Predsjednik Vlade i veleposlanici EU-a o važnosti informiranja o Uniji

Cjelovita, objektivna edukacija hrvatskog društva o Europskoj uniji i o tome što članstvo u njoj donosi Hrvatskoj, zajednička je zadaća Vlade, medija i europskih institucija, poručili su u ponedjeljak premijer Ivo Sanader i veleposlanici Delegacije Europske komisije, te Finske.

ZAGREB, 11. prosinca 2006. (Hina) - Cjelovita, objektivna edukacija hrvatskog društva o Europskoj uniji i o tome što članstvo u njoj donosi Hrvatskoj, zajednička je zadaća Vlade, medija i europskih institucija, poručili su u ponedjeljak premijer Ivo Sanader i veleposlanici Delegacije Europske komisije, te Finske.

"To je vrlo odgovorna zadaća", ocijenio je veleposlanik EK Vincent Degert u prostorijama novog Info centra o EU-u u Zagrebu, što ga je u ponedjeljak ujutro svečano otvorio s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Potpora ulasku u EU, a koja je u Hrvatskoj dosta niska, često dopire iz "emocionalne", "iracionalne" sfere, ocijenio je Degert, kazavši da građanima valja pružiti "objektivnu sliku" o EU-u kako bi se "izbjeglo svako moguće razočaranje".

"Cilj je da hrvatskim građanima osiguramo objektivnu i realnu sliku našeg članstva u EU-u", poručio je u svome govoru i premijer Sanader.

U toj zadaći uloga Delegacije EK nije "uvjeravati" građane u nešto što se protivi njihovoj volji, kazao je nadalje Degert.

"Na kraju procesa samo dobro informirani građani mogu donijeti dobru odluku o hrvatskom članstvu u EU-u", poručio je Sanader, podsjetivši da će se u Hrvatskoj provesti referendum o pristupu EU-u.

Primjerom odbacivanja europskog ustava na referendumu u Francuskoj i Nizozemskoj, što proizlazi iz nedovoljne informiranosti, Sanader je naglasio potrebu informiranja mladih koji ne poznaju bolno iskustvo konfrontacija u Europi i ne mogu znati zašto je kontinentu toliko potrebna suradnja.

Za edukaciju cjelokupnog društva o EU-u potrebna je združena akcija Vlade i EK kroz čvrstu mrežu nevladinih udruga, školstva, akademske zajednice, medija, lokalnih vlasti, poručio je Degert.

Ilpo Manninen, veleposlanik Finske koja do kraja prosinca predsjeda Unijom, u svom je obraćanju inzistirao na "transparentnosti" i "nepristranosti" informacija koje građanima prenose mediji.

"Država ne može diktirati o čemu će mediji izvještavati, međutim država može osigurati osnovne informacije", a "odgovornost vlade je pružiti cjelovitu i nepristranu informaciju", rekao je Manninen.

Informacija ne smije biti nametnuta već treba biti dijalog između države i njezinih građana, između države i civilnog društva, kazao je Manninen, dodatno naglasivši važnost lokalnih vlasti u informiranju o EU-u.

Na njegovu preporuku "idi lokalno", premijer Sanader nadovezao je još dvije: "misli europski" i "djeluj hrvatski", kazavši da se sve te preporuke trebaju provoditi iz danas otvorenog Info centra.

U Hrvatskoj postoji više od 100 info točaka, rekao je Sanader, te najavio da će se početkom veljače uvesti besplatan telefon na kojem će građani dobiti više informacija o EU-u.

Odbivši iznositi datume hrvatskog učlanjenja u EU-u, i Degert i Sanader našalili su se kako bi bilo dobro da to bude na kraju Degertova mandata, a to je 2009. godine, iako to znači da će on ostati bez posla.



Pisane vijesti