Počela zajednička sjednica Vlada Hrvatske i Mađarske

Prva zajednička sjednica hrvatske i mađarske Vlade započela je prijepodne u Budimpešti, a dvije će vlade raspravljati o nizu tema, od pogranične, gospodarske i infrastrukturne suradnje do suradnje u području zaštite manjina, kulturi i obrazovanju, zaštiti okoliša, te zajedničkoj kandidaturi za Europsko nogometno prvenstvo 2012.

BUDIMPEŠTA, 26. siječnja 2006. (Hina) - Prva zajednička sjednica hrvatske i mađarske Vlade započela je prijepodne u Budimpešti, a dvije će vlade raspravljati o nizu tema, od pogranične, gospodarske i infrastrukturne suradnje do suradnje u području zaštite manjina, kulturi i obrazovanju, zaštiti okoliša, te zajedničkoj kandidaturi za Europsko nogometno prvenstvo 2012.

To je prva sjednica hrvatske Vlade izvan Hrvatske, a druga koja se održava s vladom druge države, nakon sjednice sa slovenskom Vladom sredinom 2005. na Brijunima.

Zajednička sjednica dviju vlada, kako je ocijenjeno, pridonijet ce intenziviranju i inače dobrih bilateralnih odnosa Hrvatske i Mađarske, te ih pretočiti i u neke konkretne projekte.

Mađarska je pružala i pruža veliku potporu Hrvatskoj na putu prema EU, a i na današnjoj će se sjednici razgovarati o potpori integracijskim pregovorima i pripremama Hrvatske za članstvo u EU i NATO-u. Konkretno razgovarat će se o mogućnosti da mađarski stručnjak koji se bavi korištenjem sredstava pretpristupnih fondova dođe u Hrvatsku i prenese iskustava o djelovanju provedbene agencije za plaćanja u sektoru poljoprivrede i sl.

Važne tema razgovara odnosit će se na suradnju u gospodarstvu i infrastrukturnim projektima, prometu, a očekuje se i usvajanje zajedničke izjave i deklaracije o energetskoj suradnji.

Članovi dviju Vlada, kako se očekuje, razgovarat će o pripremama za produženje plinodova iz Mađarske do Donjeg Miholjca, što bi za Hrvatsku bio novi dobavni pravac prirodnog plina.

Sjednica dviju Vlada održava se u Muzeju likovnih umjetnosti, zatvorena je za javnost, a nakon završetka očekuje se potpisivanje nekoliko bilateralnih dokumenata i izjave hrvatskog i mađarskog premijera, Ive Sanadera i Ferenca Gyurcsanya.

Premijer Ivo Sanader susrest će se i s mađarskim predsjednikom Laszlom Solyom, a posjetit će i zajedničke prostorije u kojima se priprema hrvatska i mađarska kandidatura za dobivanje organizacije Europskog nogometnog prvenstva 2012. Također će posjetiti i Hrvatsku državnu samoupravu.



Pisane vijesti