Plenković: Bez jakog obrazovnog sustava ne možemo biti inovativni i konkurentni

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti otvorenja nove područne škole i dječjeg vrtića u velikogoričkom naselju Dubranec, istaknuvši tom prigodom kako je politika Vlade usmjerena na to da obrazovanje bude jedna od četiri razvojne piste, jer bez jakog obrazovnog sustava ne možemo biti niti dovoljno inovativni, niti kreativni, a niti konkurentni sa snažnijim i većim akterima u Europi i svijetu.

U svom govoru, premijer je kazao kako je lijepo kada se jedan projekt, od teške situacije kakva je bila 2020. nakon potresa, dovede do kraja, istaknuvši da je upravo takav primjer područna škola Eugena Kvaternika u Dubrancu, a osim toga, u sklopu nove škole bit će i dio dječjeg vrtića Lojtrica.
 
Zahvalio je svima koji su radili na ovom projektu, naglasivši da je riječ o zahtjevnim zadaci, međutim, dodao je, lijepo je da projekt obnove od potresa ide kraju.
 
Nastavno na to, premijer je izvijestio da su do sada uložene i isplaćene tri milijarde eura za obnovu od potresa u Zagrebu i na Banovini, što su, rekao je, ogromna sredstva, koja su omogućila da se proces obnove nakon potresa dovrši, a zahvaljujući toj obnovi, protupotresna sigurnost bit će na znatno većem stupnju nego što je bila prije.
 
Vlada ima dva strateška cilja u području obrazovanja
 
Plenković je podsjetio da, kada je riječ o obrazovanju, politika Vlade ima dva strateška cilja.
 
S najvećim ulaganjima u povijesti obrazovanja, ističe, odnosno s 2,7 milijardi eura, koliko će se uložiti u nove vrtiće, osnovne i srednje škole, sportske dvorane te u visoko obrazovanje, cilj je da školske godine 2027. sva djecu u osnovnim školama imaju jednosmjensku nastavu, čime bi se hrvatski obrazovni sustav prilagodio standardima u razvijenim zapadnim zemljama.
 
Drugi cilj je, naglašava premijer, da do 2030. svako dijete u Hrvatskoj ima svoje mjesto u vrtiću, a to ostvarujemo u kontekstu naše politike, gdje smo, podsjetio je, u drugom mandatu osigurali besplatan prijevoz učenika, besplatan obrok te besplatne udžbenike, a pored toga, pomažemo financijskim poravnanjem funkcioniranje u manjim sredinama, gdje prihodi lokalne zajednice nisu dovoljni da se omogući održivost dječjih vrtića.
 
Sva ta politika, smatra Plenković, usmjerena je prema tome da obrazovanje bude jedna od četiri razvojne piste, uz demografsku revitalizaciju, digitalnu transformaciju i dekarbonizaciju, jer smo, kako je istaknuo, u ovom trenutku u situaciju u kojoj smo riješili sve strateške nacionalne zadaće.
 
Stoga nam sada preostaje perfektuiranje institucija, zaključio je, i dodao kako je jedna od ključnih institucija, osobito za manje narode, pitanje obrazovnog sustava, jer bez jakog obrazovnog sustava ne možemo biti niti dovoljno inovativni, niti kreativni, a niti konkurentni sa snažnijim i većim akterima u Europi i svijetu.

„Zato je svaki ovakav projekt dio šireg mozaika naše politike, usmjerene i na obnovu i na obrazovanje i na kvalitetniji život“, poručio je predsjednik Vlade.

Pisane vijesti