Uz sinergijsko djelovanje Vlade i gospodarstva, hrvatski BDP je danas među najbrže rastućima u EU

Hrvatsko gospodarstvo je među državama Europske unije brzorastuće i vibrantno, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković na svečanoj dodjeli priznanja Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna te čestitao Alojziju Sobočancu na nagradi za životno djelo, dobitnicima Zlatne kune u pet kategorija, ali i svim drugim gospodarstvenicama i gospodarstvenicima koji doprinose rastućoj hrvatskoj ekonomiji, a time i napretku hrvatskog društva i države.

''Ove nagrade daju nam optimizam o snazi i stanju hrvatskog gospodarstva'', poručio je.
 
Hrvatska je u ovoj godini među onim članicama Europske unije koje će ostvariti najveći gospodarski rast, od 3,6 posto. Prema projekcijama, inflacija će iznositi tri posto, a udio javnoga duga u BDP-u smanjit će se na 58,9 posto. Zaposlenost je povijesno visoka, u Hrvatskoj danas radi oko 1,75 milijuna ljudi, a nezaposlenost iznosi svega pet posto.
 
Tijekom kriza Vlada je državnim intervencijama očuvala hrvatsku ekonomiju
 
Godine isprepletenih kriza, koje su iza nas, rekao je premijer, zahtijevale su snažnu aktivnost i dobro vođenje kompanija, ali isto tako i aktivnost Vlade koja je štitila hrvatsko gospodarstvo i građane politikom stvaranja sigurnosne mreže. Država je u toj situaciji pokazala svoju jedinstvenu ulogu i Vlada je politikom državnog intervencionizma uspjela očuvati socijalnu koheziju i hrvatsko gospodarstvo. Za vrijeme pandemije covid-19 osigurali smo sredstva za isplatu plaća za 800.000 ljudi u privatnom sektoru te na nogama održali 130.000 poduzeća, podsjetio je Plenković.
 
Što se tiče energetske krize, dodao je, Vlada je ograničila cijene energenata i naftnih derivata te omogućila kalibriranu potporu najranjivijima u društvu kroz distribucijsku snagu proračuna.
 
''Ne samo da smo zajedno prošli kroz krizu bez najavljivanih valova otpuštanja, bez ugroze egzistencije hrvatskih obitelji, nego smo u tom periodu ostvarivali strateške ciljeve dublje integracije. U tim okolnostima, ući istoga dana u europodručje i schengenski prostor uspjela je jedino Hrvatska i time je osnažen njen međunarodni položaj i ugled'', kazao je Plenković.
 
Sve ovo, dodao je, prepoznale su i kreditne agencije Standard and Poor's i Fitch, koje su prvi put Hrvatsku digle na A- razinu kreditnog rejtinga, a takva se ocjena očekuje i od treće agencije Moody's. Povjerenje u smjer kojim Vlada vodi Hrvatsku pokazali su i institucionalni ulagači na međunarodnoj razini, a što je još važnije, i hrvatski građani, ulaganjem u državne vrijednosne papire.
 
Daljnji gospodarski zamah
 
Premijer je najavio daljnja porezna rasterećenja, kao i novu, angažiranu, nacionalnu stambenu politiku s ciljem priuštivosti stanovanja, prvenstveno za mlade obitelji, a fokus Vlade u trećem mandatu bit će i na većim plaćama i mirovinama.
 
''Izdašna europska sredstva koja smo osigurali za ovo desetljeće iskoristit ćemo za daljnji gospodarski zamah i lovljenje koraka s onima koji su ispred nas. Još 2016. godine smo rekli da će politika lovljenja koraka biti okvir za rad sljedećih desetak godina i to se dogodilo'', kazao je.
 
Hrvatska je sada u poziciji da njen apsolutni BDP, koji je 2016. bio 47 milijardi eura, na kraju ove godine dosegne 84,7 milijardi eura, što predstavlja izniman rast. Također, sa 62 posto prosječne razvijenosti po kriteriju BDP-a po glavi stanovnika iz 2016., ovu ćemo godinu završiti sa 78 posto, a do kraja trećeg mandata Vlade doći će na oko 82 posto. Kada se dosegne taj kriterij, smatra premijer, tada će jenjati trend iseljavanja naših državljana u druge članice Europske unije, a već sada je bitno manji.
 
Napomenuo je da će članstvom u OECD-u, planiranim za proljeće 2026. godine, Hrvatska na međunarodnom planu ostvariti sve što se može ostvariti, a time će i priznanja Zlatna kuna postajati sve snažnija i vrjednija.
 
''Uz četiri prioritetna područja - demografska revitalizacija, digitalna transformacija, dekarbonizacija i obrazovanje - imat ćemo još posla i na fiskalnoj konsolidaciji, na jačanju institucija, strukturnim reformama i na stvaranju još kvalitetnijeg poticajnog ozračja za hrvatsko gospodarstvo i za sve ulagače u Hrvatsku, kako bismo do kraja ovog desetljeća infrastrukturno i gospodarski bili snažna članica Europske unije koja je na vrijeme ulovila korak i iskoristila sve šanse koje su joj se pružile, stvorivši tako preduvjete za kvalitetniji život hrvatskih građana'', poručio je Plenković.

Pisane vijesti