Bačić u Vojniću: U Karlovačkoj županiji obnovljen 181 objekt

U Karlovačkoj županiji obnovljen je 181 objekt oštećen u petrinjskom potresu, rekao je u Vojniću potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, a sa županicom Martinom Fundek Hajdin posjetio je obnovljenu kuću koju koristi Mario Šolaja i gradilište stambenih zgrada.

U Kolariću na području općine Vojnić Bačić je obišao izgradnju naselja s 11 kuća, u sklopu projekta "Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu Republike Hrvatske na potresom pogođenim područjima", koji se financira novcem Europske unije, a ukupno je vrijedan 46,2 milijuna eura.

U Kolariću je riječ o ulaganju od 1,7 milijuna eura, što ne uključuje PDV. Radove izvodi AB gradnja, a nadzor vrši Prikaz. Iz Ministarstva kažu da se gradi šest kuća tlocrtne površine 70 četvornih metara te pet kuća tlocrtne površine 93 četvornih metra. Radovi su započeli 25. ožujka ove godine, a rok izvođenja je 180 dana.

Izgradnja infrastrukture novog naselja je vrijednosti 345.000 eura bez PDV-a, a radove izvodi obrt GMTT Lešćanec.

Napomenuto je da se na području Sisačko-moslavačke županije u okviru istoga projekta gradi ukupno 20 novih zgrada s 308 stanova.

Prvenstvo za smještaj u te objekte imaju oni koji su do potresa živjeli u državnim nekretninama, kao i oni koji borave u mobilnim stambenim jedinicsma dok traje obnova njihovih domova, ističu iz Ministarstva.

U obnovljenu kuću u Kolariću se nedavno, nakon pet mjeseci radova na obnovi, uselio se Mario Šolaja koji u njoj živi od 1998. "Sve je novo, čisto, uredno", rekao je Šolaja. Kuća koju koristi je obnovljena u sklopu projekta ukupne vrijednosti 42,9 milijuna eura.

Načelnik Vojnića Nebojša Andrić je naveo da 50 obitelji s područja općine čeka stambeno zbrinjavanje i te bi se potrebe trebale uglavnom zadovoljiti izgradnjom još dvije zgrade.

Na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije izgradit ćemo 50 kuća

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin je naglasila da se oporavak ovih krajeva ne može ostvariti bez javnog novca.

Potpredsjednik Vlade ministar Bačić rekao je da je na području Karlovačke županije obnovljen 181 objekt oštećen u petrinjskom potresu.

"Na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije izgradit ćemo 50 kuća, među kojima je prvo ovo naselje od 11", rekao je ministar.

U Rakovici je do sada utvrđeno da je oštećeno 77 objekata, a nakon utvrđenja visine šteta će se prionuti obnovi, najavio je.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti