Preko 30 godina sa SAD-om gradimo prijateljstvo, partnerstvo i savez

Predstavljajući vijećnicima Los Angelesa Hrvatsku, premijer Plenković kazao je da je neovisnost stekla prije 32 godine i od tada se, uz potporu SAD-a, pridružila svim važnim međunarodnim organizacijama. Naglasio je da se Hrvatska, tijekom drugoga mandata njegove Vlade, dublje integrirala u Europsku uniju članstvom u Schengenskom prostoru, eurozoni i Europskom stabilizacijskom mehanizmu, a uskoro će postati i članica OECD-a. Posebno je zadovoljstvo istaknuo time što je nakon 30 godina Hrvatska uspjela ući u bezvizni putni režim sa Sjedinjenim Državama, a uz to je i jedna od prvih europskih zemalja uključenih u Global Entry Program sa SAD-om. Posjetio je i oceanski institut AltaSea, sastao se s vodstvom Gospodarske komore Los Angelesa, a održao je i predavanje na Sveučilištu Južna Kalifornija.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković susreo se u Los Angelesu s gradskim vijećnicima toga grada.

Predstavljajući premijera Plenkovića, vijećnik Tim McOsker naglasio je da se radi o prvom sudjelovanju bilo kojeg hrvatskog premijera na sjednici Gradskog vijeća Los Angelesa.

     

„Čast nam je kao gradu, ali posebno mom 15. okrugu koji je dom brojnim hrvatskim Amerikancima“, poručio je vijećnik McOsker tom prigodom.
 
Pozdravio je posebno i veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Nathalie Rayes, koja je iz Los Angelesa, a svojevremeno je i radila u Vijećnici.
 
Naglasio je da je veleposlanica Rayes nezaobilazna u jačanju veza između Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske, ali i Los Angelesa i Hrvatske.
 
Potpora SAD-a Hrvatskoj od međunarodnog priznanja 1992.
 
Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo i čast što se tijekom boravka u Los Angelesu, sestrinskom gradu drugog hrvatskog najvećeg grada Splita, ima prigodu obratiti i vijećnicima Gradskog vijeća.
 
Predstavljajući Hrvatsku, kazao je da se radi o zemlji koja je neovisna tek 32 godine.



U te 32 godine od međunarodnog priznanja, naglasio je, pridružili smo se svim međunarodnim organizacijama, uz potporu Sjedinjenih Američkih Država koje su Hrvatsku priznale u travnju 1992.

„Od tada gradimo prijateljstvo, partnerstvo i savez“, dodao je istaknuvši da se taj savez osobito očituje kroz hrvatsko članstvo u NATO-u posljednjih 15 godina.
 
Najvažnija poveznica između SAD-a i Hrvatske u hrvatski Amerikanci
 
Vijećnicima Los Angelesa kazao je da se Hrvatska, tijekom drugoga mandata njegove Vlade, dublje integrirala u Europsku uniju članstvom u Schengenskom prostoru, eurozoni i Europskom stabilizacijskom mehanizmu, a uskoro će postati i članica OECD-a, jedine velike međunarodne organizacije kojoj se tek treba pridružiti.


 
Posebno je zadovoljstvo istaknuo time što je nakon 30 godina Hrvatska uspjela ući u bezvizni putni režim sa Sjedinjenim Državama, a uz to je i jedna od prvih europskih zemalja uključenih u Global Entry Program s SAD-om.
 
„Izuzetno smo ponosni što su najvažnija poveznica između SAD-a i Hrvatske hrvatski Amerikanci, najzastupljeniji u Los Angelesu u okrugu San Pedro, gdje žive već više od stoljeća“, naglasio je i dodao kako nema hrvatske obitelji koja nema nekoga od svojih članova koji je emigrirao u SAD.

Mjesec hrvatske kulturne baštine u LA-u prigoda za upoznavanje hrvatske tradicije, kulture i identiteta
 
Ovaj posjet, kazao je premijer Plenković, koristi se kako bi se Hrvatska predstavila kalifornijskoj poslovnoj zajednici i političkim vođama, ali i mladim ljudima.
 
Čestitao je Vijeću na organiziranju manifestacije koja je u prvim godinama bila Tjedan hrvatske kulturne baštine, a od ove godine u svibnju i mjesec, a koja služi kako bi se upoznala hrvatska tradicija, kultura i identitet.


 
Poželio je puno uspjeha u organizaciji velikih svjetskih sportskih događaja, prvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2026., a zatim i Olimpijskih igara 2028.
 
Predsjedniku Vlade ovom je prigodom uručen Certifikat dobrodošlice od strane Gradskog vijeća.
 
Institut AltaSea usmjeren na pitanja zagađenja i globalnog zatopljenja
 
Tijekom boravka u Los Angelesu, predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je i oceanski institut AltaSea, koji provodi niz znanstvenih i istraživačkih aktivnosti usmjerenih na rješavanje pitanja zagađenja, prekomjernog izlova ribe i globalnog zatopljenja, koja prijete oceanu, a time i cijelom planetu.
 
     
 
U svom govoru, premijer je spomenuo jednu od najuspješnijih hrvatskih tvrtki za preradu ribe Sardinu, koja se nalazi u Postirama na otoku Braču, naglasivši da je riječ o jednom od najvećih hrvatskih izvoznika. Istaknuo je i da su preci Mislava Bezmalinovića, vlasnika tvrtke i proslavljenog vaterpolista i zlatnog olimpijca, bili jedni od najvećih ribara u SAD-u.

Dotakao se i tvornice ribljih konzervi Mardešić, smještenu u Salima na Dugom otoku, kojoj je partner jedna od najvećih francuskih tvornica za preradu ribe Chancerelle, što je, kako je rekao Plenković, omogućilo plasman proizvoda ne samo na hrvatskom, već i francuskom tržištu.


 
Tri važne hrvatske izvozne luke 
 
Premijer je spomenuo i tri važne hrvatske izvozne luke - Rijeku, Split i Ploče.
 
     
 
Kazao je da je Rijeka najveća hrvatska luka, istaknuvši partnerstvo s danskom tvrtkom Maersk, koja je jedna od najvećih investitora u povijesti riječke luke.

Istaknuo je veliku ambiciju i želju Hrvatske da Luka Rijeka postane ključni morski izlaz za srednju Europu, za što je, kako je rekao premijer, posebno važno ulagati u poboljšanje željezničke infrastrukture.

     
 
Za Luku Split je kazao da je značajnije orijentirana na turizam, putnički promet te brodove na kružnim putovanjima.
 
Za Luku Ploče je naveo da je od strateške važnosti ne samo za Hrvatsku, nego i susjednu Bosnu i Hercegovinu, čiji su gospodarski subjekti najveći korisnici lučkih usluga. Dodao je da je luka dobro povezena željezničkom prugom te je sastavni dio međunarodnog koridora Vc, koji počinje u Budimpešti, prolazi kroz Osijek i Sarajevo, do luke Ploče.
 
Dodatno jačanje suradnje između losanđeleske i hrvatskih luka
 
Premijer Plenković je posjetio i glavnu američku luku u Los Angelesu. Izrazivši zadovoljstvo viđenim, kazao je da je Hrvatska mediteranska zemlja, s dugom tradicijom pomorskih aktivnosti, te da današnji posjet vidi i kao priliku za dodatno jačanje suradnje i dijeljenje iskustava između losanđeleske i hrvatskih luka.

     
 
Naglasio je i kako veliki broj američkih Hrvata radi u luci Los Angeles, izrazivši zadovoljstvo što su, kako je rekao, ostavili trag u industriji SAD-a. 
 
U vremenima kriza bez presedana u Hrvatskoj smo očuvali socijalnu koheziju zahvaljujući intervenciji države
 
Tijekom boravka u Los Angelesu, premijer Plenković susreo se i s vodstvom Gospodarske komore.

     

Razgovarali su o poslovnim prilikama za hrvatske i američke tvrtke, osobito u području zelene tranzicije, digitalizacije i turizma.

Uz sve snažniju gospodarsku i međunarodnu poziciju,  Hrvatska želi dinamizirati ulaganja i razmjenu sa SAD-om, poručioje tom prigodom predsjednik Vlade.

     

Održao je i predavanje na Sveučilištu Južna Kalifornija (USC), na temu europskog pogleda na globalne izazove, ali i pogleda Hrvatske, kao najmlađe članice EU-a.
 
Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u Europi i Hrvatskoj, premijer je naglasio da njegova stranka pripada spektru desnog centra.

     
 
Politička filozofija desnog centra, pojasnio je, temelji se na tri osnovna načela - odgovornosti pojedinca, slobodi poduzetništva i tržišnoj ekonomiji.
 
Osvrnuvši se na izazove u protekle četiri godine, od pandemije Covida do ruske agresije na Ukrajinu, i kriza koje su iz njih proizašle, umjesto tih načela, država je morala pružiti sigurnosnu mrežu gospodarstvu i posegnuti za intervencionističkim politikama.
 
Stoga se radilo o vrlo drugačijem obliku vladavine jer nijedan drugi akter osim države nije u tim trenucima krize mogao ponuditi jedinstven i adekvatan odgovor na sve izazove u cilju očuvanja socijalne kohezije u globalnoj krizi koja je pogodila sve države.
 
Hrvatska je danas članica NATO-a i EU, jedna od 38 naprednih ekonomija i 18. turistička destinacija u svijetu
 
Hrvatska je danas jedna od 38 naprednih ekonomija svijeta, 18. turistička destinacija u svijetu te 8. prema ispunjavanju ciljeva održivog razvoja.
 
To nam daje vrlo dobru poziciju za lovljenje koraka s onim zemljama koje su duže u članstvu Europske unije.
 
U zadnjih nekoliko godina, kazao je premijer Plenković, Vlada je provodila konzistentnu politiku odgovornog upravljanja javnim financijama, smanjujući deficit i javni dug, povećavajući BDP i zaposlenost te smanjujući nezaposlenost.
 
Rast BDP-a u ovoj godini bit će oko 3,5 posto, što je višestruko veći rast od prosjeka rasta članica Europske unije i eurozone, dodao je.

Uz to, naglasio je, svjetske agencije za kreditni rejting Standard&Poor's i Fitch povisile su razinu kreditnog rejtinga Hrvatske s BBB+ na A-, što je prvi put u povijesti da je kreditni rejting Hrvatske u A razini.
 
Digitalna transformacija, zelena tranzicija i demografska revitalizacija prioriteti Vlade

Hrvatska danas, nastavio je, snažno pridonosi i borbi protiv klimatskih promjena velikim investicijama u obnovljive izvore energije.
 
Istovremeno, Hrvatska pridonosi i globalnim ciljevima digitalne transformacije, što je uz zelenu tranziciju i demografsku revitalizciju jedan od prioriteta Vlade.

Hrvatska je i saveznica Sjedinjenih Američkih Država u okviru NATO-a, kazao je predsjednik Vlade.

Svoju solidarnost, istaknuo je, posebno smo pokazali u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, podsjetivši da je i Hrvatska bila žrtva agresije velikosrpskog Miloševićevog režima početkom devedesetih godina.
 
Podržali smo naše ukrajinske prijatelje politički, diplomatski, gospodarski, vojno i humanitarno, a posebno i s hrvatskim jedinstvenim iskustvom u razminiranju i procesuiranju ratnih zločina.

Ratni sukobi i ilegalne migracije prijetnja globalnoj sigurnosti i međunarodnom poretku

S velikom zabrinutošću pratimo i situaciju na Bliskom istoku, nastavio je premijer Plenković, nakon Hamasovog terorističkog napada na Izrael, posljedice Izraelskog odgovora na te napade u pojasu Gaze te eskalaciju koja se trenutno događa između Izraela i Hezbolaha u Libanonu.

Svi ti sukobi, upozorio je, prijetnja su globalnoj sigurnosti, međunarodnom poretku i multilateralizmu te imaju utjecaj na sve nas.
 
Uz to, problem ilegalnih migracija destabilizirao je mnoge zapadne demokracije te promijenio političku arhitekturu rastućim utjecajem novih stranaka koje su zamijenile velike, mainstream stanke.

Brz i učinkovit odgovor EU-a na krize - Instrument EU iduće generacije vrijedan više od 750 milijardi eura
 
Europski odgovor na te izazove, covid krizu, ilegalne migracije i inflatornu i energetsku krizu uzrokovanu ruskom agresijom na Ukrajinu, bio je vrlo dobar, ocijenio je premijer Plenković.

U kratkom vremenu, Europska unija pružila je snažan politički i ekonomski odgovor na covid krizu, usvajanjem Instrumenta EU iduće generacije, vrijednog više od 750 milijardi eura.

Drugi element bio je solidaran i jedinstven odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu, uz sankcije Rusiji te brzu diverzifikaciju opskrbe energentima, osobito plinom.
 
U tom je kontekstu podsjetio da je Hrvatska osobito uspješna u tom pogledu jer je gledajući unaprijed još u prvom mandatu ove Vlade odlučila izgraditi LNG terminal na otoku Krku, čije kapacitete dodatno proširuje i time osigurava opskrbu plinom Hrvatske, ali i postaje energetsko čvorište za ovaj dio Europe.

Europske institucije, koje su nakon izbora u lipnju na početku novog petogodišnjeg mandata, kazao je premijer Plenković, imat će težak zadatak odgovoriti na globalne izazove, ali i ojačati europske tehnološke, industrijske i gospodarske temelje.
 
Uz uspješno nošenje s krizama bez presedana, ostvarili smo sve svoje strateške ciljeve

Što se tiče hrvatskog odgovora na covid krizu, naglasio je da je Vlada djelovala učinkovito i brzo i time spasila stotine tisuća radnih mjesta i kompanija u privatnom sektoru snažnom financijskom potporom.

Uz to, Vlada je donijela nekoliko paketa mjera pomoći za građane i gospodarstvo te posebno ugrožene skupine stanovništva, poput umirovljenika, koji su osigurali očuvanje socijalne kohezije u društvu tijekom kriza bez presedana.
 
Istovremeno, naglasio je premijer, uspjeli smo ostvariti svoje strateške ciljeve - dublje integracije u Europsku uniju članstvom u Schengenskom prostoru, europodručju i Europskom stabilizacijskom mehanizmu.
 
Uz to, ušli smo i u Global Entry Program sa Sjedinjenim Američkim Državama i korak smo do članstva u OECD-u, koji okuplja najrazvijenije zemlje u svijetu.
 
Hrvatski stoga pridonosi odgovorima na globalne izazove, bilo da se radi o klimatskim promjenama, ilegalnim migracijama ili prijetnjama globalnoj sigurnosti.

Demografska revitalizacija, dekarbonizacija, digitalizacija i obrazovanje
 
Što se tiče hrvatskih prioriteta u trećem mandatu njegove Vlade, premijer Plenković kazao je da će se Vlada fokusirati na četiri temeljna područja djelovanja - demografsku revitalizaciju, dekarbonizaciju, digitalizaciju i obrazovanje.
 
Za mladu zemlju i naciju koja je neovisna i međunarodno priznata prije samo 32 godine, došli smo u fazu u kojoj je većina naših strateških ciljeva ispunjena, a sada trebamo puno političke zrelosti da ta ostvarenja pretvorimo u bolje životne uvjete za naše građane, kao i u naš doprinos demokratskim društvima zapadnoga svijeta.

Jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske konstantna je odrednica naše politike

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, sastankom s dvadesetak uspješnih poduzetnika, potomaka hrvatskih iseljenika, završio je posjet Los Angelesu. „Ovi susreti s nekoliko skupina naših iseljenika prilika su da im pojasnimo gdje je Hrvatska danas“, poručio je.

     

S Hrvatima treće, četvrte i pete generacije, poduzetnicima jako dobro pozicioniranim u poslovnom svijetu Kalifornije i SAD-a, razgovarao je o Hrvatskoj danas, zemlji s A kreditnim rejtingom, velikim gospodarskim rastom, visokom zaposlenošću i prilikama za ulaganja, zemlji koja je ostvarila sve strateške ciljeve osim članstva u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj koje nam još preostaje.

Premijer je kazao da su svi oni u poziciji da uspješnu priču o Hrvatskoj učine vidljivom svojim partnerima i prijateljima, uspješnim ljudima u kompanijama i zajednicama, kako bi oni našli način za ulazak u okvir ukupne ekonomske razmjene između Hrvatske i SAD-a koja je sada oko 1,8 milijardi dolara godišnje, a mogla bi biti i veća.

Hrvati izvan Hrvatske važan su prioritet za ovu Vladu

„Mnogi od njih provode dio svoga vremena u Hrvatskoj, traže poslovne prilike,  traže šanse da pomognu našim mladima koji su bili u poziciji da traže stipendije i na taj način se pozicioniraju nakon završenih fakulteta“, poručio je Plenković.

Osim zadovoljstva s onim što je Hrvatska danas, premijerovi sugovornici sugeriraju još određene pomake u pogledu administrativnih barijera i olakšavanja čitavog poslovnog procesa i ulaganja u Hrvatsku.

     

„Zato je ta povratna informacija itekako bila korisna“, ocijenio je predsjednik Vlade.

Ponovio je da su Hrvati izvan Hrvatske važan prioritet za njegovu Vladu, naglasivši da je jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske konstantna odrednica naše politike

„Zato su ovi susreti s nekoliko skupina naših iseljenika koji žive ovdje u Los Angelesu i osobito u San Pedru bila prilika da im pojasnimo gdje smo danas“, izjavio je premijer.

Osvrnuo se na razgovor s američkim sugovornicima, osobito na sastanak s gradonačelnicom Los Angelesa, gospođom Bass, kazavši da se oni vesele domaćinstvu dijela idućeg Svjetskog nogometnog prvenstva 2026. te Olimpijskih igara 2028. godine.

     

„Već postoji ideja o tome gdje bi bila Hrvatska kuća za vrijeme Olimpijskih igara i mislim da će Los Angeles kroz te velike sportske manifestacija ali možemo reći, i ogromne globalne  događaje, biti itekako u fokusu svijeta, ali i Hrvatske“, rekao je predsjednik Vlade, ocijenivši posjet pravovremenim i vrlo korisnim.

Na Općoj skupštini UN-a o ključnim globalnim temama današnjice

Upitan koje će glavne poruke poslati na sutrašnjem obraćanju Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, kazao je da će govoriti o ključnim globalnim temama: situaciji na Bliskom istoku, novoj eskalaciji između Izraela i Ezbolaha na jugu Libanona kao i o gorućem pitanje ruske agresije na Ukrajinu koja je značajno utjecala i na hrvatsku ekonomsku i socijalnu situaciju te na naše gospodarstvo, osobito na cijene energenata.

„Ponovit ćemo našu principijelnu poziciju - podrška Ukrajini kao žrtvi i osudi Rusije kao agresora, tu Hrvatska nema nikakvih dilema i hrvatska Vlada drži onu liniju koja je jedina normalna i prirodna za poziciju zemlje koja je i sama  bila žrtva agresije prije tridesetak godina“, zaključio je Plenković.

Premijer na UCLA-u: Nužno je jačati demokraciju i privrženost načelima međunarodnog prava

"S profesorima na UCLA-u raspravili smo o važnosti nastavka potpore Ukrajini, pitanju migracija i stanju na jugoistoku Europe. U uvjetima brojnih sukoba koji ugrožavaju globalni mir i sigurnost, nužno je jačati demokraciju te privrženost načelima međunarodnog prava i multilateralizmu", poručio je premijer Plenković na platformi X.

     

Plenković u vodećem istraživačkom i razvojnom institutu na području robotskog istraživanja svemira

U Los Angelesu, predsjednik Vlade je obišao i NASA Jet Propulsion Laboratory, vodeći istraživački i razvojni institut u svijetu na području robotskog istraživanja svemira, kojim upravlja Kalifornijski tehnološki institut. Izrazio je zadovoljstvo susretom s hrvatskim znanstvenicima, koji rade u ovoj prestižnoj znanstvenoj ustanovi.

     

Pisane vijesti