Predsjednik Vlade u Dubrovniku na Danu pomoraca

Predsjednik Vlade Ivo Sanader sudjelovao je danas u Dubrovniku na središnjoj proslavi Dana pomoraca i blagdana Sv. Nikole, održanoj u Kazalištu Marina Držića.

DUBROVNIK , 6. prosinca 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader sudjelovao je danas u Dubrovniku na središnjoj proslavi Dana pomoraca i blagdana Sv. Nikole, održanoj u Kazalištu Marina Držića.

Obraćajući se okupljenima, premijer je podsjetio na 6. prosinca 1991., najteži dan u dubrovačkoj povijesti i vrijeme kada su "dva krila Hrvatske - Dubrovnik i Vukovar proživjeli najteže trenutke, koji su ostali zlatnim slovima upisani u obrani Hrvatske". "Tih slavnih dana 1991., kao i slavnih dana 1995., u vrijeme Bljeska i Oluje, vremena su bila teška, ali bila je privilegija živjeti s njima i sudjelovati u njima", istaknuo je Sanader.

Podsjetio je kako je više od 15.000 osoba poginulo u Domovinskom ratu u Hrvatskoj, te da je 35.000 invalida Domovinskoga rata.

"Odgovornost je na nama da poštujemo institucije za koje su oni dali život", kazao je Sanader, dodajući kako moramo poštivati pravni sustav i trodiobu vlasti, jer tako poštujemo i Hrvatsku.

Premijer je poručio da više nitko neće dirati u dostojanstvo branitelja, niti ih optuživati, niti će više itko mijenjati Zakon o hrvatskim braniteljima.

Premijer je podsjetio da se ovih dana navršava i 35. obljetnica studentskoga prosvjeda u Zagrebu, te je izrazio zahvalnost svima koji su i tako sanjali o samostalnoj Hrvatskoj.

"Spominjanje međunarodnoga priznanja Hrvatske u kontekstu obrane Dubrovnika ima veliku poveznicu", istaknuo je hrvatski premijer. Dodao je kako je hrvatski narod znao svladati sve prepreke 1991. pa će tako znati svladati i sve prepreke do ulaska u EU.

Moramo imati samopouzdanja jer nismo ništa lošiji od drugih, istaknuo je Ivo Sanader.

Sudionicima skupa obratio se i ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, koji je zajedno s državnim tajnikom za more Brankom Bačićem uručio plakete nagrađenima.

Nagrade za doprinos razvitku pomorskoga gospodarstva dobili su "Uljanik plovidba" d. d. iz Pule i stručnjak za pomorsko pravo dr. Hrvoje Kačić.

Nagradu za unaprjeđenje sigurnosti plovidbe i zaštitu pomorskoga okoliša dobili su Pomorski meteorološki centar Split i Udruga Eko Kvarner. Nagradu Traganje i spašavanje na moru i unaprjeđenje službe dobili su: kapetan Milivoj Farčić, Lučka kapetanija Split i posada broda "Vid" Lučke kapetanije Rijeka, a nagradu za promicanje pomorske kulture dobili su Božo Brzica, novinar Hrvatskog radija, te prof. dr. Rudolf Capar, autor radova o pomorstvu.

Prigodnoj svečanosti u Kazalištu Marina Držića nazočni su bili i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, ministar obrane Berislav Rončević, te predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika te brojni djelatnici pomorskoga gospodarstva i pomorci.

Tijekom svečanosti premijer Sanader je na trenutak napustio dvoranu, a vrativši se rekao je nazočnima da je obavio dogovoreni razgovor s njemačkom premijerkom Angelom Merkel.



Pisane vijesti