prehrambenih proizvoda i pića

Istaknuo je da ih i dalje zabrinjava cijena prehrambenih proizvoda i pića, kazavši da uvijek ima prostora za daljnje snižavanje cijena.

„Inflacija je i dalje velika, ali vesele nas trendovi. Došlo je do smanjenja cijena u segmentu hrane i pića i energije. To je dobro s obzirom da su energenti input za proizvodnju ostalih proizvoda pa bi se trebali pozitivno odraziti na kretanje ostalih cijena u gospodarstvu“, rekao je Primorac, dodavši da očekuju i dalje silazan trend.

Na pitanje zabrinjava li ih dolazak Božića, ministar je rekao da nisu zabrinuti.

Mi smo, kazao je, u svojim projekcijama projicirali inflaciju od 8 posto na prosječnoj godišnjoj razini za 2023. godinu. „Za 2024. godinu očekujemo značajno usporavanje inflatornih pritisaka na razinu nešto više od 3 posto i naravno da ćemo činiti sve što možemo i kao vlada da do toga i dođe“, dodao je.

Članstvo u OECD-u

Osvrnuo se i na pregovore o članstvu u OECD-u.

Kazao je da Hrvatska za punopravno članstvo mora imati dva ekonomska pregleda. Prvi ekonomski pregled je predstavljen nedavno dok je u Hrvatskoj boravio Mathias Corman. Svaki ekonomski pregled je takav da obuhvaća niz indikatora, ispituje se praktički niz resora sektora u gospodarstvu i identificiraju se određene mjere u kojima je potrebno i moguće prije svega ostvariti napredak, pojasnio je Primorac. Dodao je da od jednog do drugog ekonomskog pregleda mora proći razdoblje od dvije godine.

„Mi sljedeći ekonomski pregled očekujemo u jesen 2025. godine. Ukoliko sa tim ekonomskim pregledom bude sve u redu, a mi očekujemo da će on biti bolji nego što je bio ovaj, onda pristupanje OECD-u možemo očekivati krajem 2025. ili 2026. godine“, rekao je.

Projekcije BDP-a: Ne odstupamo od svoje prognoze i ona će biti na razini 2,8 posto


Upitan o nedavnoj izjavi guvernera Borisa Vujčića da će prvotne projekcije od 2,9 posto rasta BDP-a za ovu godinu revidirati na niže, ministar je rekao da to nije razmišljanje Vlade.

Mi očekujemo u 2023. godini rast BDP-a od 2,8 posto, očekujemo to i sljedeće godine, kazao je. Dodao je da građane apsolutno ne treba zabrinjavati bilo kakva izjava koja ide u smjeru nekakvih revizija.

„Ministarstvo financija raspolaže najboljim podacima u tom kontekstu, jer obuhvaćamo cjelokupnu opću državu. Ostali ekonomski analitičari koji se bave prognozama i procjenama BDP-a zasigurno ne raspolažu tim podacima. Mi od svoje prognoze ne odstupamo i ona će biti na razini od 2,8 posto“, zaključio je ministar Primorac.

Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti