Nezaobilazan je doprinos Hrvatske paneuropske unije afirmaciji i međunarodnom priznanju naše zemlje

Čestitam na spomenici koja prikazuje 33 godine djelovanja i aktivnosti Hrvatske paneuropske unije te vam ujedno zahvaljujem na kontinuitetu u promicanju naših zajedničkih ideala i načela, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković članovima ove nevladine udruge na predstavljanju spomenice Hrvatske paneuropske unije 1991.-2024., koja je tiskana povodom 33 godine rada ove hrvatske organizacije koja se, u okviru Međunarodne paneuropske unije, zalaže za europsko zajedništvo naroda i država.

Bogat sadržaj ove vrijedne spomenice, čiji su urednici Mislav Ježić i Pavo Barišić, donosi govore, članke, pisma, izjave, rezolucije, izvatke iz tiska, prikaze, intervjue, fotografije i druga svjedočanstva o radu Hrvatske paneuropske unije za razdoblje od 1991. do 2024.
 
Paneuropska unija ideja je o Europi sa zajedničkim vrijednostima, suradnji naroda i država, otvorenosti i temeljnim kršćanskim vrijednostima. Hrvatska povijest, identitet, običaji, jezik, kultura i vjera predstavljaju ono što jesmo i što donosimo Europi kao naš doprinos, istaknuo je Plenković.
 
Važna povijesna uloga HPEU
 
Dodao je da je doprinos Hrvatske paneuropske unije bio od velike važnosti u temeljnoj ambiciji s početka 90-ih godina - afirmaciji i  međunarodnom priznanju Hrvatske. Trud, znanje, argumentacija i metodologija rada članova unije ostvarili su rezultate i odigrali važnu ulogu u hrvatskoj povijesti, ocijenio je.
 
''Kontakti s ključnim europskim političarima, utjecaj među ljudima koji su djelovali na tome da se Hrvatsku prepozna i prizna te da joj se olakša put pristupanja ključnim međunarodnim organizacijama, sigurno se dogodio dijelom i zaslugom prijatelja Hrvatske paneuropske unije u europskim gradovima, državama, parlamentima i vladama i taj je doprinos nezaobilazan'', naglasio je.
 
Kršćanska solidarnost kao temeljno načelo rada
 
Hrvatska je osnažila svoj suverenitet članstvom u Europskoj uniji i NATO savezu i danas je važan dio Europe. Posebno je važno, smatra premijer, da Vlada kroz sve nacionalne i europske politike uspješno provodi temeljna načela supsidijarnosti i kršćanske solidarnosti. Ta su načela bila i u svim kriznim mjerama koje je Vlada poduzimala posljednjih nekoliko godina kako bi kroz redistribucijsku snagu sredstava svojim politikama, tijekom višestrukih isprepletenih kriza, očuvala socijalnu koheziju, u čemu je i uspjela.
 
Premijer je ustvrdio da su ta temeljna načela pomogla Hrvatskoj ostvariti i svoje strateške nacionalne zadaće, ali, isto tako, donositi prave odluke i prave odabire u današnjim vremenima kada su Europa i svijet u jako zahtjevnim okolnostima.
 
''U kontekstu rasprave o Ukrajini jako je važno sjetiti se tog načela solidarnosti. Što bi bilo s Hrvatskom da su prevladali oni koji nam nisu bili skloni'', upitao je te dodao da je stoga od iznimno bitno kako se Hrvatska ponaša danas, kakva stajališta zauzima, jesu li ona temeljena na međunarodnom pravu, na osnovnim načelima funkcioniranja međunarodnih odnosa i međunarodnog poretka te jesu li utemeljena na našem iskustvu iz Domovinskog rata i prirodnom refleksu da se uvijek nastoji pomoći žrtvi.
 
''I zato Vlada nikada nije imala niti trunke dileme kako se postaviti i koju stranu povijesti zauzeti. U današnjim vremenima brojnih kriza posebno je važno nastaviti njegovati ove vrijednosti'', poručio je predsjednik Vlade.
 

Pisane vijesti