Grlić Radman: Crna Gora instrumentaliziranom rezolucijom pokazala dva lica

Crna Gora je donošenjem Rezolucije o Jasenovcu pokazala dva lica, svoje europsko lice u Bruxellesu i svoje instrumentalizirano lice u Podgorici, na što će Hrvatska reagirati, izjavio je danas ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Crnogorski parlament usvojio je u petak rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen. U korist usvajanja rezolucije glasao je 41 zastupnik vladajuće koalicije, od ukupno 81 zastupnika u parlamentu, jedan je zastupnik bio protiv, a oporbeni zastupnici napustili su dvoranu.

„Hrvatska je Crnoj Gori poslala notu i priopćenje te kao članica EU-a i NATO-a ima na raspolaganju sve mehanizme, a još raspravljamo s premijerom Plenkovićem kako postupiti“, rekao je Grlić Radman, govoreći o odgovoru na rezoluciju koju je Skupština Crne Gore usvojila samo dan nakon što je dobila zeleno svjetlo od Europske komisije.  

Europska unija je u srijedu potvrdila na međuvladinoj konferenciji o pristupanju da je Crna Gora ispunila prijelazna mjerila u ključnim poglavljima koja se odnose na pravosuđe i unutarnje poslove, čime je dobila priliku za ubrzanje pristupnih pregovora.

U svojim je zaključcima o Crnoj Gori Hrvatska navela da su nužnost za poglavlje 23 „odštete logorašima, odgovor za nestale osobe i zaštita hrvatske nacionalne manjine“, kazao je ministar vanjskih i europskih poslova.

Ministar je kazao da su dobrosusjedski odnosi jedan od ključnih kriterija proširenja EU.

„Ovo što je Crna Gora napravila protivno je onome na što se obvezala i bez ikakvog razloga ulazi u duboku prošlost“, ocijenio je Grlić Radman i dodaje da je njihova politika instrumentalizirana.

„Ovdje je na djelu odrađivanje nečijeg posla, a svi znamo i čijeg“, kazao je, dodajući da hrvatska Vlada svake godine komemorira žrtve i osuđuje počinitelje.

S druge strane, u Crnoj Gori je izostala osuda vlastite agresije, kaže ministar.

„Dobro se sjećamo slika crnogorskih rezervista i agresije na Dubrovnik. S time se Crna Gora mora suočiti jer je agresija bila i odande, a ta su sjećanja svježa. Suočavanje s vlastitom prošlošću i procesuiranje ratnih zločinaca bio bi odgovor prave susjedske države“, ustvrdio je ministar.

Uostalom, dodao je da Parlament Crne Gore nije tijelo koje treba to prosuđivati ni dati pravu ocjenu događanja od prije 80 godina. „To je posao neovisnih tijela i povjesničara“, zaključio je Grlić Radman.

U oštrom odgovoru na donošenje rezolucije hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova navelo je između ostalog da će usvajanje rezolucije usporiti crnogorsku integraciju u EU.

Nakon usvajanja rezolucije, i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel otkazao je za utorak planirani posjet Crnoj Gori.

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti