Predsjednik Vlade na sastanku SEI

Sastanak na vrhu predsjednika vlada Srednjoeuropske inicijative prilika je da zemlje članice još jednom razmotre stajališta o proširenju EU, rekao je u četvrtak u Pieštanyma hrvatski premijer Ivo Sanader.

PIEŠTANY, 24. studenog 2005. (Hina) - Sastanak na vrhu predsjednika vlada Srednjoeuropske inicijative prilika je da zemlje članice još jednom razmotre stajališta o proširenju EU, rekao je u četvrtak u Pieštanyma hrvatski premijer Ivo Sanader.

SEI je asocijacija, rekao je Sanader, koja okuplja i članice EU i one koje streme ujedinjenoj Europi.

"Duboko se nadam, a iz bilateralnih razgovora znam, da će prevladati stajalište da ujedinjena Europa, EU kao projekt, neće biti kompletirana dok i zemlje jugoistične Europe ne budu članice", rekao je Sanader.

Premijer Sanader najavio je i bilateralne susrete na marginama konferencije, ali nije precizirao s kime će se sastati. "Bit će to dobrodošla prilika da uz plenarnu sjednicu razgovaram s kolegama", kazao je Sanader uoči dvodnevnog summita 17 zemalja SEI-a što se održava u Slovačkoj.

Sastanak premijera u Pieštanyma glavni je godišnji politički događaj SEI-a za slovačkoga predsjedanja, a održava se neposredno nakon gospodarskog foruma na kojem su u srijedu i četvrtak u Bratislavi sudjelovali ministri gospodarstva zemalja članica.

Prema riječima hrvatskog ministra gospodarstva Branka Vukelića na okruglom stolu ministara s temom "Reforme - ključ konkurentnosti", koji je organiziran u četvrtak, sudionici su govorili o tome što njihove zemlje čine i kane činiti u vezi s reformama.

Hrvatska je predstavila gospodarske reforme i reformu pravosuđa te načine poticanja ulaganja.

Prezentiran je i program hrvatske Vlade hitro.hr, koji je, prema riječima ministra Vukelića, naišao na veliki interes sudionika gospodarskog foruma, jer je administracija u svim zemljama prepreka razvoju poduzetništva i ulaganju.

Srednjoeuropska inicijativa najstarija je i najveća inicijativa za regionalnu suradnju nastala u srednjoj i istočnoj Europi nakon pada komunističkog sustava. Hrvatska je od 1992. članica SEI-a regionalnog foruma koji okuplja 17 država i čije su aktivnosti usmjerene na tri prioritetna područja: suradnju između država članica, sudjelovanje država SEI-a u procesu europskog integriranja te potporu gospodarskoj tranziciji.

Na sastanku političkih direktora SEI-a krajem listopada u Rimu dogovoreno je da će se na sastanku predsjednika Vlada razgovarati o stanju u regiji, novostima u procesu europskih integracija i ulozi SEI-a.



Pisane vijesti