Otvoren obnovljeni Hrvatski prirodoslovni muzej, u obnovu uloženo više od 31 mln eura

Na današnjoj svečanosti otvorenja obnovljenog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Palači Amadeo, predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je kako je više od 31 milijun eura uloženo u obnovu ovog muzeja, zahvalivši, između ostalog, i ministrici kulture i medija Obuljen Koržinek što se ovaj, kako je rekao, velebni projekt obnove Prirodoslovnog muzeja završio, jer jedna ovakva palača, jedna tradicija koja ima gotovo 180 godina to zaslužuje, a to zaslužuje i glavni grad Zagreb.

„Drago mi je istaknuti da je ovo samo jedan od velikih spomenika kulture, jedan od velikih objekata na Gornjem gradu koji se trenutno obnavljaju“, poručio je premijer, navodeći da su u završnoj fazi obnove i Muzej naivne umjetnosti i Atelje Meštrović, dok su Klovićevi dvori završili obnovu, a da nisu prestali s radom.

Premijer je spomenuo i da je u procesu velika transformacija Hrvatskog povijesnog muzeja, ne samo palače Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, nego i bivše zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda, koja će sada biti na dispoziciji Hrvatskom povijesnom muzeju, te mu dati jednu sasvim novu i veću dimenziju.

Za obnovu Zagreba, kada je riječ o kulturnoj baštini, ugovoreno 1,1 milijardu eura

Obnovili smo i Crkvu sv. Marka, obnavlja se Crkva sv. Katarine, Hrvatski sabor je krenuo u obnovu, u Opatičkoj ulici se obnavljaju vrijedne zgrade u kojima je smješten i Hrvatski institut za povijest, podsjetio je Plenković, a uz to, dodao je, radi se na palači Pongraz u Visokoj ulici, obnavlja se zgrada Staroslavenskog instituta, te se cjelovito obnavlja reprezentativna zgrada Državnog arhiva Zagreb.

Sve navedeno odvija se samo na Gornjem gradu, naglasio je, dok je za čitavu obnova Zagreba, kada je riječ o kulturnoj baštini, ugovoreno trenutno 1,1 milijardu eura.

Potres je ostavio ogromne posljedice, ocijenio je premijer, međutim, ono što će niknuti nakon potresa, sve što je vezano uz našu kulturnu baštinu, imat će protupotresnu snagu, a što se tiče uređenja, naglasio je, bit ćemo ponosni i na Muzej za umjetnost i obrt i na Umjetnički paviljon, na Mimaru, na Muzej moderne umjetnosti, zgradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, uključujući palaču u kojoj je sjedište Akademije, kao i na Gliptoteku i Muzej arhitekture.

Velika ulaganja u obrazovnu, znanstvenu, kulturnu i zdravstvenu  infrastrukturu

U svom govoru, Plenković je spomenuo da će se izgraditi i druga scena Hrvatskog narodnog kazališta, koja je, kako je rekao, u odmakloj fazi u odnosu na veljaču, kada je obišao gradilište zajedno s ministricom Obuljen Koržinek. Dodao je da se obnavlja i Hrvatski restauratorski zavod.

Istaknuo je i velika ulaganja u obrazovnu, znanstvenu, te zdravstvenu infrastrukturu.

Čestitao je Gradu Zagrebu, koji uz potporu sredstava koje je osigurala Vlada, obnavlja osnovne škole i gimnazije, uzevši za primjer Gimnaziju Tituša Brezovačkog i Prvu ekonomsku školu u Medulićevoj, te je na kraju, također, čestitao i svima koji su sudjelovali u obnovi danas otvorenog Prirodoslovnoga muzeja.
 
 

Pisane vijesti