Vlada će vrlo brzo izaći s konkretnim prijedlogom

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je danas u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada kako Vlada kontinuirano čini sve kako bi poboljšala status i položaj učitelja. Nove uredbe o koeficijentima za izračun plaća zaposlenih u javnim i državnim službama Vlada bi trebala donijeti do kraja mjeseca, nakon što resorna ministarstva odgovore na zahtjeve i prijedloge koje su im uputili sindikati.

Učitelji su temelj društva

Naglasio je kako stoji iza učitelja, te da radi na tome da se odnos prema učiteljima u društvu vrednuje na način kako oni to zaslužuju.
 
Nastavno na to, kao primjer, ministar Fuchs je spomenuo kako su donijeli odluku i konačno zakonski propisima regulirali da nema više nikakvih anonimnih prijava, koje su radile velike probleme inspekcijama i samim nastavnicima na terenu, a tu je i niz drugih stvari.
 
Istaknuo je da su učitelji zaista temelj društva, kao i obrazovanje.
 
„Nešto što je nacionalni interes svake normalne vlade, pa tako i Vlade Republike Hrvatske. I reforma koja se zbiva u Hrvatskoj, uzevši u obzir sve, od izgradnje škola, dječjih vrtića, promjene načina poučavanja u školama, uvođenje eksperimentalnog programa cjelodnevne škole, kada se stvore preduvjeti da sva djeca u Hrvatskoj idu u jednostavnoj nastavi u škole, i ulaganje od preko 2,5 milijarde eura, što je najveće ulaganje ikada do sada otkad postoji Hrvatska, a ja bih rekao i ranije, jednostavno dokazuje da nam je zaista važno obrazovanje i tu nema nekakve dileme“, poručio je.
 
Najveće povećanje plaća ikad do sada

Kada se govori o koeficijentima, treba isto tako reći da je i u ovom prijedlogu, koji je još uvijek prijedlog, to najveće povećanje plaća ikad do sada u jednokratnoj varijanti, istaknuo je, dodajući kako treba svakako naglasiti da su od mandata ove vlade, odnosno od 2020., plaće u obrazovanju samo rasle, stoga i ovo povećanje koje se sada predlaže, a koje je u prosjeku oko 13,5 posto, predstavlja jedan značajan skok.
 
Od 2015. prosječna plaća jednog učitelja, s dvoje djece, je iznosila oko 868 eura, a 2020. ona je podignuta, te je iznosila 1068 eura, dok bi ovim predloženim povećanjem ta ista plaća narasla na 1416 eura.
 
Naravno da što god mi rekli, kakav god prosjek mi iznijeli, imate s druge strane komentar da nije točno pitanje, što oni sad govore, je li to ovakva ili onakva plaća, je li to točno ili to nije točno, smatra ministar, međutim mi imamo vrlo egzaktne izračune, jer možemo izračunavati po svakom nastavniku, kada je primao koliku plaću i slično.
 
Globalno gledajući, dodaje, ovi novi koeficijenti donose rast plaća učiteljima i nastavnicima od 216 do 345 eura, u prosjeku.
 
Naravno da će biti onih kojima će plaća biti malo niža, a i onih kojima će biti eventualno i više, samo zbog toga što imate pitanje u kojem mjestu ljude žive, kazao je, napomenuvši da su brojni elementi koji utječu na samo primanje, poput lokalnih poreza, broja djece i radnog staža.
 
Podsjetio je i kako upravo u dijelu koji se odnosi na učitelje, postoji nešto što u nekim drugim dijelovima sustava javnih službi ne postoji, a to je mogućnost napredovanja učitelja, koji može započeti kao učitelj i ostati na tome do mirovine, ako to tako želi, ali ako hoće, može napredovati u još dodatne tri kategorije.
 
Može se promovirati u nastavnika ili učitelja mentora, pa savjetnika, izvršnog savjetnika i slično, pojasnio je Fuchs, a to sve skupno znatno utječe na samo primanje i plaću.
 
Analiziramo primjedbe sindikata

Govoreći o primjedbama sindikata, ministar je kazao kako su gotovo svi sindikati poslali očitovanja na prijedlog uredbe o koeficijentima.
 
Nitko od njih nije poslao komentar da bi koeficijente trebalo spuštati, kaže, naravno da imaju tendenciju da ti koeficijenti budu viši.
 
„I mi, kao što sam već nekoliko puta ponovio, to vrlo detaljno promatramo, analiziramo i naravno da ćemo ono što je moguće, prihvatiti i usvojiti“, poručio je.
 
Napomenuo je kako je sve skupa limitirano količinom novca, koja se može angažirati unutar državnog proračuna, a da se ne ugrozi fiskalni kapacitet Vlade i države, i u skladu s općim zaduženjem.
 
Prema tome, prostor još uvijek donekle postoji, smatra, te dodaje kako jedan sindikat, koji je najveći kritičar, sindikat Preporod, nije poslao komentar i nijednu primjedbu što se tiče koeficijenata, nego samo načelne primjedbe, a nakon što smo se mi očitovali da nemamo nikakvih konkretnih prijedloga, ponovno smo dobili isti komentar Preporoda.
 
Fuchs je kazao kako je teško znati što netko misli ako ne kaže što misli, a to je upravo ono što se sa sindikatom Preporod događa.
 
Novi koeficijenti teže 880 milijuna eura, ističe ministar, a koliko ima prostora za korekciju u ovom samom završnom uređenju, to najbolje može reći ministar financija, te dodaje da bi bilo bi neodgovorno s njegove strane iznositi bilo kakav iznos u tom smislu.
 
Ponovio je kako su jučer do 21 sat analizirali sve koeficijente i mogućnost nekakvih pomaka u jednom ili drugom smjeru, te da će Vlada vrlo brzo izaći s konkretnim prijedlogom.
 
Odgovarajući na postavljeno pitanje, ministar je napomenuo kako se nada da sindikati koji su poslali konkretne prijedloge, mogu očekivati da će neki od njih biti usvojeni, ali ne može reći da će sto posto biti zadovoljeni svi zahtjevi, međutim, ponovio je kako se detaljno analiziraju svi prijedlozi.
 
Učitelji su dobili poruku bitnosti

Plaća nije samo osobno primanje, koje na kraju svakog mjeseca netko primi za svoj rad, smatra Fuchs, nego se plaćama, posebno u javnom i državnom sustavu, šalje jasna poruka o tome koliko su koja zvanja i poslovi važni, presudni, te kako su pozicionirani i priznati u društvu.
 
„Pa ja definitivno mislim da su učitelji dobili poruku bitnosti. Vlada vodi računa upravo o dijelu, koji se odnosi na obrazovanje i na znanost“, rekao je ministar.
 
Poručio je kako je Vlada u cijelom procesu rada na uredbi radila vrlo intenzivno, međutim to je veliki posao, u koji je bilo uključeno puno stručnjaka, a sudjelovali su, između ostalog, i eksperti Svjetske banke.
 
Pokušalo se ukomponirati sve ono što je bilo na sastancima rečeno i na sastancima sa socijalnim partnerima, pojasnio je ministar, podsjećajući da su upravo su sindikati znanosti tražili da se odnos i razlika između primanja najmlađih kategorija znanstvenika i onih koji ulaze u izbor zvanja, dakle docenata, odnosno znanstvenih suradnika, pa znanstvenih savjetnika i slično, smanji, što je sada i učinjeno. Međutim, navodi ministar, kad to napravite, onda istog trenutka kažu da sada odnos prema gore više nije dovoljno velik, prema tome, sad to primijenite i dalje, i onda bi odnos opet ponovno ostao isti.
 
Mislim da smo sada napravili jedan dobar odnos, zaključuje Fuchs, i mislim da tu ne bi trebalo biti prevelikih problema, pri čemu ne treba zaboraviti da je ostala i kategorija, za razliku od svih ostalih, u dijelu koji se odnosi na znanost i visoko obrazovanje, a to je mogućnost raspolaganja tzv. vlastitim sredstvima, odnosno namjenskim sredstvima.
 
Po novim uredbama obračunava se plaća za ožujak

Nada se kako će se uredba prihvatiti vrlo brzo, odnosno čim se zadovolje sve zakonske pretpostavke i propisi koji su potrebni.
 
Plan je da se po novim uredbama obračunava plaća za ožujak, a to znači za gotovo 245 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama.
 
Ministar vjeruje da neće doći do štrajka, jer ne vidi razlog za nekakav štrajk i obustavu rada, s obzirom na to da će plaće rasti, a nije baš logično štrajkati zato što vam plaća raste.
 
Svjestan je, kaže, da je izborna godina i što god napravili, bit će to izvrnuto kritici, pa makar i oni sami znaju da to nije tako.
 
„Vjerujem da ogroman broj ljudi prepoznaje sve dobrobiti koje proizlaze iz ovakve uredbe i sad razgovaramo de facto o samo dva sindikata, koja izražavaju kritike i organiziraju neke prosvjetne skupove. Ponovno ponavljam, u prvom redu tu je Preporod, koji ni ne govori o kakvim koeficijentima se radi, nego, ja bih rekao, u ovom trenutku više manje izmišljaju neke razloge zašto bi prosvjedovali“, poručio je.
 
O prosvjedu oporbe i vojnom roku

Komentirao je i izbor glavnog državnog odvjetnika, kazavši kako subotnji prosvjed dijela oporbe ne može ugroziti Vladu.
 
Opet će to biti jedan od prosvjeda s puno parole, puno vike, smatra, ali bez nekakvih konkretnih posljedica.
 
Osvrnuvši se na temu uvođenja vojnog roka, Fuchs je naglasio kako Hrvatska nikad nije ukinula obvezu vojnog roka, nego je ta obveza suspendirana određenim propisima, u trenutku kada je za to postojao opravdan razlog, i obveza vojnog roka može se u bilo kojem trenutku ponovno aktivirati.
 
Ne znam, naravno, konkretno kako je to zamišljeno, na tom se modelu radi, dodaje, na tom modelu rade stručnjaci, koji će onda predložiti koji je model, odnosno varijanta najpogodnija, jesu li to tri mjeseca, šest mjeseci, i u kojem trenutku netko odlazi na odsluženje vojnog roka.
 
„Naravno da je tu u pitanju niz i organizacijskih problema, koje sve skupa treba riješiti, gdje će ti ročnici biti smješteni, na koji način će se sama obuka odvijati, tako da vam konkretno na ovo pitanje ne mogu odgovoriti“, poručio je ministar Fuchs.
 
Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti