Predsjednik Vlade na završnoj konferenciji Projekta EK i Ministarstva pravosuđa CARDS 2001. «Reforma pravosuđa – potpora Pravosudnoj akademiji»

Projekt stručnog usavršavanja sudaca, koji se posljednih godinu dana provodi kroz Pravosudnu akademiju, pružio je važan doprinos razvoju neovisnog i stručnog pravosuđa te vladavini prava, istaknuto je na završnoj konferenciji "Reforma pravosuđa - Potpora Pravosudnoj akademiji u Hrvatskoj".

PREDSTAVLJENI REZULTATI PRVE GODINE RADA PRAVOSUDNE AKADEMIJE

ZAGREB, 12. listopada 2005. (Hina) - Projekt stručnog usavršavanja sudaca, koji se posljednih godinu dana provodi kroz Pravosudnu akademiju, pružio je važan doprinos razvoju neovisnog i stručnog pravosuđa te vladavini prava, istaknuto je na završnoj konferenciji "Reforma pravosuđa - Potpora Pravosudnoj akademiji u Hrvatskoj".

Predstavljanju rezultata 1,5 milijuna eura vrijednog projekta, financiranog iz Cards programa Europske unije, danas su, uz ministricu pravosuđa, prisustvovali predsjednik Vlade Ivo Sanader, šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert, izaslanik predsjednika Republike te najviši pravosudni dužnosnici.

Degert je ocijenio da je Akademija u manje od godinu dana rada napravila veliki korak u obrazovanju sudaca, što je vrlo važno u osiguranju vladavine prava, kao jednom od osnovnih načela Europske unije.

Podsjetio je da Hrvatsku u nedavno započetim pregovorima s Unijom očekuju brojni izazovi na mnogim poljima, pa tako i pravosuđu, zbog čega je, kaže, bilo važno napraviti sustav edukacije u skladu s europskim standardima.

Pravosuđe je jedno od ključnih pitanja za zemlje koje pristupaju Uniji, pa je bitno da Hrvatska nastavi s poboljšanjima u funkcioniranju svog pravosudnog sustava, kazao je Degert.

S njegovim tvrdnjama složio se i premijer Sanader, rekavši kako je Hrvatska spremna na izazove, jer u EU ne ulazi samo da bi bila dio "elitnog kluba", već sa željom da sudjeluje u gradnji nove Europe mira i napretka.

Reforma pravosuđa jedan je od političkih kriterija za ulazak u Uniju, a usavršavanje pravosudnih dužnosnika važan je dio u reformama, zaključio je Sanader. Podsetio je da je Hrvatska posljednjih godina kroz CARDS-ove programe iskoristila više od 260 milijuna eura za 114 raznih projekata.

Kroz sustav usavršavanja pri sudovima u regionalnim centrima u Zagrebu i Rijeci do sada je prošlo više od tisuću sudaca i državnih odvjetnika. Oni su sudjelovali u šezdesetak radionica na 17 domaćih i međunarodnih pravnih tema.

U nastavku projekta planira se otvorenje još tri regionalna centra Pravosudne akademije u Splitu, Osijeku i Varaždinu kroz koje bi godišnje moglo proći do 2400 polaznika, kazao je voditelj projektnog tima Wolfgang Rush. Ta će institucija tada imati kapacitet od 120 jednodnevnih radionica, a bez velikih troškova pružati će mogućnosti profesionalnog razvoja u okviru redovitog sudačkog odnosno državnoodvjetničkog posla, dodao je Rush.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt istaknula je da se programi koji se provode u okviru Pravosudne akademije oblikuju u skladu s konkretnim potrebama sudaca i državnih odvjetnika prilikom primjene zakona u svakodnevnoj praksi. Takvo usavršavanje dovelo je do skraćivanja postupaka i povećane učinkovitosti sudova, pa će pohađanje Akademije ubuduće biti preduvijet za napredovanje u karijeri, ustvrdila je ministrica pravosuđa.



Pisane vijesti