Poljska podržava ulazak Hrvatske u EU i NATO

Poljska podržava ulazak Hrvatske u EU i NATO, a poljska iskustva u pristupnim pregovorima pomoći će Hrvatskoj na putu u euroatlantske integracije - to je zaključak razgovora hrvatskog premijera Ive Sanadera i poljskog premijera Kazimierza Marcinkiewicza u srijedu u Varšavi.

VARŠAVA, 26. travnja 2006. (Hina) - Poljska podržava ulazak Hrvatske u EU i NATO, a poljska iskustva u pristupnim pregovorima pomoći će Hrvatskoj na putu u euroatlantske integracije - to je zaključak razgovora hrvatskog premijera Ive Sanadera i poljskog premijera Kazimierza Marcinkiewicza u srijedu u Varšavi.

Dvojica premijera razgovarala su prvo u četiri oka, a zatim s izaslanstvima dviju vlada razmatrala najvažnija bilateralna pitanja, posebice kako unaprijediti gospodarsku suradnju. Razmjenjena su mišljenja i iskustva Poljske kao članice EU-a i NATO saveza i Hrvatske kao kandidatkinje za te organizacije.

U izjavi novinarima nakon razgovora poljski premijer je rekao da je u Poljskoj poraslo raspoloženje u korist EU-a otkako je 2004. postala njenom članicom jer se već vidi dobrobit za poljsko društvo. Primjerice stopa gospodarskog rasta od pet posto, korištenje fondova EU, modernizacija poljoprivrede.

Poljski premijer je ponudio pomoć Hrvatskoj i prijenos iskustava u pregovorima s EU-om i NATO-om.

Premijer Sanader je izjavio da Hrvatska i Poljska imaju tradicionalno dobre odnose, da među njima nema otvorenih političkih pitanja te dodao da je za to zaslužan i Poljak Karol Woytila koji je kao papa Ivan Pavao II. tri puta posjetio Hrvatsku.

Premijer Sanader je najavio dolazak u Varšavu glavnog hrvatskog pregovarača s EU-om Vladimira Drobnjaka, kao i ministra obrane Berislava Rončevića radi upoznavanja s poljskim iskustvima u pristupanju EU-u i NATO-u.

Sanader je izrazio zadovoljstvo stajalištem poljske vlade da EU ne može biti potpuna bez Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe.

"Ako želimo budućnost Europe drukčiju od njene prošlosti, onda EU i ujedinjenje svih naroda nema alternativu", rekao je Sanader.

On je također izjavio da očekuje brze i kvalitetne pregovore s EU-om jer su, kako je rekao, i prijašnja i sadašnja Vlada već puno učinile na usvajanju europske legislative. Rekao je da očekuje okončanjepregovora 2008. i da 2009. građani Hrvatske već sudjeluju na izborima
za Europski parlament.


Tijekom jednodnevnog služenog posjeta Varšavi Sanader će se sastati i s poljskim predsjednikom Lechom Kaczynskim, a posjetit će i poljski parlament - sejm i senat.

U hrvatskom izaslanstvu su ministar gospodarstva Branko Vukelić, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, te hrvatski veleposlanik u Poljskoj Nebojša Koharović.



Pisane vijesti