Hodočašće hrvatskih branitelja i njihovih obitelji u marijansko svetište na Trsatu

Hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji hodočastili su danas u svetište Majke Božje Trsatske u Rijeci.

RIJEKA,15. listopada 2005.(Hina) - Hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji hodočastili su danas u svetište Majke Božje Trsatske u Rijeci.

Tradicionalno peto hododašće u marijansko svetište na Trsatu organiziralo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a sudjelovalo je oko 1100 hodočasnika iz svih županija te brojnih udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Nakon procesije na mjestu služenja mise u Marijinu perivoju, u sklopu svetišta, okupljene hodočasnike pozdravili su gvardijan svetišta Lucijan Jagec, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor te riječka dogradonačelnica Romana Jerković.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako ne smijemo zaboraviti žrtve branitelja u Domovinskom ratu jer su one omogućile stvaranje države i pridruživanje Hrvatske EU. Naglasila je da se potraga za nestalim braniteljima i drugim stradalnicima neće zaustaviti dok se ne pronađe i posljednji.

Misu je predvodio vojni ordinarij biskup mons. Juraj Jezerinac.

U svojoj propovijedi mons. Jezerinac govorio je o lošem stanju duhovnog života, osudivši dio televizijskih programa jer neke emisije predstavljaju "pravu duhovnu pustoš". Posebno je imenovao serijal "Big brother" naglasivši da predstavlja "leglo prostote i nerada" koji se kose s kršćanskim svjetonazorom.

Vojni ordinarij mons. Jezerinac rekao je i da bi se s televizija trebalo "više čuti o hrvatskim braniteljima".

Napomenuo je i kako su "velike političke sile u Europi, koje su ranije bile nenaklonjene Hrvatskoj, sada ju počele prihvaćati i ozbiljno računati na nju otvaranjem pregovora za ulazak u EU".



Pisane vijesti