Vladino izaslanstvo obišlo poplavljeni Obrovac

Obrovac je danas posjetilo vladino izaslanstvo predvođeno potpredsjednikom Damirom Polančecom koji je obećao da će se Vlada preko ministarstava uključiti u izgradnju sustava obrane od poplava, koji uključuje izgradnju zaštitnog zida i sustav odvodnje.

OBROVAC, 4. siječnja 2006. (Hina) - Obrovac je danas posjetilo vladino izaslanstvo predvođeno potpredsjednikom Damirom Polančecom koji je obećao da će se Vlada preko ministarstava uključiti u izgradnju sustava obrane od poplava, koji uključuje izgradnju zaštitnog zida i sustav odvodnje.

U vladinu su izaslanstvu bili još i ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić i ministar mora, prometa, turizma i razvitka Božidar Kalmeta.

Kasno sinoć Zrmanja se povukla u korito, pa se voda povukla iz dijela grada koji je dva dana bio pod vodom. Šteta još nije utvrđena, pa će u roku osam dana posebno gradsko povjerenstvo utvrditi i poslati
Zadarskoj županiji prijedlog za procjenu štete od elementarne nepogode.


Vladino izaslanstvo održalo je sastanak s čelnicima grada Obrovca, a na sastanku su bili zadarski župan Ivo Grbić i predstavnici Hrvatskih voda.

Nakon kraćeg radnog sastanka potpredsjednik Polančec je rekao da će se Vlada preko ministarstava uključiti u izgradnju sustava obrane od poplava u Obrovcu.

Sudionicima sastanka zadao je rok da u dva-tri mjeseca utvrde model financiranja sustava obrane od poplave u Obrovcu. Najveći dio troška toga projekta, koji iznosi oko dvanaest milijuna kuna, snosit će Hrvatske vode, čiji je predstavnik na današnjem sastanku izrazio potpunu spremnost za to, zatim Ministarstvo, mora, prometa, turizma i razvitka, Grad Obrovac i Zadarska županija.

Dio projekta izgradnje sustava obrane od poplave već je završen, istaknuo je predstavnik Hrvatskih voda Anđelko Drnas. Dobivena je lokacijska dozvola, očekuje se dobivanje građevinske dozvole, nakon čega će se raspisati natječaj za izvoditelja.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec zaključio je da taj projekt treba biti ostvaren do kraja iduće godine, kako se ne bi više događale poplave u Obrovcu.

Što se tiče samoga projekta sustava obrane od poplave u Obrovcu, on uključuje uređenje obiju obala Zrmanje, ali i cjelovitu sanaciju te obale jer je ona dosadašnjim poplavama potkopana, rekao je Drnas iz Hrvatskih voda. Nakon toga uslijedit će uređenje obalnog zida, kao i gradnja sustava oborinske kanalizacije i fekalnih voda. Cijeli posao koordinirat će Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, a Ministarstvo prostornog uređenja, zaštite okoliša i graditeljstva vodit će računa da se za projekt pravodobno izda građevinska dozvola.



Pisane vijesti