Definira se održavanje i upravljanje višestambenim zgradama te ograničava prenamjena stanova za kratkoročni najam

Vlada je s današnje, 19. sjednice, u saborsku proceduru uputila nekoliko zakona iz sektora graditeljstva kojima se, među ostalim, uređuje postupak i način prenamjene stanova za kratkoročno iznajmljivanje te uvode kazne za samovoljno nadograđivanje zgrada. Donesene su odluke o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih te drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola sredstvima iz Državnog proračuna. Dubravka Šuica predložena je kao kandidatkinja Republike Hrvatske za članicu Europske komisije u idućem petogodišnjem mandatu.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izvijestio je o aktivnostima vezanim za obnovu potresom pogođenih područja.

Izgradnjom 59 višestambenih zgrada stambeni fond Sisačko-moslavačke županije povećat će se za više od tisuću stanova

„U proteklih mjesec dana završeno je 13 zamjenskih obiteljskih kuća, tri na području Zagreba i 10 na području Banovine , a u postupku nabave je još novih 92 obiteljske zamjenske kuće“, kazao je Bačić.

Istaknuo je da je vladinom  odlukom osigurano 524 milijuna eura za dovršetak obnove 217 projekata koji su financirani iz Fonda solidarnosti.

„Od toga iznosa, Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspolagat će sa 186 milijuna eura, Ministarstvo zdravstva sa 203 te Ministarstvo kulture i medija sa 205 milijuna eura“, poručio je ministar.

Spomenuo je i sjednicu Vlade sa županima koja je u međuvremenu održana u Sisku, na kojoj je javnost Sisačko-moslavačke županije i cijele Hrvatske upoznata sa stanjem obnove i revitalizacije Banovine.

U tom kontekstu, napomenuo je da se na području Sisačko-moslavačke županije gradi 59 višestambenih zgrada čime će se stambeni fond te županije povećati ukupno za više od tisuću stanova.

„Takav intenzitet, dinamika i broj stambenih jedinica ne pamte ni stariji Siščani ni stanovnici Sisačko-moslavačke županije“, ocijenio je potpredsjednik Vlade.

U Sisku je 31. srpnja započelo rušenje velike višestambene zgrade u ulici Hrvatskog narodnog preporoda, a na tom mjestu gradit će se nova, moderna, energetski potpuno obnovljena zgrada.

„Vrijednost te investicije je 20,3 milijuna eura“, istaknuo je.

Ministar je izvijestio da je od prvog dana kada je krenula obnova uloženo 2,8 milijardi eura. Od toga 1,5 milijardi na području zagrebačkog, a 1,2 milijarde na području petrinjskog potresa.

U samoobnovu privatne imovine iz proračuna Ministarstva graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine do sada je uloženo 172 milijuna eura, a ministar predviđa da će, nastavi li se istim intenzitetom do kraja godine trebati više nego što je planirano u Državnom proračunu.

Prihvaćen prijedlog zakona o upravljanju i održavanju zgrada

Vlada je prihvatila prijedlog zakona o upravljanju i održavanje zgrada, a potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić je istaknuo neke novosti koje donosi zakon među kojima sufinanciranje fasada i liftova te kazne za one koji budu samostalno nadograđivali.

"Sve zgrade koje imaju tri i više katova moći će se ugrađivati liftovi u čemu će participirati suvlasnici, ali i država. Kroz poseban program ćemo sufinancirati obnovu fasada u centru grada", najavio je Bačić na sjednici Vlade.

Rekao je da se uvode i kazne za one koji samovoljno budu nadograđivali zgrade. Zabranit će se i prenamjena stanova za kratkoročno iznajmljivanje bez suglasnosti 80 posto suvlasnika.

"To radimo zbog toga što u oko 40 posto stambenog fonda u Hrvatskoj ne služi stanovanju, već se koriste u druge svrhe", istaknuo je Bačić.

Uz prijedlog zakona o upravljanju i održavanju zgrada, Vlada je prihvatila i izmjene i dopune Zakona o komunalnom gospodarstvu te prijedlog dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji. 

U prvo saborsko čitanje uputila prijedlog zakona o upravljanju i održavanju zgrada, kojim će se između ostalog ograničiti prenamjena stanova u komercijalne svrhe, što cilja na povećanje ponude pa posljedično i povećanje priuštivosti stanova za kupnju i najam.

Bačić je rekao da je ovo prvi put da se donosi jedan zakonski akt koji definira održavanje i upravljanje višestambenim zgradama.

Ograničavanje prenamjene stanova u turističke apartmane

Jedna od predloženih novosti je i ograničavanje prenamjene stanova u turističke apartmane i druge oblike kratkoročnog iznajmljivanja, s obzirom da će za takvu vrstu aktivnosti biti potrebna suglasnost 80 posto suvlasnika zgrade.

To se radi prije svega iz činjenice što u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku i Hrvatske elektroprivrede, 40 posto sveukupnog stambenog fonda ne služi stanovanju. Cilj je da se tih oko 908.000 stanova vrati njihovoj prvotnoj i izvornoj namjeni, istaknuo je Bačić.

"Umjesto da stanovi budu na tržištu, da se onda poveća ponuda i budu priuštivi našim mladim obiteljima i sugrađanima, praktično se u njima obavlja druga djelatnost, što dovodi do povećanja cijena kvadratnog metra, stambenog prostora, kao i najma", kazao je ministar, koji napominje da je ovaj zakon dio mjera nove stambene strategije koja će uskoro biti predstavljena.

Također, prijedlogom zakona se između ostalog po prvi puta uvodi zajednica suvlasnika koja ima svoju pravnu osobnost.

Kako je naveo Bačić, u proteklih 30-ak godina uočeni su nedostatci po pitanju potrebne većine suvlasnika koji odlučuju o pojedinim aktivnostima i radovima na upravljanju i održavanju zgrada i sada će ta potrebna većina biti smanjena, primjerice kada su u pitanju hitni i nužni popravci, investicijsko održavanje zgrada, kao i imenovanje upravitelja, predstavnika suvlasnika.

Bitna je novost i da će sve zgrade koje imaju tri kata ili više po posebnom programu moći ugrađivati liftove, pri čemu će država participirati s 33 posto vrijednosti ugrađivanja lifta. Također, s obzirom na stanje fasada u središtima i jezgrama gradova, posebnim programom će biti regulirano i Vladino sufinanciranje obnove tih fasada, također s udjelom od 33 posto.

Uvode se i kazne, ukoliko suvlasnici samovoljno dograđuju višestambene zgrade, rekao je ministar.

Premalo inspektora za kvalitetan nadzor "divlje" gradnje, ovlasti i komunalnim redarima

Vlada je u saborsku proceduru uputila i dopune Zakona o građevinskoj inspekciji, s obzirom da, kako je pojasnio Bačić, usprkos angažmanu Državnog inspektorata, još uvijek je na području Hrvatske u velikom obujmu prisutna bespravna, "divlja" gradnja.

S obzirom na broj inspektora, kojih nema više od 70 u Hrvatskoj, nemoguće je kvalitetno pokriti područje u smislu da građevinski inspektori brzo interveniraju u samom začetku nelegalne gradnje. Stoga je prijedlog da se u sprječavanje i zaustavljanje nelegalne gradnje uključi i 882 komunalna redara koji su zaposleni u tijelima jedinica lokalne samouprave. Dale bi im se određene ovlasti da odmah interveniraju i zaustave gradnju, naplate zakonom propisanu kaznu te o svemu obavijeste Inspektorat, koji će reagirati sukladno propisima, naveo je Bačić.

Otpis kredita poljoprivrednicima

Vlada se odlučila i na otpis kredita poljoprivrednicima čija naplata nije izvjesna. Kako je izvijestio državni tajnik Marinko Beljo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je u razdoblju od 1991. do 2006. godine provodilo aktivne programe kreditiranja poljoprivrede, pri čemu je odobrilo 16.540 kredita u vrijednosti 842 milijuna kuna.

Prijedlogom odluke, otpisuju se potraživanja čija naplata nije izvjesna, čime se žele i smanjiti troškovi i pritisak na sudove, rekao je Beljo.

Ovom odlukom se otpisuje dug po osnovi 101 kredita u iznosu 5,62 milijuna eura od čega glavnica iznosi 2,1 milijun eura, redovita kamata 380,5 tisuća eura, a zatezna kamata  3,15 milijuna eura, dok troškovi naknade po kreditu iznose 13.837 eura, izvijestio je državni
Uoči nove školske godine Vlada je donijela odluke o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih te  drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola u Republici Hrvatskoj za školsku godinu 2024./2025. sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.
 
Dubravka Šuica kandidatkinja je za članicu Europske komisije
 
Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica predložena je kao kandidatkinja Republike Hrvatske za članicu Europske komisije u mandatnom razdoblju od 2024. do 2029. godine.
 
Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dana je suglasnost za sufinanciranje projekta Uspostava Posjetiteljskog centra Veje more na području Parka prirode Lastovsko otočje.

Donesena je odluka o utvrđivanju interesa Republike Hrvatske za izvođenje radova eksplantacije na eksploatacijskom polju građevnog pijeska i šljunka Hrastovljan. Navedeni radovi će se vršiti na poljoprivrednom zemljištu koje nema značajnije poljoprivredne proizvodnje pa samim time niti značajnije opće koristi. Eksploatacija mineralnih sirovina građevnog pijeska i šljunka potiču razvoj gospodarstva te, u konačnici, dovodi do otvaranja novih radnih mjesta.

Pokroviteljstvo nad Memorijalnom utakmicom u sjećanje na Dražena Petrovića

Sukladno proglašenju prestanka epidemije COVID-19 iz svibnja 2023. godine, izvan snage stavljene su odluke kojima su propisane posebne nagrade za djelatnike koji obavljaju poslove vezane za oboljele od bolesti COVID-19 i to u iznosu od 10 posto od osnovne plaće.
Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad Memorijalnom utakmicom u sjećanje na Dražena Petrovića, koja će se održati u Areni Zagreb, 5. rujna 2024. godine. Sukladno Vladinoj odluci iz ožujka ove godine, Ministarstvo turizma i sporta navedenu memorijalnu utakmicu financirat će u iznosu od 310.000 eura.
 
Prihvaćeno je i  pokroviteljstva nad prvom konferencijom Nacionalnog koordinacijskog središta za industriju, tehnologiju i istraživanja u području kibernetičke sigurnosti  koja će se održati u Zagrebu od 18. do 19. rujna ove godine. Prihvaćanjem ovog pokroviteljstva Vlada ne preuzima financijske obveze.

Vlada je Hrvatskom saboru dala mišljenja o nekoliko zakonskih prijedloga.

Vlada navodi da bi uvođenje dodatnih izvještajnih zahtjeva, pogotovo malim i srednjim poduzetnicima, predstavljalo dodatno administrativno opterećenje stoga se predlaže Hrvatskome saboru da ne prihvati navedeni zakonski Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o računovodstvu koji je podnio zastupnik Nikola Grmoja.

Prijedlog zakona, kojim se predlaže da nositelji prava vlasništva na poljoprivrednom zemljištu ne mogu biti strane pravne i fizičke osobe, uključujući i one iz država članica Europske unije, u suprotnosti je sa zakonodavnim okvirom Europske unije, a na koji se Republika Hrvatska obvezala potpisivanjem Ugovora o pristupanju Europskoj uniji. To je razlog zbog kojeg se predlaže neprihvaćanje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji predlaže zastupnik Miro Bulj.
 
Što se tiče Prijedloga zakona o zabrani glifostata koji također predlaže zastupnik Bulj, Vlada u svojem mišljenju podsjeća, da je na temelju Zakona o održivoj uporabi pesticida („Narodne novine“, broj 46/22.) primjena glifosata već u određenoj mjeri zabranjena kroz odredbu članka 70. kojom se zabranjuje uporaba svih kemijskih sredstava za zaštitu bilja, u koje spada i glifosat i to na svim javnim površinama koje koristi šira javnost ili osjetljive skupine kao što su javne zelene površine, uključujući i javne vrtove i parkove, sportske i rekreacijske terene, školska i dječja igrališta, područja u neposrednoj blizini zdravstvenih objekata, različita urbana područja, područja ekološke mreže Natura 2000, parkovi prirode i drugo.




Pisane vijesti