Premijer Sanader: EU se treba širiti dok ne obuhvati cijelo područje Europe

Hrvatska vlada zauzima se da se proces proširenja EU nastavi dok god ne obuhvati cijelo geografsko područje Europe, a osobito dok se u uniju ne uključe preostale države jugoistočne Europe, rekao je u petak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Saader u pozdravnom govoru na otvaranju 12. sastanka predsjednika srednjoeuropskih država.

ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska vlada zauzima se da se proces proširenja EU nastavi dok god ne obuhvati cijelo geografsko područje Europe, a osobito dok se u uniju ne uključe preostale države jugoistočne Europe, rekao je u petak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Saader u pozdravnom govoru na otvaranju 12. sastanka predsjednika srednjoeuropskih država.

"Tek nakon dovršetka procesa europskih integracija na cijelom prostoru Europe bit će moguće reći da je izgrađena nova Europa, da je dovršena izmjena njezine političke i sigurosne arhitekture. Zato se Europska Unija ne smije prepustiti zamoru i predati pred izazovima proširenja", rekao je Sanader za govornicom u hotelu Westinu.

Osobito je naglasio važnost europskih integracija za zemlje jugoistočne Europe.

"Europska perspektiva vrlo je značajna za zemlje jugoistočne Europe, zbog njihovog unutarnjeg razvitka, ali i sigurnosti i stabilnosti tog dijela Europe", rekao je Sanader.

Zbog toga je hrvatski premijer pozdravio početak pregovora SCG i EU o SSP-u, rekao kako Hrvatska očekuje pozitivan avis EK za Makedoniji i izrazio uvjerenje da će tim putem vrlo brzo krenuti i BiH.

Europska perspektiva je, naglasio je premijer, motiv za svako društvo da se reformira i pokuša dostići najviše demokratske standarde

"Moramo biti svjesni i znati reći našim građanima da nitko ne može opstati sam i izdvojen; izbor otklona je izbor izolacije. Ostati izvan procesa europskih i globalnih integracija znači ostati zaboravljen, zametnut i nemoćan", naglasio je Sanader.

Govoreći o summitu, premijer je rekao kako je za Hrvatsku ovaj skup posebno priznanje u ovom trenutku, jer je on potvrda nove međunarodne afirmacije zemlje, "potvrda da smo postali aktivni sudionici promišljanja o novoj Europi"

Prostor srednje Europe, podsjetio je Sanader, najčešće je tragično preživljavao podjelu europskog istoka i zapada.

"Podijeljena Europa dijelila je i naše narode. Okrenutost prema nepodijeljenoj Europi zato je naša iskonska potreba", kazao je, dodavši kako ovaj susret vidi kao još jednu prigodu da se razmjenom mišljenja predsjednika država još snažnije profilira glas srednje Europe i naših prostora, na dobrobit cijele Europe

Predsjednik hrvatskog Sabora Vladimir Šeks u pozdravnom je govoru ocijenio vrlo simboličnim to što se summit održava upravo u Hrvatskoj, koja je upravo počela pregovore o punopravnom članstvu u EU.

"Odluku o početku pregovora shvaćamo kao priznanje demokratske zrelosti države i time je proces približavanja Hrvatske EU ušao u posljednju fazu", rekao je Šeks, ponovivši kako članstvo u uniji uživa nepodijeljenu potporu svih parlamentarnih stranaka.

Podsjetio je kako je u Saboru već obavljen veliki dio posla na usklađivanju hrvatskih zakona s europskim zakonodavstvom, što će pridonijeti bržem procesu screeninga.

Otvaranje pristupnih pregovora Hrvatske najbolja je potvrda pristupa koji zemlje kandidate ocjenjuje isključivo prema postignućima i velik je poticaj za sve susjedne zemlje, u kojima Hrvatska podržava reformske procese, rekao je Šeks.



Pisane vijesti